Страсний тиждень: рецепти на кожен день

12.04.2023
Страсний тиждень: рецепти на кожен день

Страсний тиждень — найсуворіший перед Велико­днем.

 

У ці дні християни шанують останні земні дні Ісуса, згадують його страждання, жертву і смерть на хресті.

 

У цей час суворо заборонено влаштовувати свята, веселощі, вечірки. Але необхідно ще й очистити душу від пристрастей та гріховних думок, тому негативні емоції — гнів, роздратування і злість — також варто стримувати.


Що ж можна їсти в Страсний тиждень? В усі дні тижня, окрім п’ятниці, дозволено їсти хліб, свіжі та квашені овочі, гриби, фрукти.

 

З напоїв — холодні фруктові та трав’яні чаї. Однак вживати їжу можна лише один раз на день, увечері.


У Великий понеділок слід споживати холодну, термічно не оброблену їжу без масла та непідігріті напої, тобто сирі овочі та фрукти, хліб, горіхи і мед.

 

Наприклад, можете зробити собі бургер із солодким перцем і зеленню або салат із моркви без масла з чорним хлібом.


Під час Великого посту так і хочеться побалувати себе чимось смачненьким. Скуштуйте чудовий пиріг із лимоном, який готується без яєць.

Пиріг з лимоном без яєць

Інгредієнти:


— борошно — 3 скл.;
— лимон середній — 2 шт.;
— цукор — 1 скл.;
— олія соняшникова — 0,5 скл.;
— сода — 1 ч. л.


Лимони обов’язково обдайте окропом і протримайте в ньому 5 хвилин, а ще краще — проваріть 5-8 хвилин, щоб позбутися гіркоти. Ця умова обов’язкова, інакше пиріг вийде дуже кислим і з неприємною гіркотою.

 

Далі розріжте лимон на шматочки, видаліть кісточки, подрібніть у блендері. До готової маси додайте цукор, олію та соду, перемішайте. Далі всипте борошно та знову перемішайте. В результаті має вийти солодка борошняна крихта.


Форму для випічки змастіть маслом або застеліть пекарським папером. Приблизно третину крихти розподіліть по дну форми, просто руками ущільнюючи тісто в процесі.

 

Частину крихти, що залишилася, висипте в форму і розрівняйте по всій поверхні. На цей раз ущільнювати нічого не треба, крихта повинна залишитися крихтою. Випікайте пиріг у розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.


Подавайте пиріг теплим, нарізавши його порційними шматками, до чаю.


У Великий вівторок також слід споживати холодну їжу без олії та холодні напої, дозволяються сирі фрукти та овочі, хліб і горіхи. Наприклад, вівсяні пластівці можете залити соєвим молоком і додати трохи меду, якщо ви полюбляєте солодке.


Або можна зробити салат із квашеної капусти. Капуста містить майже весь набір вітамінів, тому її вживання зміцнює організм, посилює стійкість до багатьох захворювань, усуває безсоння та голов­ний біль.


А ще покращує моторну діяльність кишечника й позитивно впливає на розвиток корисної кишкової мікрофлори. Крім того, клітковина сприяє виведенню з організму шлаків та холестерину, що запобігає захворюванню на атеросклероз.


Під час усього Страсного тижня можна їсти сушені гриби, тож пісний грибний суп стане справжньою знахідкою.

Пісний грибний суп із печериць

Цей апетитний наваристий суп із печериць та овочів підкорить вас своїм ароматом і смаком.


Інгредієнти:


— олія рослинна — 2 ст. л.;
— бульйон овочевий — 1 л;
— цибуля — 1 шт.;
— гриби — 200-300 г;
— картопля — 5 шт.;
— морква — 1 шт.;
— часник — 1-2 зубчики.


Цибулю почистіть, подрібніть та обсмажте до м’якості. Розігрійте в середній каструлі олію, додайте часник, гриби, моркву та картоплю і готуйте, помішуючи, протягом 5 хвилин. Додайте зелень та бульйон, варіть близько 30 хвилин. Подавайте у гарячому вигляді, прикрасьте зеленню.


