«Пелюстки» під ногами. У Харкові виробляють спеціальні «черевики павука» та щити для саперів

05.04.2023
«Пелюстки» під ногами. У Харкові виробляють спеціальні «черевики павука» та щити для саперів

Смертоносні «пелюстки». (Фото з сайту slovoidilo.ua.)

Харківське підприємство «Український ресорний центр» на замовлення ДСНС розпочало випуск спеціальної амуніції для саперів.

 

Ідеться про захисні щити і чоботи, які допоможуть військовим уникнути осколкових поранень у випадку трагічних НП.


Аналоги згаданих виробів давно входять до спорядження іноземних рятувальних загонів. Тепер цивілізовані облаштунки можуть з’явитися і в наших підрозділах.


«Їх на запит саперів зроблено, екс­периментально, бо це їхній біль, — повідомив Укрінформу директор Ігор Єфименко. — Є вже спонсори, готові оплатити виробництво щитів. За ними можна сховатися і врятуватися від осколків, а після використання — розібрати і скласти для перевезення».


Потреба у спеціальному взутті сьогодні не менша. Його розробили на основі канадського Spider Boot, який надали в ДСНС. Завдання «чобота павука» — згладити вибухову хвилю, розсіяти її в боки і таким чином уберегти кінцівку від травматичної ампутації.

 

«Звісно, коли йдеться про міну, уникнути наслідків повністю неможливо, — каже Ігор Єфименко. — Може бути навіть перелом ноги. Але йдеться саме про те, щоб зберегти кінцівку».


Аби налагодити випуск такого взуття, підприємству потрібні спонсори, оскільки пара саперських чобіт коштує близько 15 тисяч гривень. Їх виготовляють із пластику і бронеплити. Сам процес недешевий і трудомісткий.

 

«Перше замовлення — на 10 пар, — повідомив директор. — Є запит від служб. Я також кинув запит волонтерам, друзям-айтівцям: підприємство потягне три штуки, ще на сім треба збирати кошти. Загалом же, за результатами комунікації з харківським управлінням ДСНС, у перспективі йдеться про потребу в 65 пар».


Керівники кількох харківських заводів також створили робочу групу, щоб разом розпочати випуск для саперів спеціальних машин. Їх використовуватимуть для розмінування полів після того, як рятувальники очистять від мін місця розташування ліній електропередач, водо-  та газопостачання.


Що ж стосується сільськогосподарських угідь, то там ситуація просто критична.

 

«Гракове, Чкаловське, Залізничне, Мосьпанове — все заміновано, — повідомив «Суспільному» начальник частини Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування ДСНС Ігор Овчарук. — Усі поля, які йдуть навіть до Балаклії, заміновані. Зі сторони через Леб’яже до Печенігів теж заміновано. Сьогодні на території Харківської області працюють 25 розрахунків саперів. Але для того, щоб розмінувати регіон за рік, потрібно 125 тисяч саперів. Такої кількості просто немає і не перед­бачено, і не буде...»


Загалом ситуація з тотальним мінуванням регіону чи не найточніше передає нелюдську природу самих рашистів. Тікаючи від ВСУ у вересні минулого року, вони буквально нашпигували населені пункти області вибуховими пристроями. Одразу після деокупації сапери виявляли до 1,5 тисячі мін щодня.

 

Своєрідний рекорд встановив магазин «Посад» у Балаклії, біля якого знайшли 40 протипіхотних мін «Пелюстка». Такими боєприпасами місцевість мінують дистанційно. Вони не мають механізму самоліквідації і можуть лежати роками, поки на них не наступлять або не наїдуть.