Молоко, сметана, масло, йогурти… А зась! Усього цього їсти у піст не можна.
Але ж так хочеться якоїсь ароматної випічки або смачненького і солоденького десерту.
Що можна приготувати без хорошого докладу?
Ви навіть не думайте, що у Великий піст немає таких пісних смаколиків, що нічим не поступаються звичним десертам.
Отож саме банановими брауні ви зможете побалувати свої смакові рецептори і душу.
Бананові брауні з горіхами
Вам знадобляться:
— 2 дуже стиглі банани;
— 170 г борошна;
— 2 ст. л. какао;
— 140 мл соняшникової олії;
— 140 мл води;
— 1 ч. л. розрихлювача;
— 100 г горіхів (бразильських, кеш’ю або мигдалевих).
Займемося приготуванням. Духовку розігрійте до 180 градусів. Допоки вона гріється, банани подавіть виделкою в мисці, просійте туди ж через сито борошно і какао. Додайте цукор, соняшникову олію і воду (залиште 1 ст. л. на потім).
В 1 ст. л. води розчиніть соду, додайте у суміш, вимішайте. Горіхи трохи подрібніть і теж додайте у суміш, вимішайте.
Формочки для брауні змастіть олією, покладіть у них тісто і випікайте близько 40 хвилин.
Смачного!
Пісний морквяний торт із горіхами й апельсиновим кремом
Цей торт стане знахідкою для родинного чаювання. Готується просто і швидко, без особливих зусиль, а виходить досить смачна і незвичайна випічка.
Для коржів вам знадобляться:
— 250 г борошна;
— дрібка солі;
— 2 ч. л. розпушувача;
— 300 г моркви;
— 120 г цукру;
— 100 мл олії;
— 50 мл води;
— 100 г волоських горіхів + для прикраси.
Для крему:
— 1 апельсин;
— вода (до об’єму 500 мл);
— 60 г манної крупи;
— 50-100 г цукру.
Тепер приготуємо торт. Просійте борошно разом із сіллю і розпушувачем. Натріть моркву на дрібній тертці, додайте цукор, олію і воду, перемішайте.
Порційно всипте борошно, ретельно перемішуючи. Обсмажте горіхи на сухій сковороді, порубайте ножем і додайте в тісто.
Застеліть пергаментом дно форми діаметром 22 см. Викладіть третину тіста, розрівняйте і поставте в розігріту до 180°C духовку на 20-25 хвилин. Приготуйте ще два коржі.
Натріть цедру апельсина на дрібній тертці. Вичавіть сік з апельсина. Влийте до соку стільки води, щоб вийшло 500 мл. Всипте цедру і перемішайте.
У каструлі змішайте манку і цукор. Влийте цитрусову воду і, постійно помішуючи, доведіть крем до загустіння на помірному вогні. Проваріть його ще 2-3 хвилини й остудіть. Поки крем ще трохи теплий, перебийте його блендером.
Розрівняйте остиглі коржі, злегка підрізавши верхівки. Подрібніть обрізки в крихту. З’єднайте коржі, змастивши кремом кожен корж і боки торта. Присипте краї крихтою. Поставте торт у холодильник на 1-2 години.
Пісний малиновий мармелад
Пісні солодощі, зроблені з фруктів, не завдадуть шкоди вашій фігурі точно. Корисний і смачний десерт для тих, хто поститься. Тому їсти його можна тоннами.
Для приготування малинового мармеладу з чорною смородиною вам знадобляться:
— 500 г чорної смородини;
— 500 г малини;
— 900 г цукру;
— лимонна кислота в порошку — на кінчику ножа.
А тепер займемося приготуванням. Сподіваємося, що господині не лінувалися впродовж літа і зробили заготовки влітку на зиму, заморозивши кілька пакетиків фруктів.
Отже, фрукти розморозьте і поставте на вогонь варити до розм’якшення. Відкиньте на дрібне сито і протріть. Поставте отриманий густий сік на повільний вогонь і уварюйте.
Додайте цукор, лимонну кислоту і варіть безперервно, знімаючи пінку, 35-40 хвилин. Розлийте в плоскі форми і залиште на ніч при кімнатній температурі.
Коли десерт загусне, розріжте його на однакові кубики, кожен обваляйте в цукровій пудрі.
Смачний банановий рулет
Приготувати такий смачний пісний десерт дуже просто, причому він займе зовсім небагато часу.
