Знаковий візит. Чому час попросити на вихід Угорщину з ЄС і НАТО

22.02.2023
Знаковий візит. Чому час попросити на вихід Угорщину з ЄС і НАТО

Легітимізація диктатора

Петер Сіярто зустрівся минулого тижня з главою МЗС Білорусі Сергієм Алейником. Угорський міністр став першим із часу жорстокого придушення білоруського народного спротиву високопосадовцем країни ЄС та НАТО, який відвідав Мінськ. ЄС не визнає легітимним режим диктатора Лукашенка. ЄС, але не Угорщина.


Узурпатора також звинувачують у співучасті в безпричинній агресії кремля щодо України. Адже саме територія колись славетної Білої Русі послужила плацдармом для головного удару московських військ по Києву торік 24 лютого.

 

З Білорусі було здійснено  ракетні удари по українських містах та об’єктах цивільної інфраструктури, були плани  захопити Рівненську АЕС.

 

Диктатор продовжує поставляти агресорам воєнну техніку та боєприпаси, надав навчальні центри для вишколу «мобіків».

 

Самопроголошений також передав низку воєнних аеродромів у користування московитів. З них злітають МіГи-31К із балістичними «кинджалами», і вся Україна виє сиренами тривог.


Мінськ порівнявся з Москвою, Пхеньяном та Тегераном у масових політичних убивствах та тортурах, політичних репресіях, жорстокості міліцейських спецпризначенців.

Бійтеся данайців, що дари приносять. Псевдомиротворці

Перед візитом Сіярто анонсував: «Війна в Україні загострюється, через бойові дії гине дедалі більше людей. Людські життя мають бути врятовані зараз, і це можна зробити лише мирним шляхом. ... Цю позицію світу я також представлятиму сьогодні на своїх переговорах у Мінську ... канали зв’язку мають бути відкриті».

 

Канали зв’язку на рівні міністра з терористами, міжнародними злочинцями? У Білорусі діє посольство Угорщини. Існує захищений віртуальний зв’язок. Міністр заявив, що репрезентуватиме позицію світу.

 

Варто нагадати панові Сіярто, що на землі є два полюси — північний та південний, а не один-єдиний — угорський. І агресія проти України має цивілізаційний характер: тоталітарно-авторитарні режими поневолення та репресій супроти демократичних країн гідності та свободи.


Позиція Сіярто скрупульозно копіює підходи тоталітарної КНР до негайного миру, що означало б втрату Україною 20 відсотків населеної нашими громадянами території та відтерміновану на кілька років іще жорстокішу агресію.

 

Тому концепція всього цивілізованого демократичного світу є діаметрально протилежною до позиції Китаю, Угорщини. Чому Угорщина продовжує перебувати в ЄС та НАТО?


У МЗС України угорському міністрові зауважили: українці платять своїми життями за те, щоб у решті куточків Європи, в тому числі й в Угорщині, люди не бачили жахіть війни.

Хто не проти нас, той з нами.
Хто не з нами, той проти нас

Перші слова сказав своїм учням Ісус Христос. Другі — переінакшені Леніним, організатором багатомільйонних розстрілів та репресій у московщині. Сталін систематизував та вдосконалив досвід «вождя». Вдумайтеся, яка цивілізаційна прірва між світобаченням Ісуса і всесвітнім злом.


Нинішня політична ситуація в Угорщині нагадує московитську. За підсумками останніх виборів коаліція Фідес–ХДНП отримала 68% голосів виборців і здобула 135 депутатських мандатів із 199 — конституційну більшість.

 

Це четверта поспіль і п’ята в цілому перемога коаліції (1998–2002, 2010, 2014, 2018 рр.), яка завершувалася завжди з перевагою в понад 2/3 голосів.


Знаково, що Угорщина, нібито визнаючи недоторканність кордонів, докладає зусиль для збереження угорських спільнот у Румунії, Словаччині, Сербії та Україні, часто грубо втручаючись у внутрішні справи сусідів.

 

Навесні 2014 р., в розпал агресії росії проти України, В. Орбан вимагав від України автономії Закарпаття, подвійного громадянства, освіти мадярською мовою.


Отже, сьогодні понад 70 відсотків мадярів та 80 відсотків московитів де-факто підтримують «керівників», які висувають територіальні претензії до сусідів. Обидві країни заявляють про утиски т. зв. російськомовних та угромовних громадян України, водночас жорстко асимілюючи українців.


З поверненням Орбана на посаду прем’єра в 2010 р. недружні кроки угорської влади щодо України набули системного характеру.


Грубою провокацією стало створення в Будапешті посади та призначення 2018 р. уповноваженого міністра з питань розвитку Закарпаття і програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну.

 

Оскільки Будапешт вирішив напряму розвивати Закарпаття, то вважає його своєю територією, замаскувавши територіальні претензії до України.


Офіційний Будапешт упродовж багатьох років поспіль блокує засідання комісії Україна–НАТО та членство України. Дії Угорщини де-факто стали одним із чинників, які сприяли вторгненню московщини в Україну.


Громадянам України угорського походження Угорщина масово видає угорські паспорти та грошові доплати в конвертах на Різдво й інші свята, порушуючи цивільне та податкове законодавство України.

 

Не виключено, що в порозумінні з кремлем, як колись із Гітлером у 1939-му, уряд у Будапешті планує розчленування території нашої держави. Адже кількість українських громадян, котрі набули угорського громадянства, сягає 130 тис. осіб.

