Що приготувати на Масляну? Смачні рецепти

22.02.2023
Що приготувати на Масляну? Смачні рецепти

Масляна іде — свято веде!
Не спіть, не дрімайте, спішіть,
поспішайте!
Дарує Масляна нам на прощання —
Свято веселе зимове, останнє.

Нарешті дочекалися одного з найяскравіших і найсмачніших свят року — Масляну ( Масницю), а триватиме воно цілий тиждень — 20—27 лютого. Головною стравою й атрибутом є кругленькі, рум’яні млинці, що символізують сонце.

 

Їх печуть усі сім днів і традиційно пригощаються протягом усього Сирного тижня. А в кожної господині обов’язково припасений у записнику свій рецепт, адже так хочеться здивувати гостей і порадувати домашніх смачними і красивими млинцями.


Їх роблять на молоці, на кефірі, на сироватці, на укропі, простій воді й навіть на пиві. Не менш різноманітною буває і начинка для млинців: картопля, гриби, рис, риба, ікра, овочі, сир, мед або просто варення.
У перший день свята першим млинцем завжди поминали покійних.


А ось у вівторок господині випікали оригінальні пишні, часто двоколірні смаколики.


Середа — особливий день для усіх тещ, бо саме цього дня дочки приходили із зятями до батьків, і їх пригощали смачними млинцями. А щоб догодити зятю, щедро поливали сметанкою, згущеним молоком або солодким сиропом.


Наступного дня святкові веселощі розгорталися на повну котушку і господині йшли в кулінарний розгул.


А в п’ятницю вже теща ходила в гості до зятя смакувати млинці його приготування. Тож якщо ви не ас у кулінарії, доведеться братися за справу, інакше прихильність тещі не вдасться завоювати.


У вихідний суботній день невістки демонстрували свої кулінарні таланти і частували млинцями родичів чоловіка.


 Та головне — вдосталь пригостити його сестру.


Неділя — останній і найурочистіший день Масляного тижня, тому і млинці в такий день повинні бути святкові, гарно оформлені, а головне — смачні, такі, щоб запам’яталися надовго.

 

Адже наступного  дня уже починається Великий піст, а під час нього гастрономічного свята не буде.


У багатьох складається думка, що для смаження млинців знадобиться чи не півдня. Але це якщо ви колотите тісто «на око».


За рецептом «Три склянки» вони завжди вдаються тонесенькими, а смажити їх — одне задоволення. При цьому витратите на приготування лише пів години.


Рецепт дуже простий, потрібно лише запам’ятати, що продукти необхідно брати у трьох рівних порціях, і тоді ви отримаєте цілу гору смакоти. Ці млинці настільки ароматні та привабливі, що ваші домашні будуть підкрадатися до вас на кухню, щоб першими поласувати ними.

Млинці за рецептом «Три склянки»

Вам знадобиться:


— 1 склянка борошна;
— 1 склянка молока;
— 1 склянка окропу;
— 2 яйця;
— 1 ст. л. цукру;
— 1 ч. л. солі;
— 40 мл рослинної олії.


У великій мисці збийте міксером яйця, цукор та олію. Відразу й посоліть. Не вимикаючи міксера, швидко влийте склянку окропу, а слідом молоко. Пам’ятайте, що міксер не треба вимикати, бо після цього додається склянка борошна такого ж об’єму. Його необхідно заздалегідь просіяти через сито.


Тісто повинне бути однорідної консистенції, мати красивий колір і не містити грудочок, інакше страва виглядатиме недосконало і зовсім неапетитно.
Розігрійте сковорідку і змастіть її рослинною олією.


Тепер можемо випікати млинці, засмажуючи з обох боків до рум’яності і викладати в тарілку. А уже начинка може бути найрізноманітніша:

Начинка з сиру, зелені та часнику


Інгредієнти:


— вершковий сир 100 г;
— сир 9% 100 г;
— зелень 1 пучок;
— часник 1-2 зубчики;
— сіль.


Приготування:


Сир перетріть через сито і перемішайте з вершковим сиром.


Зелень — петрушку, кріп чи кінзу — промийте під проточною водою і викладіть на 5 хвилин на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Потім дрібно нарубайте ножем і додайте у сирну масу.


За бажанням додайте в масу часник. Для цього його очистіть від лушпиння та пропустіть через прес. Досоліть, якщо потрібно, і намажте млинці отриманою сумішшю. Також можна покласти в таку начинку шматочок слабосолоного лосося або червону ікру.

Начинка з курячого філе та цибулі


Інгредієнти:


— куряче філе 500 г;
— цибуля 1 шт.;
— олія для смаження, спеції, сіль.


Приготування:


Цибулю почистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Куряче філе промийте у проточній воді, обріжте плівку та пропустіть через м’ясорубку. Посоліть, поперчіть і ретельно перемішайте.


Розігрійте сковороду з олією, викладіть на неї цибулю та обсмажте протягом кількох хвилин. Потім додайте подрібнене куряче філе зі спеціями і смажте до готовності.

 

Зніміть з вогню і зачекайте, доки начинка трохи охолоне.

 

Викладіть 1-2 столової ложки начинки на кожен млинець і загорніть «конвертиком».

