Завдяки осічці головного конкурента: «Шахтар» зміцнив лідерство в чемпіонській гонці

19.04.2023
Завдяки осічці головного конкурента: «Шахтар» зміцнив лідерство в чемпіонській гонці

Після поновлення чемпіонату «Дніпро-1» не може на рівних з «гірниками» вести «золоту» гонку. (Фото з сайту isport.ua.)

Останніми роками домінація «Шахтаря» на внутрішній арені виглядає майже безапеляційно.

 

Потіснити «гірників» з чемпіонської вершини їхнім головним конкурентам з «Динамо» вдається неймовірно рідко.

 

Власне, з початком 2000-х років донецький клуб виграв уже 14 чемпіонських титулів.


Виступ «помаранчево-чорних» у нинішньому чемпіонаті так само має багато шансів завершитися золотим фінішем.

 

Після зіграних поєдинків 21-го туру перевага «Шахтаря» над найближчим конкурентом — «Дніпром-1» — зросла до семи балів.


Варто зазначити, що під час зимової перерви саме дніпрянам належав статус проміжного чемпіона, утім зберегти в новому році свій переможний хід підопічним Олександра Кучера не вдалося.

 

Інша справа — «Шахтар». У новому році команда Ігоря Йовічевича здобула в ЧУ шість перемог і лише одного разу зіграла внічию.


Водночас «Дніпро-1» чергової осічки припустився в матчі проти «Зорі». І тепер колективу Кучера більше потрібно думати не про «золоті» перегони з «гірниками», а міркувати про захист другої позиції від зазіхань підопічних нідерландця Патріка ван Леувена.


«Ми зараз перебуваємо на третьому місці, а наш суперник — на другому. Тут не потрібна додаткова мотивація. Хлопці й самі все розуміють. Я вже казав раніше, що перше коло наша команда не дуже стабільно грала, але після зимового відпочинку зібралися з силами і показуємо свій справжній футбол», — зауважив нідерландський спеціаліст після важливого здобутку.


Завдяки мінімальному успіху в очному двобої «Зорі» вдалося мінімізувати відставання від дніпрян, тож думки про перший в історії клубу віцечемпіонський титул тепер уже зовсім недалеко від мрій.


А от «Динамо» продовжує лихоманити. Уже не вперше в чемпіонаті серія з кількох перемог переривається несподіваною невдачею.

 

Черговий їхній прокол стався в поєдинку з «Рухом». «Мирову» з колективом, який активно бореться за збереження місця в еліті, навряд чи для «Динамо» можна назвати успіхом.

 

Хоча, за словами динамівського наставника Мірчі Луческу, суперник продемонстрував дуже потужну гру, був агресивним і заслужено здобув очко.


Щодо посереднього рівня гри «біло-синіх», то Луческу пояснив, що «Динамо» зараз у процесі перебудови, і клубу потрібно вирішити, хто з гравців відповідає його рівню, а хто — ні.

 

Сам же румунський спеціаліст поскаржився на стан свого здоров’я, заявивши, що йому потрібна невідкладна операція на кульшовому суглобі.

 

Подейкують, що на тривалий лікарняний Луческу планує піти вже після матчу «Динамо» — «Шахтар», який відбудеться 22 квітня.


Якщо нічия в поєдинку «Динамо» проти «Руху» мало чим відрізнялася від багатьох інших нічиїх, то мир, досягнутий у зустрічі «Металіста» та «Вереса», заслуговує на особливу увагу.

 

Рахунок 5:5 має історичний колорит, адже подібного в чемпіонаті України раніше не траплялося. При цьому харківський та рівненський клуби повторили рекорд результативності ЧУ.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 21-й тур. «Минай» — «Кривбас» — 1:0, «Інгулець» — «Колос» — 0:1, «Рух» — «Динамо» — 1:1, «Металіст» — «Верес» — 5:5, «Зоря» — «Дніпро-1» — 2:1, «Металіст-1925» — «Олександрія» — 0:0, «Шахтар» — «Львів» — 2:0, «Чорноморець» — «Ворскла» — 0:1.
Турнірне становище: «Шахтар» — 52, «Дніпро-1» — 45 (20 матчів), «Зоря» — 43, «Динамо» — 40, «Олександрія» — 33 (20), «Колос» — 30, «Кривбас» — 28, «Ворскла» — 26, «Металіст-1925» — 22, «Інгулець» — 22 (20), «Минай» — 21, «Чорноморець», «Верес» — 20, «Рух» — 19 (20), «Металіст» — 19, «Львів» — 13.