«Найкращі дівчата» — проти «Батька». Театральні колективи знову змагаються у фестивалі-премії «ГРА»

05.04.2023
«Найкращі дівчата» — проти «Батька». Театральні колективи знову змагаються у фестивалі-премії «ГРА»

За доброю традицією, в Міжнародний день театру оприлюднили лонгліст учасників фестивалю-премії «ГРА», уже п’ятого. Зі 135 заявок експерти визначили 35 вистав, що ГРАтимуть далі.

 

Саме вони продовжать боротьбу за національний театральний «Оскар» за підсумками двох — 2021-го і 2022 років.

 

Зокрема, у номінації «За найкращу драматичну виставу» змагатимуться: «Батько» Київського театру драми і комедії на лівому березі Дніпра, «Зерносховище» Рівненського обласного музично-драматичного театру, «Тригрошова опера» Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької, «Цар Едіп» столичного Театру на Подолі та Top girls («Найкращі дівчата») Львівського академічного драматичного театру імені Лесі Українки.


«Сьогодні ми всі служимо: хтось на фронті боронить наше сьогодення і майбутнє, а хтось у театрі — заради цього сьогодення і майбутнього мирного життя. Хтось волонтерить, хтось влаштовує аукціони, благодійні концерти і виставки, хтось плете сітки, — говорить голова експертної ради фестивалю-премії «ГРА» Ольга Стельмашевська. — Ми над­звичайно вдячні всім театрам, які всупереч воєнному стану подалися цьогоріч на «ГРА» за те, що не зрадили себе, за внутрішньоцехову солідарність і пам’ять про тих, кого ми втратили. Ви випускаєте вистави, разом окреслюємо процес і підтримуємо одне одного — значить, існуємо».


Нагадуємо, що GRA (Great Real Art) проводиться на конкурсній основі. Участь може взяти будь-який професійний театральний колектив будь-якої форми власності: державний, комунальний, приватний.


Попри воєнний стан, тривоги, відтік кадрів, перегляд репертуарної політики, українські театри виявили нечувану активність і, з урахуванням усіх своїх поточних проблем, запропонували на розгляд експертної ради премії 135 різножанрових сценічних проєктів, що надійшли з понад 20 міст України.

 

За традиційно активним Києвом (49 заявок) цього року львівські театри подали 22 заявки, з Одеси надійшло 7 заявок, з Харкова — 6, Рівне, Дніпро, Хмельницький, Суми подали по 5 заявок. Представлені театри всіх областей, крім Закарпатської та АР Крим. Донецька і Луганська області представлені театрами, які перебувають в евакуації в Ужгороді й Сумах.


Серед заявників — 21 новачок (театри, які подали заявку вперше): незалежні колективи і кілька театрів ляльок (з Луцька, Житомира, Запоріжжя, Вінниці, Хмельницького). Також уперше подали заявки Львівський театр імені Юрія Дрогобича та Черкаський муздрамтеатр імені Шевченка.


У новій тематичній номінації, яка з’явилась цього року — «За найкращу виставу-рефлексію на події російсько-української війни», — подано 18 вистав. Заявники — з Києва, Львова, Херсона, Одеси та Харкова.

 

Далі експерти поїдуть Україною і переглядатимуть постановки наживо. В липні планується сформувати шортліст із 12 вистав. А у листопаді відбудеться фінальний етап. В якому форматі — онлайн чи офлайн — він відбуватиметься, залежить від військових дій та воєнного стану. Проте оргкомітет уже продумує варіант фестивалю, до якого зможуть долучитися глядачі не тільки України, а й усього світу.

Юрко НИВА