Начинка з грибів та сиру


Інгредієнти:


— печериці 400 г;
— твердий сир 300 г;
— цибуля 1 шт.;
— зелень, рослинна олія або вершкове масло для смаження, спеції, сіль.


Приготування:


Гриби вимийте, обріжте потемнілі місця, проваріть близько 5-7 хвилин та відкиньте на друшляк. Після того як печериці охолонуть, наріжте їх пластинами.


Цибулю очистіть, наріжте її півкільцями та викладіть на розігріту сковороду з рослинною олією або вершковим маслом. Обсмажуйте кілька хвилин, потім додайте гриби. Посоліть, поперчіть за смаком. Тушкуйте до появи золотавої скоринки. Зніміть з плити і дайте трохи охолонути.


На великій тертушці натріть сир, зелень промийте під водою і дрібно наріжте. З’єднайте в мисці гриби з цибулею, сиром та зеленню, перемішайте.


Викладіть декілька ложок начинки на млинець і загорніть його. За бажанням його можна підрум’янити на розпеченій сковороді.

Начинка з рису, яєць та сардин


Інгредієнти:


— сардини в олії 240 г;
— яйця 4 шт.;
— зелена цибуля 1 пучок;
— рис 50 г, сіль.


Приготування:


Яйця відварюйте приблизно 10 хвилин після закипання. Зачекайте, допоки вони охолонуть та наріжте кубиками.


Рис відваріть у підсоленій воді до готовності. Зелену цибулю промийте, викладіть на рушник та дрібно наріжте.


Сардини подрібніть виделкою, додайте до них нарізані інгредієнти та зварений рис та начиніть млинці цією масою.

Печінкова начинка


Інгредієнти:


— куряча або індича печінка 300 г;
— цибуля 2 шт.;
— олія 3 ст. л.;
— вершкове масло 30 г;
— морква 1 шт.;
— чорний мелений перець 0,5 ч. л., сіль.


Приготування:


Печінку промийте та наріжте середніми шматочками. Цибулю та моркву очистіть, нашинкуйте соломкою, викладіть на розігріту сковороду з рослинною олією та злегка обсмажте.


Овочі перекладіть на тарілку і смажте на цій олії шматочки печінки. Додайте сіль, перець та спеції за смаком.


Пропустіть через м’ясорубку обсмажені овочі та печінку, одночасно додаючи вершкове масло. Потім зачекайте, доки начинка охолоне, викладіть її на млинець і загорніть у трубочку або «конвертики».

Деруни із фаршем

Але без дерунів теж не обійтися... Адже, окрім традиційних млинців, прекрасним варіантом на Масляну стануть картопляні оладки, що називають дерунами.

 

Це дуже популярна, смачна і ситна страва, яку найчастіше подають до столу зі сметанкою або ж з часниковим соусом. Спробуйте, потім вас і за вуха не відтягнеш.


Для приготування дерунів із фаршем вам знадобиться:


— фарш (свинина і яловичина) — 250 г;
— картопля, бажано велика — 8 шт.;
— яйця курячі — 2 шт.;
— борошно пшеничне —3 ст. л.;
— цибуля ріпчаста —1 шт.;
— сіль кухонна — за смаком;
— олія для смаження;
— сметана будь-якої жирності — 500 г.


Спочатку приготуємо м’ясний фарш. Звісно, можна використовувати й магазинний, однак, якщо ви нікуди не поспішаєте, краще приготуйте його в домашніх умовах.

 

Для цього візьміть 2 шт. курячого філе та перекрутіть його через мясорубку. Цибулю очистіть, промийте, наріжте досить дрібними кубиками та змішайте з м’ясом. Додайте трохи солі і чорного меленого перцю за смаком і добре перемішайте. Все, фарш готовий.


Тепер візьміть картоплю, гарненько вимийте її, очистіть і натріть на тертушці. Ріпчасту цибулю також натріть на тертці або дуже дрібно поріжте й додайте до картоплі. Посоліть і поперчіть за смаком.

 

Розбийте курячі яйця, за бажанням можна додати 2 столові ложки майонезу. Всипте борошно й перемішайте все до однорідної маси.


На розігріту сковорідку столовою ложкою викладіть картопляну масу з розрахунку 1 ст. л. — один дерун. Зверху поверх картоплі викладіть фарш і знову картоплю. Обсмажте з обох боків на середньому вогні до золотистого кольору. Подавайте до столу гарячими зі сметаною та зеленню.


Смачного!


* * *


Звісно, що господині на святковий стіл, окрім млинців, готували всіляку всячину: тушкували капусту, ліпили вареники, смажили рибу, запіканки, рибні пироги і, звісно, виробляли різні викрутаси до чаю— ватрушки, пряники, печені яблука, булочки, сирники.


Сучасна молодь пов’язує святкування Масляної лише з приготуванням млинців, однак увесь цей тиждень просякнутий традиціями і символізмом. Оскільки цей період передує Великому посту, м’ясо і м’ясні продукти їсти уже не можна, а також вживати алкоголь.

 

А ще не можна сваритися і злитися. В останній день тижня — у Прощену неділю — всі просили вибачення один в одного й самі прощали всіх кривдників, а молодята дарували подарунки батькам.


Тож це ідеальний час, щоб «відновити» своє життя, полегшити душу та позбутися давніх тягарів.