Повернутися з «Леопардом»: українську армію вже у березні посилять західні танки

15.03.2023
Повернутися з «Леопардом»: українську армію вже у березні посилять західні танки

До перших чотирьох танків Leopard, які наприкінці лютого прибули в Україну, найближчими днями приєднаються ще 10 нових екіпажів.

 

Українські захисники проходили пришвидшене тренування у Німеччині та Іспанії й наразі готові захищати країну від нескінченної навали московитів.

 

Паралельно аналогічне навчання триває у Польщі під керівництвом канадських інструкторів. Воїни ЗСУ замість трьох місяців типових навчань освоюють прискорену програму за п’ять тижнів.

 

Екіпажі ЗСУ прибудуть із новими бойовими машинами й одразу вирушать на фронт.


Тим часом найгарячішою точкою фронту й надалі залишається район Бахмута. Військові експерти все частіше говорять про те, що бійня за місто служить рашистам сворідним відволікаючим маневром, за яким криється задум влаштувати українським захисникам кривавий котел.

 

«Вони намагаються просуватися вздовж дуги між Кремінною, Лиманом та Вугледаром і хочуть пробитися через Бахмут до Часового Яру або навіть до Костянтинівки, — повідомив в інтерв’ю Obozrevatel майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман. — Потім спільно від Вугледара планують просунутися на північ, а після цього атакувати українські позиції з боку Гуляйполя, щоб вийти на південь Запорізької області. Водночас буде спроба атакувати з півночі, з боку Лимана та Слов’янська, аби влаштувати ЗСУ два потужні оточення».


На тлі цієї реальності з’явилися певні розбіжності між Україною та США в оцінці майбутнього ведення війни. Про це днями повідомило американське видання Politico.

 

На думку західних експертів, ЗСУ в районі Бахмута витрачає так багато живої сили і боєприпасів, що може не осилити контрнаступ, про який останнім часом так багато говорять.


І все ж оборона цього міста має чималий сенс. «За Бахмутом, навіть за хорошої фортифікації, може використовуватися важка техніка, — каже Олексій Гетьман. — Напевно, саме тому Генштаб не хоче поки що виходити звідти, поки є сили постачати все, що потрібно для боїв, нашим захисникам. Поки що дороги від Часового Яру і Костянтинівки хоч і прострілюються, але не контролюються ворогом. Тому мені здається, що наш Генштаб не гірше США розуміється на тактиці сучасної війни».


Активізувалися ще більше рашисти і в районі Харківщини, де під їхньою окупацією наразі перебуває 29 населених пунктів. У трьох із них цими днями ведуться активні бойові дії.

 

За словами голови ХОВА Олега Синєгубова, окупанти намагаються виявити слабкі місця в обороні українських військових, імовірно, готуючи серйозніший наступ на цих напрямках. Але зараз москалі зазнають втрат і відступають на раніше зайняті позиції.


14 березня Генштаб також повідомив, що ворог і надалі продовжує використовувати тактику терору, вибірково обстрілюючи територію України.

 

Лише 13 березня кацапи завдали п’ять ракетних ударів, у тому числі й по об’єктах цивільної інфраструктури, у Сумській та Донецькій областях. Є загиблі та поранені мирні жителі. Цього ж дня окупанти здійснили 35 авіаударів і 76 обстрілів з ракетних систем залпового вогню.