Крила для перемоги: Словаччина та Польща передали Україні винищувачі МіГ-29

19.04.2023
Крила для перемоги: Словаччина та Польща передали Україні винищувачі МіГ-29

Польський МіГ-29 та Ф-16  ВПС США. (Фото з Вікіпедії.)

Словаччина передала Україні всі 13 винищувачів, які обіцяла на початку року.

 

Перша партія крилатих машин надійшла у березні, решту доправили кілька днів тому.

 

«Цю передачу було здійснено по суші з урахуванням максимально можливої безпеки, — повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Най. — Знову ж таки, величезне спасибі всім задіяним сторонам, тому що в таких випадках це дійсно важлива і складна логістична операція».


Як «УМ» уже повідомляла, Словаччина і Польща стали першими європейськими країнами, які допомогли ЗСУ поповнити парк військової авіатехніки. Чотири польські МіГ-29 вже прибули в Україну на початку квітня.

 

За словами президента цієї країни Анджея Дуди, поставки триватимуть і далі в міру поповнення їхнього парку крилатими машинами FA-50 корейського виробництва і FA-35 американського.


Про свою готовність надати ЗСУ бойові літаки заявила і Данія, проте вона воліє це зробити не самостійно, а в коаліції з участю США та інших країн. Про це повідомив в інтерв’ю Le Figaro міністр оборони країни Троелс Поульсен.

 

Відповідні рішення, на його думку, можуть бути ухвалені до початку літа. Цьому посприяють певною мірою вже здійснені і заплановані поставки винищувачів Польщею та Словаччиною. Загалом ідеться про 23 крилаті машини.


«Ми надаємо допомогу Україні постійно, — повідомив Анджей Дуда. — Ми надаємо велику кількість військової допомоги». Зокрема, він нагадав, що Польща відправила Україні гарматні гаубиці Krab, понад 300 танків Т-72 і PT-91 та була серед ініціаторів створення коаліції для передачі Leopard.


Посилити артилерійську потужність України вирішила й Італія, запланувавши поставку ЗСУ партії 155-міліметрових самохідних гаубиць M109L. Наразі 30 італійських установок уже воюють на фронті. Ще така ж партія надійде пізніше.


У свою чергу Рада ЄС схвалила виділення одного мільярда євро з Європейського фонду миру в рамках плану закупівлі боєприпасів для України.

 

Цими коштами відшкодовуватимуть вартість поставок, здійснених країнами з власних запасів. Мета цього проєкту — направити ЗСУ один мільйон 155-міліметрових артилерійських снарядів протягом 2023 року.


Але, схоже, самі європейці останнім часом усвідомлюють, що обсягів їхньої теперішньої допомоги недостатньо для того, аби Україна змогла впевнено здолати ворога.

 

Голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген у статті для німецької газети Tagesspiegel закликав Захід докласти більше зусиль для допомоги Україні.


«Однієї лише заяви про непохитну підтримку недостатньо, а дії поки що не відповідають словам, — сказав пан Гойсген. — Нинішній рівень поступової і нерішучої військової підтримки призведе тільки до патової ситуації на полі бою. Потрібно довести путіну, що він помиляється. Він вважав, що його армія сильна, Китай на сто відсотків підтримує його, Україна слабка, а Захід розділений. Він був дуже неправий. Тепер його єдина надія полягає в тому, що його рішучість сильніша, ніж у його супротивників, і що він зможе виграти війну на виснаження. Ми повинні знову довести йому, що він помиляється!»