У Велику середу слід утримуватися від термічно обробленої їжі, їсти сирі овочі та фрукти, мед, пити холодні напої. Можна їсти хліб і зернові. Можете приготувати собі пісний бургер з овочами. Від жирної їжі та особливо олії варто повністю відмовитися.


У Великий четвер можете дозволити собі невеликі послаблення: можна їсти не тільки мед, горіхи, сирі фрукти й овочі, а й гарячу рослинну їжу, в яку можна додати рослинну олію. Їжу можна вживати двічі на день та навіть побалувати себе невеликою кількістю вина. Хліб є головною частиною раціону.

Пісний салат із моркви з апельсинами

Інгредієнти:


— морква — 2 шт.;
— апельсин — 1 шт.;
— родзинки — 30 г;
— кунжут — 1 ст. л.;
— олія.


Моркву помити, почистити та натерти на тертці. Апельсин почистити й нарізати, видаливши кісточки та грубі білі плівки. Родзинки промити в теплій воді. Викласти моркву на тарілку, посипати шматочками апельсинів, родзинками та кунжутом. Заправити салат олією — й можна подавати.


Їсти можна тільки ввечері, після п’ятничної вечері, і то зовсім небагато — шматочок хліба, фрукти, овочі.


У Велику суботу можна їсти сирі фрукти та овочі, хліб, мед і горіхи. Дозволяється навіть гаряча їжа, але без вина.

Пісний салат із квасолею, кукурудзою
та болгарським перцем

Незважаючи на простоту приготування, цей квасоляний салат із сухариками виходить дуже смачним, соковитим і ситним.


Інгредієнти:


— квасоля консервована червона — 250 г;
— кукурудза консервована — 140 г;
— цибуля ріпчаста — 1 шт.;
— перець болгарський червоний — 1 шт.;
— хліб — 2-3 скибочки;
— петрушка свіжа — 4-5 гілочок;
— олія оливкова — 3 ст. л.;
— часник — 1 зубчик;
— суміш перців мелена;
— сіль.


Хліб нарізати дрібними кубиками та підсмажити на сухій сковороді й остудити. Цибулю очистити й нарізати тонкими півкільцями. Болгарський перець нарізати тонкими смужками. Для заправки змішати оливкову олію, сіль, суміш перців і часник, пропущений через прес. Покласти в миску цибулю, додати до неї квасолю, кукурудзу, болгарський перець і нарізану петрушку. Полити салат заправкою та перемішати. Дати настоятись 5-10 хвилин. Перед подаванням додати до тарілок з овочевим салатом сухарики.


Смачного!


Велика п’ятниця вважається не тільки найсуворішим, а й найскладнішим днем у всьому періоді Великого посту. За біблійними переказами, саме в цей день був розіп’ятий Ісус Христос. Тому в цей день краще повністю відмовитися від їжі, пити лише воду. Але робити так можна лише в тому разі, якщо ви впевнені у своєму здоров’ї.

Капусняк — традиційна українська страва

Наші господині знають чимало рецептів цього наїдку. Та не слід забувати, що піст іще не завершився. Тож ми пропонуємо вам класичний пісний варіант — із квашеною капустою.


Інгредієнти:


— квашена капуста — 500 г;
— ріпчаста цибуля — 150 г;
— морква — 50-80 г;
— корінь петрушки — 50 г;
— картопля — 300 г;
— лавровий лист — 2 шт.;
— зелень цибулі, петрушки та кропу — 2 ст. л.;
— сіль, перець.


Квашену капусту треба промити, віджати і обсмажити з цибулею на олії, потім накрити кришкою і тушкувати 10-15 хвилин. Картоплю та моркву очистіть, наріжте, залийте водою і зваріть до повної готовності.

 

Покладіть тушковану капусту, спеції та трохи посоліть. Важливо не пересолити, оскільки капуста віддасть у суп сіль і кислоту. Варіть 25-30 хвилин, наприкінці приготування додайте зелень.



А вже у неділю, на Великдень, знімаються всі обмеження. Тут вам і ковбаска, і холодець зі свинячих чи баранячих ніжок, і м’ясні завиванці, і крашаночки, і всяка смакота. А головне — святкова пасочка. Але після важкого посту потрібно дуже обережно повертатися до звичного раціону й не переїдати жирної їжі.