Журналістку з «Полтавської хвилі» почали залякувати депутати з команди ексмера Мамая

19.04.2023
Журналістку з «Полтавської хвилі» почали залякувати депутати з команди ексмера Мамая

Скріни не горять: ностальгія за «совєтами» замучила Сергія Бойка до такої міри, що він вилив свої почуття у соцмережі.

Поліція відкрила кримінальну справу за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістки інтернет-видання «Полтавська хвиля» Анастасії Мацько з боку депутатів Подільської районної ради Полтави Сергія Бойка та Максима Малька.


— Ти шо, дєвочка, відоси снімаєш? Ти допіз…лась.


У такій грубій манері звернувся до кореспондентки інтернет-видання «Полтавська хвиля» Анастасії Мацько заступник голови Подільської райради і її депутат Сергій Бойко.


Настя попросила пояснити, що він має на увазі.


— Дєвочка, по…зді мнє тут. Я тєбє потом, без свідєтєлей дєтально розкажу, — продовжував по хамськи «наїжджати» на журналістку представник влади, запідозривши її в тому, що вона монтує якийсь компрометуючий скетч (короткий відеоролик).

До них приєднався начальник інспекції з благоустрою міськради, депутат Подільської райради Максим Малько, щоб підтримати свого товариша, і сів з іншого боку журналістки.  


За словами Анастасії, Сергій Бойко натякнув на негативні критичні відео про районні ради, автором яких вона начебто була, та її негативні висловлювання з приводу їхньої роботи.


Ця розмова відбулася не де-небудь, а у стінах Полтавської міської ради, на початку депутатської сесії 29 березня у присутності інших журналістів. Колеги підтверджують її достовірність й зафіксували факти погроз.


— Я стояв за метр від Насті, й спочатку не зрозумів, що відбувається, бо паралельно ж спостерігав за сесією. А тоді просто не повірив, що чую мати і погрози. Бойко і Малько підсіли з’ясовувати стосунки у характерній для них манері. Це не вперше на журналістів нападають. Але я вперше бачу, щоб так нахабно. Сподіваюся, поліція вживе заходів, — говорить колега Анастасії, журналіст Єгор Рудь.


«Двоє чиновників з команди ексмера Полтави Мамая під час сесії міської ради затиснули журналістку, втричі меншу за кожного з них, та почали погрожувати фізичною розправою. Журналістку, яка без страху та без оглядки їздить збирати матеріали про військових на самісіньку лінію фронту й не боїться снарядів, які падають за кілька десятків метрів, але мусить боятись ходити вулицями міста, бо два «мужики», прости господи, вирішили звести якісь свої рахунки за медіаматеріали, до яких вона ще й стосунку жодного не має. Така собі чотка, пацанська позиція. Браво!» — одразу ж відреагував на інцидент шеф Анастасії, головний редактор «Полтавської хвилі» Віталій Улибін, надрукувавши пост у фейсбуці.


Після сесії кореспондентка написала заяву до Полтавського районного управління поліції. Там відкрили кримінальне провадження за статтею ст. 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю».

 

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до 850 гривень або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.


Підозрюваний депутат міськ­ради Сергій Бойко у коментарі інтернет-виданню «Детектор медіа» заперечив, що погрожував журналістці, наголосивши на тому, що це навмисно роздута політична клоунада.

 

«Гляньте на мене і на цю маленьку тендітну дівчинку. Що б вона мені не зробила, у мене язик би не повернувся таке їй сказати. Я всіх жінок поважаю. Я Анастасії Мацько не погрожував», — заявив Бойко.

Анастасія Мацько звернулася
до Уповноваженого ВРУ
з прав людини по захист.


Ну точнісінько, як Мамай, коли його влітку запитували, чи отримують його хатні прибиральниці зарплату в комунальній установі «Інститут розвитку міста». Тоді він теж запевняв, що не схожий на людину, яка здатна на підлі вчинки.


Максим Малько також заперечує погрози й називає все вигадками.     


— Я взагалі не хочу вірити у те, що чиновники та директори комунальних установ, які фактично беруть участь в управлінні містом, можуть вільно, у приміщенні міської ради, у присутності депутатів, журналістів та громадськості погрожувати журналістці фізичною розправою. Це ж не поодинокий випадок, а випрацювана модель комунікації, — каже потерпіла.


І нагадує, хто такий Сергій Бойко:


— Не планувала, чесно. Але якщо людина так хотіла уваги моєї, що ж... Багато хто згадує, як Сергій Бойко ходив у «будьонівці». Але всі забули класику — як пан Сергій 2006 року взяв квартиру в кредит. А 2015 року, коли не зміг повернути кошти, прикував себе наручниками до дверей суду, щоб той ухвалив рішення на його користь. При цьому журналістам він розповідав, що є онкохворим (здоров’я, Сергію Вікторовичу!). А вже 2020 року декларував кілька квартир, 1 тис. квадратів землі, приватні будинки та заявляв про те, що користується ділянкою, яка перебуває у власності Подільської районної ради. Фінансовий стан Сергія Бойка змінився, тоді як його антиукраїнські погляди — ні.


І наостанок: Бойко мені погрожував через якісь відео, що розповідають про його причетність до скандалу довкола «Полтава-Сервіс». Якщо хто знає, про що мова, поділіться, будь ласка.


На підтвердження антиукраїнських поглядів заступника голови Подільської районної ради Анастасія Мацько виклала красномовні скріни постів і репостів на фейсбуці, які він робив ще зовсім недавно, в 2019 році. Тепер він, щоправда, прикриває свою аватарку національним прапором...

 

А ТИМ ЧАСОМ...


Доки матеріал готувався до друку, потерпіла подала клопотання про перекваліфікацію статті, за якою порушене кримінальне провадження, з ч. 2. ст. 171 на ст. 345-1 («Погроза або насильство щодо журналіста»). За це передбачено суворіше покарання, аж до позбавлення волі строком до трьох років.

 

«Бо перешкоджання професійній діяльності — це про зламаний мікрофон, а погрози — це те, через що я боюся йти у міську раду. Не розумію, чому цього досі не зробила поліція», — зауважує Анастасія. Окрім того, вона звернулася по захист до Уповноваженого ВРУ з прав людини.


А Сергій Бойко тим часом терміново пішов у відпустку.