Розправа над свідком «вагнергейту»: що відомо про справу проти ексрозвідника Романа Червінського

03.05.2023
Розправа над свідком «вагнергейту»: що відомо про справу проти ексрозвідника Романа Червінського

На два місяці заарештували колишнього в. о. командира однієї з частин Сил спеціальних операцій Романа Червінського. (Фото з фейсбуку.)

Бий своїх, щоб чужі боялися. Саме ця приказка згадалася після резонансної новини щодо арешту 25 квітня на два місяці без можливості внесення застави ексрозвідника, колишнього в. о. командира однієї з частин Сил спеціальних операцій Романа Червінського. Рішення винесене на закритому для ЗМІ засіданні в Шевченківському суді Києва.


Романа Червінського підозрюють у перевищенні службових повноважень щодо спроби викрадення російського літака, що, на думку слідства, призвело до обстрілу аеродрому «Канатове» на Кіровоградщині.

 

За даними слідства, офіцер разом з іншими особами самовільно вирішили провести «спецоперацію» — заволодіти літаком повітряно-космічних сил рф. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.


За заявою слідчих, ця операція проводилася попри заперечення СБУ та без погодження відповідних державних органів.

 

За їхніми словами, окупанти нібито отримали дані про розміщення на аеродромі «Канатове» особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків, і це дало змогу збройним силам рф обстріляти 23 липня 2022 року летовище, через що загинув один військовий, двоє працівників відомчої охорони трансформаторної підстанції, ще 19 людей було поранено.


Прокурори наголосили на можливій втечі Романа Червінського, тиску на свідків, знищенні або спотворенні речових доказів, тому наполягали на арешті без можливості внесення застави.


Роман Червінський зазначив: «Це використання смерті військових для політичного тиску. Підозра ґрунтується на неповних, односторонньо висвітлених, сфальсифікованих матеріалів».

 

Також військовослужбовець пов’язує це з історією «вагнергейту». (Як колишній співробітник ГУРу, Роман Червінський — один із розвідників, які організовували операцію із затримання влітку 2020 року російських бойовиків групи «Вагнер»).


Дружина ексрозвідника на засіданні суду нагадала, що її чоловік — батько трьох неповнолітніх дітей. І підкреслила, що він завжди «думав про державу більше, ніж про свою родину».


Адвокати зазначили, що оскаржать рішення в апеляції й заявили, що всі дії Романа Червінського були узгоджені на відповідному рівні, а бомбардування аеродрому не було наслідком провалу операції, оскільки його обстрілювали й до цього.


У соцмережах бурхливо прокоментували арешт спецпризначенця. Ексдепутатка та ексзаступниця секретаря РНБО Вікторія Сюмар написала: «Із Червінським — це не просто помста за «вагнергейт». Це прямий натяк усім військовим: будете говорити щось, що не подобається владі, — всі можете сісти. У випадку з Червінським український суд сказав, що в бомбардуванні винний він, а не росіяни. А в Бучі, Маріуполі і всіх інших жахіттях теж винен хтось в Україні? Не росіяни? Такими іграми у вседозволеність влади відкриваються страшні скрині Пандори...»


Емоційно написала також відома журналістка Яніна Соколова: «Розправа, про яку неможливо мовчати. Романа влада засадила, прибравши з публічної арени важливого свідка своїх злочинів. І червону ганчірку росіян. Ох зараз вони аплодують».


Оксана Мацько у фейсбуці зазначила: «Я знаю Романа особисто. Він справжній патріот України. Зараз йде страшна кривава війна. Ми втрачаємо наших найкращих людей, вони гинуть на полі бою — це героїзм, але втратити таку людину через особисті переслідування — це ідіотизм».


Додамо, що напередодні суду, 21 квітня, СБУ повідомила Роману Червінському про підозру в перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень. Передбачене покарання — позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.