Почати з нуля. Найкраща українська тенісистка Еліна Світоліна повертається в теніс після пологів

05.04.2023
Почати з нуля. Найкраща українська тенісистка Еліна Світоліна повертається в теніс після пологів

Світоліна вирішила розпочати повернення до WTA-туру на турнірі в Чарльтоні. (Фото з інстаграму.)

Минув рік, як у Еліни Світоліної народилася донька, і ось найтитулованіша українська тенісистка повертається у WTA-тур.

 

На початку тижня екстретя ракетка планети зіграла на першому у сезоні ґрунтовому турнірі серії WTA 500 в американському Чарльтоні.


Рік без змагань суттєво позначився на позиціях Світоліної у табелях про ранги: зараз вона перебуває за межами топ-1000, утім, зважаючи на свій статус ексгравця топ-3 та медалістки Олімпіади, може розраховувати на спеціальні запрошення від організаторів.

 

Так сталося і в Чарльтоні, де Еліна отримала шанс зіграти в основній сітці. У першому матчі після повернення українці протистояла представниця Казахстану Юлія Путінцева.


Окрім спецзапрошень, Світоліна може використати для свого повернення на високі позиції і «захищений рейтинг» (Еліна була 20-ю в світі, коли оголосила про паузу через травму та вагітність).

 

Такий статус дозволить їй заявитись за «старим» рейтингом на 12 турнірів, включно з двома «шоломами» та одним «тисячником». Утім без змагань нижчої категорії теж не обійтись — тому експерша ракетка України вперше з 2013 року зіграє на змаганнях серії ITF 100 (отримавши запрошення на турнір в Оейраші).


«Після того, як закінчила свій матч у Маямі рік тому, то до грудня-січня, в сумі десь вісім місяців, я взагалі не брала ракетку в руки. І в принципі взагалі не пов’язувала своє життя з тенісом. Для мене було важливо ментально відпочити від тенісу, тому що він забирає дуже багато енергії. Зараз мені здається, що цей відпочинок реально допоміг моєму поверненню, тому що на початку січня я прямо бігла на тренування», — розповіла про те, як поверталась до тренувань, Еліна.


Тенісистка визнала, що, відновлюючи тренування, не ставила перед собою жодних завдань, планів на турніри або дат, коли повертатиметься.

 

«Я просто хотіла подивитися, як я почуватимуся, яким буде мій стан під час навантажень. І треба сказати, все проходило досить добре», — зауважила Світоліна.


Уже в лютому, із появою нового тренера, нідерландця Рамона Слейдера, який свого часу допоміг співвітчизниці Кікі Бертенс піднятись на четверту сходинку рейтингу, у команді Еліни з’явився приблизний графік повернення в Тур.


«Нашою першою ідеєю було зіграти на Вімблдоні, але потім, коли ми побачили, що моя тренувальна форма досить хороша, стали думати про Ролан Гаррос і турніри перед ним. Наприклад — Рим. У якийсь момент ми стали думати, що саме Рим буде першим турніром. Коли ж я почала грати з деякими дівчатами, то відчула, що я вже десь на 80% від своєї хорошої форми. Тоді ми й вирішили: якщо я гратиму на ґрунті, тренуватимуся досить довго, то, можливо, непогано почати з Чарльстона, оскільки це перший ґрунтовий турнір. Так я зможу відіграти весь ґрунтовий сезон, адже мій стан у тренувальному сенсі на дуже хорошому рівні», — розповіла Еліна.


Утім у Чарльтоні Світоліній довго протриматися не судилося. Матч проти Путінцевої вона добре грала лише в першому сеті, далі сил вже не було — 7:6 (7:3), 2:6, 4:6. А окрім Еліни, у Чарльтоні зіграють також Ангеліна Калініна та Леся Цуренко. Натомість Даяна Ястремська вирішила розпочати підготовку до ґрунтового «шолома» із турніру WTA 250 у Боготі.


Водночас представники України в чоловічому турі поки переважно грають на «челенджерах». Після двох перемог на таких змаганнях торік та дебюту у топ-160 рейтингу робить перші кроки на турнірах серії 250 перша ракетка України Олексій Крутих, але поки йому це стабільно робити не вдається: цього тижня він поступився у першому колі відбору в Ешторілі.

 

А рейтингові позиції (третя і четверта сотня) другої та третьої ракетки країни, Віталія Сачка та Іллі Марченка, поки не дозволяють їм повернутись на рівень ATP.


Ще однією важливою новиною минулого тижня стало очікуване рішення організаторів турніру у Вімблдоні дозволити грати представникам рф і рб у нейтральному статусі.

 

Після того, як у минулому році британці, по суті, єдині із тенісної спільноти запровадили справжні санкції проти гравців із країни-агресорки, посадовці з WTA і ATP їх не підтримали, оштрафувавши турнір та позбавивши тенісистів можливості змагатись на трав’яних кортах за рейтингові бали. Тому цьогоріч Вімблдону, фактично, не залишилось нічого іншого, як підкоритись позиції тенісних структур.


Таке рішення, природно, викликало схвалення в рф та обурення в Україні. Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба висловив розчарування такою позицією та закликав уряд Британії не видавати візи на турнір росіянам і білорусам.


Водночас про дозвіл повертатися на міжнародні змагання у нейтральному статусі росіянам та білорусам заявили у МОК. Для українських спортсменів така позиція головного спортивного органу планети взагалі стала шоком.

 

Кроком у відповідь українського уряду було рішення заборонити вітчизняним атлетам брати участь у змаганнях, де фігуруватимуть представники країн-агресорок. Контролювати ж цей процес, як повідомило Міністерство молоді та спорту, мають вітчизняні федерації. Ті ж, які не виконуватимуть рішення уряду, ризикують втратити статус національної.