Кав’ярні з інтелектом. У громаді на Тернопільщині кардинально реформували шкільні їдальні

03.05.2023

Вишнівецька громада на Тернопільщині — одна з небагатьох, яка обрала освіту як пріоритетну послугу для розвитку громади.

 

У чотирьох школах повністю переобладнали їдальні та перетворили їх на інтелект-кав’ярні.

 

Цей проєкт став можливим завдяки підтримці Програми USAID DOBRE. А згодом він отримав своє продовження, перетворившись на справжні центри дитячого дозвілля і волонтерської допомоги.


— Інтелект-кав’ярні у Вишнівецькому, Бутинському, Старовишнівецькому та Бодаківському ліцеях за останній рік стали справжніми волонтерськими центрами, — каже голова Вишнівецької громади Володимир Кравець. — Торік вони дуже допомогли нам швидко вдосталь забезпечити харчуванням внутрішньо переміщених осіб, які приїхали до нас жити або перебували транзитом. Тоді допомагати з приготуванням їжі приходили не тільки кухарі, а й педагоги та батьки школярів.


Благодійні заходи проходили в сучасних інтелект-кав’ярнях і раніше. Вже доброю традицією стали шкільні ярмарки, всю виручку з яких спрямовують на допомогу хворим дітям.


— Проєкт інтелект-кав’ярні був реалізований у нашому закладі понад чотири роки тому, — розповідає директорка Старовишнівецького ліцею Ілона Миндзар. — Він був дуже потрібний, адже все обладнання в нашому харчоблоці було застаріле і зношене. Його не міняли з 1987 року, відколи була збудована школа в Старому Вишнівці. Та й нові вимоги до дитячого харчування в навчальних закладах потребували урізноманітнення страв, а готувати їх на тому, що було, неможливо. Тепер же, маючи сучасні електроплити, готуємо і нагетси, і сирники, а нові марміти (різні види ємностей у ресторанній справі) досить довго зберігають приготовані страви теплими.


Розробляючи проєкт, Вишнівецька громада не зосереджувалася тільки на найнеобхіднішому, а створила план кардинального оновлення шкільних їдалень: сучасні меблі, інтернет, плазмові панелі, найновіше кухонне обладнання…

 

За задумом, звичайні харчоблоки мали перетворитися на осередки дозвілля і розвитку, а не тільки споживання страв. Назва «інтелект-кав’ярня» якнайкраще відображала ідею проведення вільного часу з користю та задоволенням.


— Саме цим нас і привабив цей проєкт, — пояснює експерт із послуг місцевого самоврядування Програми DOBRE Олександр Муратов. — У цьому плані він єдиний з усіх, що ми реалізували в Україні. Взагалі небагато наших громад-партнерів обирали освіту як пріоритетну послугу. А Вишнівець запропонував не просто модернізацію харчоблоків, а зовсім новий підхід до облаштування шкільних їдалень.


Програма DOBRE допомогла меблями та обладнанням, а громада зробила сучасний ремонт у приміщеннях. Дуже приємно, що з часом проєкт вийшов за рамки свого задуму і став у великій нагоді вишнівчанам у скрутний для країни час.


За словами селищного голови Володимира Кравця, ще одна мета покращення освітніх послуг у громаді — привчити дітей змалку, що вдома — найкраще.

 

Адже одна з проблем Вишнівеччини — міграція молоді в пошуку кращої роботи та заробітку. Тому впродовж наступних трьох років співпраці з Програмою DOBRE мешканці громади шукатимуть також вирішення цього питання в нових проєктах.


Тим часом модернізовані шкільні їдальні зі зручними меблями, новою технікою та стильним ремонтом якнайкраще відповідають потребам сучасної дитини та дозволяють їй відчути, що у громаді про неї дбають.


Загалом, у Вишнівецькій громаді дуже багато уваги приділяють освітнім послугам. Тут діти, їхній розвиток, комфорт та майбутнє — у великому пріоритеті. Навіть коли постало питання оптимізації наповнення шкіл, освітяни зробили його безболісним для учнів через веселий проєкт «Міняю школу». І нехай це не той напрямок, який приносить прибуток бюджету, але це величезна інвестиція у майбутнє своєї громади та її розвиток.

 

Тетяна ВЕРБИЦЬКА