Спорт не поза політикою: рішення МОК допустити росіян до міжнародних змагань спричинило потужний скандал

12.04.2023
Спорт не поза політикою: рішення МОК допустити росіян до міжнародних змагань спричинило потужний скандал

Президент МОК Томас Бах наголошує, що його організація сповідує політику захисту атлетів. (Фото з сайту 24tv.ua.)

Рекомендація Міжнародного олімпійського комітету, котра дозволяє спортсменам з рф та білорусі в індивідуальному порядку повернутися до міжнародних змагань, спричинила в Україні та цивілізованому світі хвилю обурення, протесту та несприйняття.


«Скандал і зрада справжнього духу спорту», — заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, коментуючи суперечливу ініціативу головної спортивної організації світу.


Якщо росіяни з’являться на міжнародних стартах, а це може статися в другій половині квітня, то, на переконання очільниці МВС Німеччини Ненсі Фрезер, це виглядатиме як ляпас українським спортсменам.

 

При цьому у вітчизняному Міністерстві молоді та спорту висловлюють жаль, що МОК радикально змінив свою попередню позицію щодо рекомендації не допускати російських і білоруських спортсменів та офіційних осіб до міжнародних спортивних змагань.


Однак очільник Томас Бах наполягає, що в олімпійській сім’ї не має бути дискримінації за громадянством, а на заперечення, що росія використовує спортивний майданчик для пропаганди своєї агресивної політики, МОК зауважує, що до змагань допустять росіян і білорусів лише в статусі нейтральних атлетів і лише тих, хто не пов’язаний із силовими структурами своїх країн та не був помічений у підтримці війни проти України.

 

Контролювати ж процес допуску російських та білоруських спортсменів до змагань будуть спеціальні комісії, котрі МОК пропонує створити кожній міжнародній федерації.


На знак протесту проти повернення росіян та білорусів до міжнародних змагань окремі країни Старого світу вже оголосили про відмову проводити на своїй території міжнародні старти, куди можуть приїхати представники країн-агресорок.


Водночас у Міністерстві молоді та спорту України, не погоджуючись із рішенням МОК, пішли на непопулярне рішення й оголосили, що наша країна бойкотуватиме змагання, де фігуруватимуть представники рф та білорусі.


Таке рішення позитивно сприйняли далеко не всі вітчизняні спортивні федерації. Приміром, у федерації тенісу України заявили, що заборона українським тенісистам брати участь у міжнародних змаганнях, де будуть росіяни та білоруси, зруйнує вітчизняний теніс.


Натомість очільник Мінмолодьспорту Вадим Гутцайт наголошує: «Той факт, що наші тенісисти виступали проти росіян, зіграло проти нас. На жаль, так воно і є. Хочу сказати, що голова МОК Томас Бах в усіх своїх промовах останнім часом тільки й наводить приклад, як наші спортсмени грають у великому тенісі проти представників рф. Якби хтось із наших тенісистів сказав, що він не буде грати з росіянином, і покинув турнір, то пану Баху не було б до чого апелювати. Зараз час для об’єднання, згуртованості й взаємопідтримки».


А у Міжнародному олімпійському комітеті зауважують, що рішення про бойкот змагань лише нашкодить українській атлетичній спільноті та національним спортивним федераціям, і додають, що там сповідували і продовжують сповідувати політику захисту атлетів.


Водночас заступник міністра молоді та спорту України Матвій Бідний просить українських спортсменів виважено та з розумінням поставитися до майбутніх обмежень: «Закликаю подивитися на картину подій більш глобально, вийти за межі контексту розвитку вашого виду спорту! Сьогодні спорт вищих досягнень — це частина зовнішньої політики держави, і частина дуже важлива, одна з найбільш публічних та знакових! І гасло «Спорт поза політикою» насправді тільки додає йому політичної ваги».

 

За словами Бідного, боротьбу за недопущення представників країн-агресорок сьогодні очолив особисто президент України, а МЗС, Мінмолодьспорт та НОК України намагаються максимально привернути до цього питання увагу міжнародної спільноти.


Вагомий контраргумент проти ліберального рішення МОК уже готова зробити Німеччина. Представниця німецького уряду — міністерка МВС Ненсі Фрезер — повідомила, що країни-господарки масштабних спортивних подій — не безсилі і можуть контролювати допуск до них росіян шляхом видачі віз.

 

«Пропонувати розпалювачу війни путіну пропагандистську сцену означало б зрадити всі цінності спорту. Організовуючи міжнародні змагання в Німеччині, ми займемо чітку позицію і діятимемо відповідним чином», — повідомила Фрезер.