Прогресивні кроки «моряків»: «Шахтар» вперше за весну втратив очки в чемпіонаті України

05.04.2023
Прогресивні кроки «моряків»: «Шахтар» вперше за весну втратив очки в чемпіонаті України

«Чорноморець» першим у другій частині чемпіонату відібрав залікові бали у «Шахтаря». (Фото з сайту shakhtar.com.)

Після короткої паузи, пов’язаної зі стартом збірної України у відборі на ЧЄ-2024, вітчизняні клуби повернулися до баталій національного рівня.

 

Перехід між справами не надто добре позначився на ігровому ритмі «Шахтаря», котрий зазнав перших очкових втрат у весняній частині сезону.

 

Після повернення з табору збірної «гірники» несподівано зіграли внічию в Одесі.

 

Підопічні Ігоря Йовічевича засмутили «Чорноморець» уже на 21-й секунді матчу, однак у підсумку обмежилися результативною мировою — 2:2.


«Команда дуже чітко робила те, про що ми домовлялися і над чим працювали. Гра містила в собі дуже і дуже серйозні футбольні складові, ми всі цим дуже задоволені — «Чорноморець» продемонстрував справжній футбол, прогресивний, і це дуже добре. Це не наша ціль — тримати чийсь удар, наша ціль — завдавати удару. Наша ціль — добитись того, щоб ми вміли грати у футбол такий, який ми хочемо. І він точно дасть нам добрий результат», — наставник «моряків» Роман Григорчук пояснив принципи своєї роботи, котра дозволяє його команді поступово підніматися в турнірній таблиці.


А пробуксовкою лідера одразу скористався «Дніпро-1», котрий завдяки «хет-трику» Артема Довбика розгромив «Металіст-1925» — 3:0 і впритул наблизився до «помаранчево-чорних». Основний голеадор дніпрян, схоже, знову відчув свою гру і з 15 голами відчутно зміцнив своє лідерство в бомбардирській гонці.


З аналогічним рахунком завершилося протистояння «Олександрії» та «Ворскли». Після чотирьох нічиїх поспіль олександрійці нарешті досягли переможного результату. Для їхнього наставника Руслана Ротаня це перша звитяга на новому місці роботи.


Що стосується його тимчасового перебування на чолі національної збірної, то останніми днями в ЗМІ почалося активне обговорення кандидатів на пост повноцінного керманича «синьо-жовтих», оскільки приходу Сергія Реброва до керма «синьо-жовтих» можна буде й не дочекатися.

 

Подейкують, що власники арабського «Аль Айну» пропонують українському наставнику продовження співпраці з клубом, тож УАФ мусить серйозно проробляти «план В» і шукати альтернативу Реброву.


Кілька інсайдерів, котрі спеціалізуються на трансферних питаннях, повідомляють, що УАФ зацікавилася хорватським наставником Славеном Біличем, якого нещодавно звільнили з англійського «Уотфорда».

 

Водночас до процесу публічного обговорення долучають і кандидатури вітчизняних фахівців — як-то Мирона Маркевича та Юрія Максимова. Тим часом в УПЛ нещодавно сталися два тренерські призначення.

 

Й обидва вони стосувалися львівських клубів, де раніше припинили співпрацювати з білоруськими спеціалістами.


Відтак на чолі «Львова» постав Анатолій Безсмертний, робота якого на високому посту почалася з поразки «Динамо» — 0:2. А львівський «Рух» очолив Віталій Пономарьов, який у своєму дебютному матчі програв «Зорі» (0:3).

 

Зазначимо, що новий наставник «рухівців» до свого підвищення працював у клубі з юнаками віком до 19 років, які в нинішньому сезоні дісталися 1/8 фіналу юнацької ліги УЄФА.

 

Цікаво, що в свої молоді роки Пономарьов займався суддівською справою, допрацювавшись до високого звання асистента арбітра ФІФА. Тренерська кар’єра Пономарьова розвивалася більшою мірою в аматорському футболі, нині ж йому належить вести боротьбу за збереження прописки у вітчизняній футбольній еліті.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 19-й тур. «Минай» — «Інгулець» — 1:2, «Металіст» — «Колос» — 0:0, «Верес» — «Кривбас» — 1:2, «Олександрія» — «Ворскла» — 3:0, «Львів» — «Динамо» — 0:2, «Металіст-1925» — «Дніпро-1» — 0:3, «Чорноморець» — «Шахтар» — 2:2, «Зоря» — «Рух» — 3:0.
Турнірне становище: «Шахтар» — 43 (18 матчів), «Дніпро-1» — 42 (18), «Зоря» — 40, «Динамо» — 36, «Олександрія» — 31 (18), «Кривбас» — 25, «Колос» — 24, «Інгулець» — 22 (18), «Металіст-1925» — 21, «Ворскла» — 20, «Чорноморець» — 19, «Минай», «Металіст», «Верес» — 18, «Рух» — 17 (18), «Львів» — 13 (13).