Золотий блиск русалок: українські водні грації успішно виступили на двох етапах Кубка світу

10.05.2023
Золотий блиск русалок: українські водні грації успішно виступили на двох етапах Кубка світу

Влада та Марина Алексіїви перемогли в довільній програмі дуетів на другому етапі Кубка світу-2023. (Фото з сайту worldaquatics.com.)

Упродовж тривалого часу українські водні грації стукали в двері елітного клубу синхронного плавання.

 

Коли ж синьо-жовта збірна здобула свою першу медаль на світовому форумі, далі українок було вже не зупинити.

 

Крок за кроком, сходинка за сходинкою дівчата почали своє сходження до найвищих вершин.

 

На літніх Іграх-2020 в історії українського синхронного (артистичного) плавання сталася історична подія — вітчизняні водні грації вперше в історії країни піднялися на олімпійський п’єдестал.

 

Тоді в Токіо представниці української команди вибороли «бронзу» в дуеті та групових змаганнях.


«Терпіння та велика мрія. Спочатку була мрія — виграти чемпіонат України, потім здобути медаль «на Європі», на чемпіонаті світу, а потім, після «бронзи» та «срібла», ти маєш хотіти «золота». Треба постійно мріяти та вірити у свої сили», — так одна з учасниць олімпійської бронзової команди, Катерина Резник, пояснює секрет успіху українських русалок.


А тепер вітчизняні синхроністки мріють та, що головне, підкорюють золоті вершини.


«Ми прагнемо максимально якісно представити Україну. Розуміємо, що від нас чекають перемог, за нас уболівають друзі, сім’ї, військові. Наші перемоги додають сил усій Україні в нашій спільній боротьбі проти агресора», — заявила після успіху на другому етапі КС-2023 Марина Алексіїва.


Війна повністю змінила життя збірної України з артистичного плавання, котра до вторгнення російських варварів базувалася в Харкові. Більшу частину минулого року українські русалки провели в Італії, де вони отримали тимчасовий притулок від місцевої федерації.


На Апеннінах підопічні Саідової тривалий час відновлювали фізичну форму та повертали собі психологічну рівновагу, ставили нову програму, адже довелося відмовитися від композиції композитора Чайковського, та заново притиралися одна до одної, адже в колективі з’явилося одразу п’ять нових виконавиць.


Зараз дівчата тренуються в Києві, звідки вони двічі виїздили на етапи Кубка світу, до Канади та Франції — вперше з 2021 року.


Зачаровуючи суддів своїми артистичними етюдами, вихованки Світлани Саідової здобули на двох етапах КС сім нагород, чотири з яких — золоті.


У новому сезоні змагання відбуваються за абсолютно новими правилами. Лідерка української команди Марта Фєдіна пояснює: «З одного боку, все це дуже цікаво, а з іншого — боїшся щось забути. Раніше як було? Під час виконання щось випустив з уваги, вигадав, це ніколи не було проблемою для соло. А тепер ні. Кожен рух у тебе записаний у твоїй картці, і судді дивляться і звіряють з нею. І якщо ти щось не зробив, тоді тобі одразу ставлять «нуль», і не за один конкретний елемент, а за всю зв’язку одразу».


У федерації зміни правил та системи оцінювання називають революційними.

 

«Тенденції в артистичному плаванні змінилися, бо зараз головним фактором для перемоги є складність програми. Ми отримуємо окремі бали за кожен елемент. Зараз дуже багато штрафів, адже якщо ти записав елемент у свою програму, але під час виступу не зробив його, то ти отримуєш «нуль». Через це ти можеш втратити багато балів», — додає Марина Алексіїва.


На обох етапах КС-2023 — у Торонто та Монпельє — українки виграли по два «золота». Кожного разу вітчизняні синхроністки були сильнішими за суперниць у груповій акробатиці.

 

При цьому в Канаді на першу сходинку п’єдесталу також сходила солістка Марта Федіна, а у Франції другий комплект золотих нагород українській збірній принесли сестри Влада та Марина Алексіїви, котрі були кращими в довільній програмі дуетів.