Українські спортивні гімнасти провели найуспішніший чемпіонат Європи за останні шість років

19.04.2023
Українські спортивні гімнасти провели найуспішніший чемпіонат Європи за останні шість років

У вправах на брусах Ілля Ковтун здобув дебютне «золото» ЧЄ. (Фото: Getty Images.)

За півтора року до паризької Олімпіади основна мета атлетів — ліцензія на головні змагання чотириріччя, і наші спортивні гімнасти — не виняток.


На ЧЄ, який нещодавно завершився у турецькій Антальї, підопічні Геннадія Сартинського боролись за потрапляння до топ-13 у команді, що дає змогу виступити на світовій першості й там уже позмагатись за командну путівку на Ігри.


Саме командний виступ, за словами Сартинського, був головною метою збірної.

 

«Завдання — ввійти до 13 найкращих команд, щоб відібратися на чемпіонат світу. Сподіваюся, нам це вдасться зробити», — говорив перед континентальним форумом тренер. І зрештою нашим гімнастам це вдалося.


Команда у складі Іллі Ковтуна, Ігоря Радівілова, Радомира Стельмаха, Пантелея Колодія та Микити Мельникова набрала 242,095 бала, що дало змогу посісти прохідне дев’яте місце.

 

Тренер залишився задоволений результатом за кількістю балів, а от щодо самого виступу в нього є питання до хлопців.

 

«Виступом я не дуже задоволений, бо були помилки на приладах: паралельних брусах та поперечині. Хлопці трошки хвилювалися, тому їм було не дуже зручно виступати. Але у цілому все зробили», — сказав Сартинський.


Головні ж медальні надії в окремих видах на Євро українська збірна пов’язувала зі своїми лідерами: багатоборцем Іллею Ковтуном та Ігорем Радівіловим, коронним видом якого є опорний стрибок. І вони не підвели.

 

В активі 19-річного Ковтуна — одразу три нагороди у п’яти особистих фіналах. Спочатку Ілля фінішував третім у багатоборстві, а потім тріумфував — уперше в кар’єрі — у вправах на брусах. В останньо­му ж для себе фіналі молодий гімнаст виграв ще одну «бронзу» у вправах на поперечині.


Таким чином Ілля став четвертим українцем в історії, якому вдалося здобути три нагороди на одному ЧЄ: раніше це робив Радівілов у 2020-му. Загалом же Ковтун провів у Туреччині третій для себе чемпіонат Європи на дорослому рівні: на попередніх двох турнірах він виграв «бронзу» в багатоборстві у 2021 році та «срібло» на мультиспортивному Євро 2022 року.


«Перше «золото» на Євро — визначна подія для мене, бо торік я став другим. Ми з тренером багато працюємо в залі не покладаючи рук. Ми дуже й дуже хотіли цю медаль. Цього разу це вдалося зробити», — не приховував емоцій Ілля.


Натомість більш досвідчений гімнаст, бронзовий призер Ігор у Лондоні-2012 Ігор Радівілов продовжив свою медальну серію в опорному стрибку, цього разу ставши третім. Тепер в активі 30-річного спортсмена загалом 13 нагород континентальних першостей.


Ще однією позитивною новиною для вітчизняної спортивної гімнастики є скорочення дискваліфікації для Олега Верняєва: олімпійський чемпіон Ріо-2016 уже може повертатись до змагань і зараз активно набирає форму.


А от жіноча збірна виступила не так вдало: нашим гімнасткам не вдалося вийти ні на ЧС у команді, ні у фінали Євро в окремих видах. В Антальї «синьо-жовта» збірна була представлена у складі чотирьох гімнасток: Анна Лащевська, Єлизавета Губарєва, Ілона Крупа, Діана Савельєва.

 

Лащевська та Крупа виступали у багатоборстві, тоді як Губарєва та Савельєва — на окремих снарядах. На жаль, у командній першості наші спортсменки стали лише 16-ми, не зумівши відібратись на ЧС. А в окремих видах найкращим результатом стало 20-те місце Губарєвої на брусах.


Таким чином, українська збірна завершила змагання із чотирма медалями (одне «золото» і три «бронзи») — це найкращий результат за шість років. Чотири нагороди дозволили нашим гімнастам фінішувати у топ-5 загального заліку, а тріумфували в Антальї британці — дев’ять нагород, чотири з яких — золотого ґатунку.