Українки у тенісі: Марта Костюк уперше очолила національний рейтинг, а Еліна Світоліна піднімається після річної паузи

10.05.2023
Українки у тенісі: Марта Костюк уперше очолила національний рейтинг, а Еліна Світоліна піднімається після річної паузи

Еліна Світоліна за тиждень відіграла понад пів тисячі позицій у рейтингу WTA. (Фото: Великий теніс України.)

Підготовка до головної події ґрунтової частини тенісного сезону — Ролан Гаррос — наближається до фінішу: перед «шоломом» у Парижі тенісистам залишилось зіграти лише «тисячник» у Римі.

 

Дворазова чемпіонка турніру в столиці Італії Еліна Світоліна, яка лише місяць тому відновила кар’єру після понад річної перерви, вирішила заявитись на змагання за захищеним рейтингом. До речі, такою ж опцією вона скористалась і для заявки на РГ.


На інші ж, менш престижні турніри екстретя ракетка світу потрапляє завдяки спеціальним запрошенням від організаторів.

 

Зважаючи на те, що за рік паузи рейтингові бали Еліни згоріли майже повністю (28-річна тенісистка випала за межі топ-1000), їй у перший місяць після повернення довелось грати на незвично низькому для себе рівні — турнірах ITF і «челенджерах».


Як і передбачала сама Еліна, у перших матчах їй було непросто: зі стартових п’яти поєдинків вона виграла лише один, інші ж програла у трьох партіях. Утім, поступившись білорусці Саснович на старті «тисячника» в Мадриді, бронзова призерка Токіо-2020 вирішила скористатись запрошенням на «челенджер» у французьке Сен-Мало.

 

Там нашій тенісистці вдалось обіграти трьох суперниць і дійти до півфіналу, вперше з 2021 року, — на шляху до титульного матчу Еліну зупинила не менш титулована Слоан Стівенс, котра наразі теж далека від своїх найкращих позицій.


Таким чином один успішний турнір дозволив українці піднятись одразу на 548 позицій — на 540-ве місце. Тому з покращенням гри та форми подальший підйом у рейтингу — лише справа часу. Розуміє це й сама Еліна.

 

«Як це — колишній третій ракетці світу почуватися за межами першої тисячі в рейтингу? Для мене все нормально, я знаю, що це тимчасово. Я дуже сподіваюся на це. Для мене важливо бути готовою на 100% фізично і ментально, тоді я зможу добре змагатися. Щоразу, коли я виходжу на корт, я викладаюся на повну, а рейтинг, вірю, з часом покращиться», — налаштовується на позитив Світоліна.


Далі вона зіграє в Римі — у першому раунді жереб звів її з іншою українкою, Лесею Цуренко, яка завдяки виходу до третього кола представницького турніру в Мадриді піднялась до топ-70.


По-різному склався минулий тиждень для перших двох ракеток України. Марта Костюк у тандемі з румункою Рузе вперше у кар’єрі вийшли до парного півфіналу «тисячника», що дозволило Марті дебютувати у топ-30 табеля про ранги.

 

Натомість в одиночному розряді Костюк уперше стала лідеркою національного рейтингу, оскільки Ангеліна Калініна не змогла захистити минулорічні очки й опустилась на 47-ме місце (Костюк — 37-ма).


В актив собі може записати останній турнір в іспанському Реусі Даяна Ястремська — 22-річна тенісистка, котра прагне повернутись до топ-100, зупинилась на стадії півфіналу.


А серед українських представників ATP-туру нові горизонти для себе відкриває перша ракетка України Олексій Крутих. Після дебютної участі в основі «шолома» в Австралії Олексій спробує у Римі пробитись до основної сітки турніру серії ATP 1000.


Ще один важливий крок для Крутих на шляху до топ-100 — початок співпраці з провідним агентством TopSeed Sports Management, серед клієнтів якого, окрім Лесі Цуренко, чимало відомих тенісистів — фіналіст мадридського «мастерса» Ян-Леннард Штруфф, Лоренцо Сонего, Олександр Бублик, Мартіна Тревісан і Алехандро Давидович-Фокіна.