Дебют Михайлова: перше золото України у чоловічій вільній боротьбі за останні 10 років

26.04.2023
Дебют Михайлова: перше золото України у чоловічій вільній боротьбі за останні 10 років

Василь Михайлов приніс Україні перше за десять років золото ЧЄ у чоловічій вільній боротьбі. (Фото: ВВС.)

Після надуспішного виступу на Олімпіаді в Токіо (чотири нагороди) наші борці розпочали підготовку до Ігор 2024 року.

 

Першим великим турніром цього року став чемпіонат Європи в хорватському Загребі.


Континентальний форум у столиці Хорватії був об’єднаним і проходив у всіх трьох видах боротьби: вільній чоловічій та жіночій, а також греко-римській.

 

«Синьо-жовта» збірна була представлена на Євро у кожному виді після того, як торік у зв’язку з початком повномасштабної війни виступила обмеженим складом.


У повному складі українська команда здобула 11 медалей (три «золота», чотири «срібла» та чотири «бронзи»), що дозволило у загальному медальному заліку посісти четверте місце.

 

Таким чином наші борці покращили результат 2022 року: тоді спортсмени здобули сім нагород та стали шостими в загальному заліку.

 

При цьому Україна вп’яте поспіль закінчує ЧЄ з боротьби, маючи в активі хоча б одну золоту нагороду: востаннє наші борці не вигравали «золото» на Євро-2018. Кращою ж у Загребі була турецька збірна — 17 нагород, шість із яких — золотого ґатунку.


Найбільше нагород Україні принесли представниці вільної боротьби. Спочатку Аліна Грушина-Акобія тріумфувала у ваговій категорії до 57 кг, захистивши звання чемпіонки Європи. Ще одне «золото» виборола бронзова призерка Олімпіади-2020 Ірина Коляденко (вагова категорія до 62 кг).

 

Також в активі наших борчинь — три «срібла» та «бронза». Не зуміли виграти свої фінальні сутички Оксана Лівач (до 50 кг), Юлія Ткач-Остапчук (до 58 кг) та Алла Белінська (до 68 кг), натомість у «бронзовому» фіналі перемогла Тетяна Сова-Ріжко (до 65 кг). Шість нагород наших «вільниць» дозволили їм виграти медальний і командний заліки у своєму виді програми.


Із «золотом» їдуть із Загреба і представники української чоловічої вільної боротьби. У ваговій категорії до 79 кг 27-річний Василь Михайлов здолав у фіналі чинного чемпіона Європи, грека Георгіса Кугіумцідіса.

 

Це дебютний тріумф на ЧЄ для Михайлова, а також перша перемога України у чоловічій вільній боротьбі за останні 10 років.


 «Нарешті мені вдалося перемогти на Євро. Було непросто, але я щасливий, що все вдалося. Буду далі працювати, аби претендувати на медалі вже на Олімпіаді», — не приховував емоцій Михайлов.


Ще дві «бронзи» — в активі Еріка Арушаняна (до 65 кг) та Ігоря Никифорука (до 70 кг). Таким чином три нагороди дозволили хлопцям посісти найвище місце у медальному заліку з 2013 року — шосте. А за очками наші борці-вільники стали четвертими.


Без олімпійського чемпіона Жана Беленюка з двома медалями завершила виступи на ЧЄ наша команда з греко-римської боротьби. Срібний призер Токіо Парвіз Насібов (до 67 кг) цього разу став третім.

 

А Ярослав Фільчаков (до 82 кг) поступився в сутичці за «золото». За кількістю медалей у греко-римській боротьбі Україна повторила результат на Євро-2022: тоді борці також виграли дві нагороди.