Вам знадобляться:
— банан — 4 шт.;
— рослинна олія — 120 мл;
— сода — 1/3 ч. л.;
— борошно — 1,5 скл.;
— повидло — 1,5 скл.;
— цукрова пудра — 40 гр.
Займемося приготуванням. Духовку включіть, щоб вона прогрілася до 250 градусів. А допоки вона розігрівається, банани подрібніть блендером, залийте в отриману масу олію, додайте соду і борошно. Ретельно і швидко замісіть тісто.
Застеліть деко пергаментом і розподіліть рівномірно приготоване тісто. Поставте заготовку в духовку на 10 хвилин. Готовий корж скрутіть рушником у рулет. Коли охолоне, змастіть повидлом і присипте цукровою пудрою.
Пісні рогалики з варенням
Рогалики завжди в моді й ніколи не набридають. І це дійсно так. При цьому навіть у піст начинки можна робити різноманітні: з варенням, маком, фруктами. Приготувати рогалики за цим рецептом досить просто. Вони виходять ніжними і повітряними.
Для приготування вам знадобляться:
— борошно — 500 + 50 г;
— пресовані дріжджі — 50 г;
— рослинна олія — 50 г + для змащування;
— цукор — 50 г;
— вода — 250 мл;
— варення — 100 г;
— цукрова пудра — 2 ст. л.
Перейдемо до приготування: 100 мілілітрів води нагрійте до гарячого стану. Розведіть у цій рідині цукор і перемішайте із залишками води. Всипте дріжджі, влийте олію. Акуратно додайте в отриману масу борошно, просіюючи її невеликими порціями.
Отримане тісто поділіть на три рівні частини, кожну скачайте в кульку і розкачайте у коло невеликої товщини. Утворене коло поділіть на 8 сегментів.
Викладіть на кожен трикутник начинку і сформуйте з тіста рогалики.
Застеліть деко пергаментом і розкладіть підготовлені рогалики. Дайте їм постояти близько 25 хвилин, щоб підійшли.
Тепер ставте рогалики в духовку, прогріту до 180 градусів, і випікайте їх протягом пів години. Коли випічка охолоне, посипте їх цукровою пудрою.
Пісні яблучні кекси
Пісні десерти стануть знахідкою навіть для перекусів, їх дуже часто готують із яблук. Прості та смачні кекси з цим фруктом готуються швидко і просто. А оскільки виходять дуже пухкими і смачними, так само швидко змітаються зі столу.
Необхідні інгредієнти:
— пшеничне борошно — 210 г;
— цукор — 140 г;
— кориця — 1 ч. л.;
— рослинна олія — 5 ст. л.;
— вода — 100 мл;
— розпушувач — 1 ч. л.;
— яблуко — 300 г;
Приготування: яблука очистіть від серцевини і поріжте дрібними кубиками. За бажання можна натерти на тертці.
Для тіста: змішайте спочатку сухі компоненти. Залийте вказану кількість води й олії. Добре все вимішайте і висипте нарізані яблука в тісто. Духовку розігрійте до 180 градусів. Тісто розлийте по формах для кексів. Випікайте їх до золотистого кольору. Присипте цукровою пудрою і подайте на стіл.
Яблука, фаршировані мармеладом, родзинками і горіхами
Це воістину королівський десерт. Поєднання родзинок, горіхів, мармеладу з кислинкою яблук створюють неймовірний смак. Таким гастрономічним витвором не соромно похизуватися і перед гостями. Повірте, усе з’їдять до останнього горішка.
Отже, вам знадобляться:
— яблука — 4 шт.;
— родзинки або чорнослив — 30-50 г;
— волоські горіхи — 30-50 г;
— мармелад — 30-50 г.
Тепер до роботи. Яблука вимийте й висушіть, у кожного фрукта зріжте верхівку з плодоніжкою й акуратно видаліть серцевину, при цьому намагайтеся не прорізати його наскрізь. Волоські горіхи посічіть, але не дуже дрібно.
Мармелад наріжте кубиками. Розпарені, помиті й висушені родзинки (можна замінити на чорнослив) змішайте разом з горіхами і мармеладом та наповніть отриманою начинкою підготовлені яблука.
Проколіть їх у кількох місцях, щоб при запіканні вони не тріснули, і викладіть у форму, куди попередньо налийте трохи води.
Запікайте яблука в духовці до готовності приблизно 10-15 хв. при температурі 180°С. Готовий десерт прикрасьте шматочками різнобарвного мармеладу, злегка посипте цукровою пудрою.
Нехай смакує!