Ситний і різноманітний піст: смачні рецепти без м’яса, яєць і молочних продуктів

08.03.2023
Ситний і різноманітний піст: смачні рецепти без м’яса, яєць і молочних продуктів

(Пісний плов.)

Ось і дочекалися Великого посту, що триватиме аж до Великодня.

 

У ці дні православні відмовляються від їжі тваринного походження, що для деяких гурманів є справжнісінькою трагедією.

 

Але піст — це не привід відмовлятися від смачної їжі.

Пісний плов із квасолеюта родзинками

Плов без м’яса — це зовсім не рисова каша з морквою та цибулею, як звикла вважати більшість людей. А якщо уважно вивчити вподобаний вами рецепт, можна приготувати страву, що виявиться не тільки смачною, а ще й дуже корисною.

 

Така їжа чудово урізноманітнює раціон тих, хто втомився від однотипного харчування. І навіть на свята такий плов можна подавати як відмінний гарнір. Він досить незвичайний і виглядає вельми апетитно.

 

Рецепт цієї страви настільки простий, що його з легкістю освоїть навіть людина без особливого кулінарного таланту. Однак, щоб рис виходив розсипчастим, необхідно знати деякі секрети.
    

Для приготування вам знадобляться:


— рис довгозернистий — 500 г;
— квасоля червона — 350 г;
— морква — 300 г;
— цибуля ріпчаста велика — 1 шт.;
— часник — 1 головка;
— родзинки — 100 г;
— олія соняшникова — 50 г;
— сіль — за смаком.
    

Квасолю необхідно на ніч замочити в холодній воді. Це дозволить згодом приготувати її швидше. Рис гарненько промийте і також залиште в прохолодній воді, правда, всього хвилин на 30. За цей час вимийте і почистіть овочі. Як і для звичайного плову, цибулю наріжте півкільцями. А ось моркву треба натерти, та ще й на дрібній тертці. Це потрібно для того, щоб страва отримала гарний колір.
    

Отже, візьміть каструлю з товстим дном, налийте в неї олію, потім викладіть шарами відціджену квасолю, натерту моркву, півкільця цибулі і родзинки. Кожен шар присоліть. Як бачите, жодного попереднього обсмажування інгредієнтів рецепт не передбачає, спецій практично немає, тому страву цілком можна назвати дієтичною, адже навіть рослинної олії в ній також мізерно мало.
    

Коли ви укладете всі продукти шарами в казані або каструлі, поверх них акуратно розподіліть рис, із якого не забудьте попередньо злити воду. У нього увіткніть часник, розібравши головку на зубчики, але при цьому не знімаючи шкірку.

 

Тепер залийте майбутній плов окропом так, щоб рис був покритий приблизно на 2 пальці. Готувати необхідно протягом 40 хвилин на середньому вогні, не перемішуючи. Через зазначений час дерев’яною лопаткою з’єднайте шари між собою і викладіть вегетаріанський плов з квасолею на велику таріль.
    

Подавайте разом з овочевим салатом. Повірте, це дуже смачно!

 

Картопля з грибами й овочами.


Картопля з грибами і овочами у горщиках

У горщиках, як відомо, всі страви виходять дуже і дуже смачними. І овочі тут не виняток. А ще це дуже зручно, бо стояти біля плити, стежити, помішувати, знімати піну тощо — не треба. Підготувавши продукти і склавши їх у горщики, потрібно лише зачекати — і апетитна ароматна страва готова! Навіть якщо вона зовсім без м’яса. Тому замислюватися про те, що пора брати горщики до рук і готувати ароматний обід або вечерю, слід не тільки тоді, коли у рецепті є фарш чи шматочки свинини або курятини.
    

Одне з найбільш вдалих і популярних поєднань продуктів — це картопля і гриби. А якщо в такий тандем додати солодкий перець — страва стане ще смачнішою. Така смакота є безпрограшним варіантом як на святковому столі, так і на звичайній сімейній трапезі. Тож, маючи у холодильнику мінімум продуктів, уже через годину можна порадувати свою родину смачною вечерею.
    

А для цього вам знадобляться:
— цибуля — 1 шт.;
— морква — 1 шт.;
— перець болгарський — 2 шт.;
— печериці — 300 г;
— картопля — 1 кг;
— сіль, спеції — за смаком.
    

Отже, почнемо з того, що ми заздалегідь підготуємо всі інгредієнти перед приготуванням печені.
    

Картоплю очищаємо від шкірки, а після цього ми поріжемо її на кубики. Порізану картоплю розподіляємо на порції. Також ми заздалегідь обсмажуємо гриби, але не до повної готовності, щоб не висмажити з них увесь сік, позаяк він нам знадобиться в самій страві.
    

