Досвід — у скарбничку. «Шахтар» гучно вилетів із Ліги Європи, але тепер зможе сконцентруватися на ЧУ

22.03.2023
Досвід — у скарбничку. «Шахтар» гучно вилетів із Ліги Європи, але тепер зможе сконцентруватися на ЧУ

«Зоря» переграла «Динамо» і закріпилася на третьому місці в турнірній таблиці. (Фото з сайту fcdynamo.com.)

Масовий відтік іноземних виконавців, який за останній рік пережив український футбол, не міг не позначитися на загальному кваліфікаційному рівні вітчизняних колективів.


Утім, якщо на національному рівні системне падіння якості гри стосується всього змагального пелотону і його можна побачити більшою мірою за опосередкованими проявами (як-то зниження глядацького інтересу), то на міжнародному рівні наслідки кадрового голоду одразу кидаються у вічі.


Ну, що казати, коли завжди націлений на найвищі висоти «Шахтар» програє в 1/8 фіналу другого за силою єврокубкового турніру представникові далеко не найсильнішого чемпіонату континенту з принизливим рахунком — 1:7.


«Сталося те, що одна команда була кращою за нас, і це був «Фейєноорд». Повинні привітати суперника із гарною грою. Бувають такі дні, це футбол. Це один день, який я повинен пройти як тренер. І хочу вибачитися перед українськими вболівальниками, які сподівалися на нас, на те, що ми пройдемо далі. На жаль, вийшов такий матч», — так прокоментував очільник «гірників» Ігор Йовічевич виліт його команд із Ліги Європи.


Після виїзної нічиєї в першому матчі у повторному поєдинку знаний представник нідерландського футболу, котрий в нинішньому сезоні претендує на перемогу в домашньому чемпіонаті, на легендарному стадіоні «Де Кюйп» відправив «гірників» у нокаут.


Болюче фіаско лідеру нідерландського футболу Йовічевич не став повністю списувати на війну, хоча й зауважив, що через відсутність повітряного сполучення з Україною «Шахтар» витратив занадто багато часу на переїзд до Роттердама, що не дозволило гравцям бути в оптимальній формі.

 

«Але це не причина поразки. Ми грали проти команди, яка сьогодні була кращою за нас. Це хороший урок. І ми повинні пишатися тим періодом на євроарені, що ми пройшли від першого матчу з «Лейпцигом» (у груповому раунді Ліги чемпіонів), де на нас не ставили навіть одного євро, коли йшлася мова про вихід із групи. Сьогодні ми завершили європодорож, і вважаю, що хлопці заслужили похвалу», — підсумував міжнародний сезон очільник «гірників».


Водночас на внутрішній арені вся боротьба для «гірників» — іще попереду. Попри те, що перемагати більшість своїх опонентів в ЧУ команді Йовічевича вдається без особливих зусиль (перемога над «Рухом» (2:0) стала для донецького клубу четвертою поспіль звитягою у весняній частині сезону), конкуренти навряд чи дозволять «гірникам» легко дістатися золотої вершини.


Після зимової сплячки нарешті прокинувся «Дніпро-1»: Мінімально перегравши в гостях «Верес», хлопці Олександра Кучера здобули свою першу перемогу в новому році й показали, що відпускати у далекий відрив «Шахтар» не планують.


Традиційно для останніх років яскраву форму демонструє «Зоря». Заміна Віктора Скрипника на Патріка ван Леувена на тренерському містку додала грі луганського клубу атакувальних барв.


Колектив нідерландського спеціаліста, який в поточному чемпіонаті має другий показник результативності, у минулому турі переграв «Динамо» й на чотири очки відірвався від столичного конкурента в боротьбі за бронзову сходинку. А ще трохи зусиль — і «Зоря» може опинитися на рекордній для себе другій позиції в турнірній таблиці.  


Ну, а головний тренер «Динамо» Мірчи Луческу змушений виправдовуватися за сповзання своєї команди вниз по турнірних щаблях, не виключаючи при цьому й своєї відставки.

 

«Я вважаю, що можу піти будь-якої миті, і я не проти подати у відставку. Але проблема зараз в іншому. Цього сезону команда втратила 11 футболістів. Ми не можемо купити нових гравців, ми не можемо за мить перебудувати наш склад. У нас є молоді гравці, але щоб вони дійшли рівня першої команди, потрібно мати час. Одразу це зробити неможливо», — пояснив неприємну динаміку румунський наставник «біло-синіх».


Водночас керівництво львівського «Руху» вирішило більше не чекати прогресу від команди під орудою білоруса Леоніда Кучука й після поразки «Шахтарю» відправила наставника у відставку.

 

Подейкують, що залишитися без роботи може й білоруський наставник «Львова» Олег Дулуб. Його колектив міцно загруз на дні табеля про ранги й кожна наступна невдача тепер може обернутися для тренера відставкою.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 18-й тур. «Металіст» — «Олександрія» — 0:0, «Ворскла» — «Металіст-1925» — 0:0, «Динамо» — «Зоря» — 0:1, «Львів» — «Кривбас» — 2:2, «Верес» — «Дніпро-1» — 0:1, «Інгулець» — «Чорноморець» — 1:2, «Колос» — «Минай» — 0:1, «Шахтар» — «Рух» — 2:0.
Турнірне становище: «Шахтар» — 42 (17 матчів), «Дніпро-1» — 39 (17), «Зоря» — 37, «Динамо» — 33, «Олександрія» — 28 (17), «Колос» — 23, «Кривбас» — 22, «Металіст-1925» — 21, «Ворскла» — 20, «Інгулець» — 19 (17), «Чорноморець», «Верес», «Минай» — 18, «Рух» — 17 (17), «Металіст» — 17, «Львів» — 13 (17).