Українські каратисти вперше в історії виграли три «золота» на Євро

29.03.2023
Українські каратисти вперше в історії виграли три «золота» на Євро

Україна вперше перемогла на ЧЄ у чоловічому командному куміте. (Фото: Федерація карате України.)

Після здобуття двох нагород на дебютній для каратистів Олімпіаді в Токіо («срібло» Анжеліки Терлюги та «бронза» Станіслава Горуни) від української збірної чи не на кожному престижному турнірі чекають високих результатів. І, слід визнати, синьо-жовта команда впевнено тримає марку.


На цьогорічному чемпіонаті Європи, який напередодні завершився в іспанській Гвадалахарі, українські каратисти встановили найкращий в історії збірної результат за кількістю золотих медалей: загалом наші спортсмени здобули чотири нагороди, три з яких — золотого ґатунку. Цей показник є рекордним у нашій історії, досі Україна не здобувала більше двох золотих нагород на Євро.


Три «золота» та одне «срібло» дозволили нашим майстрам карате фінішувати у топ-3 загального медального заліку.

 

Це також рекорд для нашої збірної на Євро, де Україна раніше не здіймалася вище четвертої сходинки.


Однією з героїнь команди, очікувано, стала титулована Терлюга, якій вдалося захистити звання чемпіонки континенту.

 

У фіналі вагової категорії до 55 кг 30-річна одеситка не залишила жодних шансів італійці Вероніці Брунорі — 8:0. Загалом в активі Анжеліки уже вісім нагород ЧЄ: п’ять золотих, дві «бронзи» та одне «срібло».


«Неймовірно. Тепер я триразова чемпіонка Європи серед дорослих в особистому заліку, п’ятиразова чемпіонка Європи в особистому та командному заліку. Як повірити, що це все реально? Не знаю, як описати свої почуття.

 

Мені просто потрібно сказати: «Немає нічого неможливого». Вірте в себе, довіряйте процесу та команді навколо вас, наполегливо працюйте та любіть те, що ви робите», — не приховувала емоцій та поділилась рецептом успіху Анжеліка.


Трохи не вистачило для «золота» її колезі по збірній Аніті Серьогіній, яка на Олімпіаді була п’ятою. Цього разу 33-річна Аніта поступилась у фіналі найкращій молодій спортсменці світу, 21-річній Рім Хаміс із Німеччини.

 

Загалом для Серьогіної це 11-та нагорода на рівні чемпіонатів Європи, на її рахунку два «золота», чотири «срібла» та п’ять бронзових відзнак.


Водночас іще один лідер збірної Горуна, який змагається у ваговій категорії до 75 кг, цього разу вирішив сконцентруватись лише на командній першості.

 

Таким чином, шанс виступити в особистому розряді отримав 21-річний Андрій Заплітний — і скористався ним сповна! Андрій здобув дебютнє «золото» на дебютному ж ЧЄ, здолавши у фіналі чинного чемпіона Європи Ермана Ельтемура з Туреччини.


«Що відчував перед фіналом? Що нарешті зможу «кайфонути» у боротьбі за титул чемпіона Європи! Після двох програних півфіналів на молодіжних чемпіонатах Європи мотивація виграти дорослий була в рази більша. Тепер я розумію, що ті прикрі поразки були підготовкою до чогось більшого. Шанс реалізувати себе настав — тож не пасувало ним не скористатись! Я дуже щасливий, але вже розумію відповідальність цього титулу, адже втриматись на вершині — це вже інша, не менш цікава робота», — заявив після перемоги Заплітний.


Ставка Горуни і Ко на командні змагання також спрацювала — збірна уперше в історії тріумфувала на Євро. Команда у складі Горуни, Андрія Торошанка, Валерія Чоботаря, Різвана Талібова та Заплітного на шляху до вирішальної сутички здолала Португалію (3:0), Чорногорію (3:0) та Хорватію (12:6).

 

А у фіналі у запеклій дуелі була сильнішою за Францію (3:2), зробивши «камбек» після 0:2.Загалом це п’ята медаль України у чоловічому командному куміте на чемпіонатах Європи. Раніше українці здобували бронзові медалі у 2017, 2018, 2021 та 2022 роках.


«На чемпіонаті Європи основне завдання було боротися за медалі. Тому ми ставили завдання як мінімум не погіршити, а як максимум — покращити результат минулого року. Відповідно, команда прогресує, коли результати покращуються. Радий, що нам нарешті вдалося виграти «золото» у чоловічій команді. Дякую Горуні і Терлюзі, які тягнуть молодих за собою. Трохи шкода, що Серьогіній не вдалось зачепитись за «золото», але в неї ще попереду Європейські ігри і ЧС», — високо оцінив виступ підопічних головний тренер збірної Микола Сіраковський.