Тепер переходимо до овочів. Моркву необхідно заздалегідь натерти на тертці, а цибулю — порізати кубиками. Окремо один від одного обсмажуємо овочі на сковороді з рослинною олією до золотистої скоринки. Коли овочі обсмажились, ми можемо викладати їх у горщики поверх грибів.
  

І на завершення, бульйон, який у нас залишився після грибів, розподіляємо по горщиках і додаємо водички, щоб покрити засмажку.
    

Залишаємо горщики в попередньо розігрітій духовці на 30-40 хвилин.

 

Салат із кальмарами та яблуками.


Пісний салат із кальмарами та яблуками

Кальмари — смачний, ситний і дієтичний продукт: в 100 грамах кальмарів — усього 92 калорії. Крім цього, вони неймовірно корисні. Кальмари — ідеальна основа для салатів, страви з ними відмінно підійдуть до святкового столу і прекрасно впишуться в щоденний раціон.
    

Для приготування вам знадобляться:
— кальмари — 4 шт.;
— огірок свіжий — 1 шт.;
— яблуко — 1 шт.;
— цибуля — 1 шт.;
— олія, сіль, цукор, оцет, спеції за смаком.
    

Цибулину (бажано червону) наріжте кільцями і замаринуйте у воді з оцтом, цукром та сіллю на 10 хвилин. Допоки продукт настоюється, відваріть кальмари протягом 4 хвилин і наріжте півкільцями. Подрібніть огірки, яблуко і цибулю дрібними кубиками, перемішайте салат і заправте олією.


Пісний салат із квасолею, горіхами і гранатом
    

Квасоля — це незамінний продукт під час посту. Вона ситна і багата на білки, тому в період будь-якого посту з неї готують супи, гарніри, салати і навіть десерти. Ми вам хочемо запропонувати рецепт надзвичайно смачного, красивого та ароматного пісного салату. У ньому дуже цікаве поєднання інгредієнтів, що притаманне грузинській кухні.
    

Вам знадобляться:
— варена квасоля — 2 скл.;
— волоські горіхи — 1 скл.;
— гранат — 1 шт.;
— кінза — за смаком.
    Заправка:
— оливкова олія — 3 ст. л.;
— французька зерниста гірчиця — 2 ч. л.;
— лимонний сік — 1 ст. л.;
— сіль;
— гранатовий соус «Наршараб» — 1 ст. л.;
— сушений часник (за бажанням).
    

Квасолю зваріть, відкиньте на друшляк та дайте стекти воді. Гранат почистіть, волоські горіхи підсмажте на сухій сковорідці та подрібніть. Кінзу дрібно посічіть. Полийте все заправкою і ретельно перемішайте.

 

Шоколадний кекс.


Шоколадний кекс із вишнею та горіхами

А яке ж чаювання без смаколиків? Однак випічка в піст не може бути здобною, тобто містити яйця, вершкове масло й інші молочні продукти. Але й без цих скоромних складових можна створювати чудові зразки пекарського мистецтва.
    

Кекс за цим рецептом дуже смачний, ароматний та мегашоколадний! Смаколик не схожий на жодну пісну випічку і виходить дуже пухким та ніжним, з приємною ягідною кислинкою. Наразі можна використовувати заморожену вишню, але влітку готуйте цю випічку зі свіжою. До речі, її можна сміливо замінити на будь-які інші ягоди. До прикладу, на смородину чи в’ялену журавлину.
    

Кекс готується на основі... води, проте ніхто навіть не здогадається, що він пісний. Смаколик пористий, як губка, соковито-вологий і дуже ароматний!
    

Вам знадобляться:
— гаряча вода — 240 мл;
— цукор — 200 г;
— олія (без запаху) — 120 мл;
— борошно — 200 г;
— сода — 1 ч. л.;
— какао — 100 г;
— дрібка солі.
    

Для начинки приготуйте горіхи і вишні.
    

А тепер до роботи: у гарячій воді розчиніть цукор, охолодіть до теплого стану й влийте рослинну олію. В окрему миску просійте борошно з какао, додайте соду та сіль, перемішайте. Рідкі компоненти з’єднайте з сухими, тісто має бути, як густа сметана. Додайте вишні та подрібнені й попередньо обсмажені горіхи.
    

Форму вистеліть пергаментом, змастіть олією або посипте борошном. Вилийте тісто, розрівняйте. Кекс виходить дуже ніжним, тому варто дати йому трохи охолонути у формі й лише тоді вийняти. Готову випічку посипте цукровою пудрою.
    

Смачного!