Вчитаймося в присягу угорського громадянина: «Я ... урочисто обіцяю, що вважаю Угорщину своєю батьківщиною. ... Буду захищати свою батьківщину й усіляко буду їй служити».


Необхідно негайно підготувати зміни до законодавства, яким передбачити позбавлення українського громадянства в разі набуття громадянства недружньої держави. Важливо усунути з посад, притягнути до кримінальної відповідальності винних у злочинах проти держави чиновників, які де-факто підтримують територіальні посягання Будапешта і вивішують угорські прапори на українських держустановах.


Угорщина відмовилася брати участь у поставках західної зброї Україні, щоб не наражати на небезпеку російських обстрілів угорців на Закарпатті. Тобто українці, молдовани, євреї, німці, болгари, французи, греки та інші нехай гинуть?


Кілька днів тому в Брюсселі Орбан «втирав» Зеленському, що належить «до табору миру». У січні цього року він же заявив, що не вірить у перемогу України, вважає, що «мета росії — перетворити Україну на некеровану руїну ... і тепер Україна, як Афганістан, є «нічийною землею».

 

Угорщина накладе вето на можливі санкції ЄС проти ядерної енергетики рф. Промосковський цитатник Орбана можна продовжувати до безкінечності.


Сучасна угорська влада грає проти всього демократичного цивілізованого світу на боці тоталітарного зла. «Миротворчі дії» орбанівської Угорщини сприяють поразці України, продовженню відтермінованої війни проти країн ЄС та НАТО, щодо яких де-юре Будапешт є нібито партнером. А де-факто?

Благими намірами вимощена дорога до пекла

Які справжні геополітичні передумови, мета візиту Сіярто до Мінська та можливі його наслідки? Що за таємні проблеми обговорювали міністри в Білорусі, які не можна довірити захищеному зв’язку?


1. Думається, «миротворча самоволка» глави МЗС, не погоджена з партнерами, — лише спецоперація з прикриття. Нам залишається гадати, можливо, очільник кремля в такий спосіб навпомацки шукає канали для перемир’я, передишки та відновлення сил для поновлення агресії не тільки в Україні, а й у країнах НАТО. Чи узурпатор-«бацька» вишукує шляхи послабити обійми московщини? Зрозуміло одне: візит такого рівня легітимізує режим диктатора Лукашенка.


2. «Миротворчість» по-орбанівськи є грубим втручанням у внутрішні справи України та торгівлею українськими громадянами на тимчасово окупованих територіях. Адже Україна не зверталася по допомогу до Угорщини. Мадярська влада нехтує позицією ЄС, який підтримав український план миру.


3. Пропонуючи негайний мир, без виведення московських військ з усіх окупованих територій, виплати репарацій, притягнення воєнних злочинців до відповідальності в міжнародному трибуналі, Будапешт реалізує трансфер із команди демократичних країн у команду тоталітарних вигнанців.


4. Угорщина продовжує фінансувати агресію в Україні, домігшись дозволу на імпорт нафти з московії, хоча має можливість замістити потребу через судноплавний Дунай.


5. Напевно, обговорювалася проблема Мозирського НПЗ, з якого постачається нафтопроводом левова частка нафти в Угорщину. Будапешт хвилюється, бо українська влада вважає Мозирський завод законною ціллю для ЗСУ. А радили ж Угорщині європейські партнери замістити російську нафту.


6. Угорці й московити за своїм етногенетичним походженням є братами, але угорці, кримські татари та казахи — старшими. До «нової батьківщини» прамадяри в першому тисячолітті від Р. Х. вирушили з Західного Сибіру. Відокремившись від родаків хантів і мансі, оселилися в сучасній Башкирії. В V—VI ст. перекочували в Хозарський каганат. А в ІХ ст. під тиском печенігів утікають «ордою» (десять племен: сім угорських та три тюркські; тюрки були найбільш боєздатною частиною конгломерату та сформували державу та керівну еліту) в Трансильванію та Панонію, заселені слов’янами. Аналогічно в майбутню московщину (Тверська, Рязанська та Московська обл.), заселену фіно-угорськими племенами, в 1238—1240 рр. перекочували орди тюрків-чингізидів хана Батия, які й створили московську державу та її керівну верству. Ще в часи Петра І вона платила данину кримському ханові. Можливо, однотипність етногенетичних субстратів та ментальностей так магнітять Угорщину до московії.


7. Історія пам’ятає про жорстокі катування та розстріли воєнних та простих українців у часи окупації Закарпатської України військами гортійської Угорщини за згодою Гітлера в 1939-му. Бойові втрати сторін протягом війни становили вбитими 430 січовиків та 197 угорських вояків. Сукупні втрати січовиків, за різними даними, сягають 6,5 тис. Більшість із них загинула через розстріли угорцями полонених. На рабську працю в Угорщину погнали 59 тис. 377 жителів Закарпаття. ФРН виплатила величезні репарації та хоча б частково компенсувала мільйонам громадян заподіяну гітлерівськими нацистами шкоду. Але щодо Карпатської України Угорщина анічичирк. Настав час винести цю проблему на міжнародне обговорення.


8. З початку агресії 2014 р. в Україну кремль неодноразово звертався до Угорщини, Польщі та Румунії з пропозицією розшматувати Україну. Та лише Будапешт синхронно з москвою щодо Донбасу вимагав надання автономії Закарпаттю. Вірогідно, що «дерибан» України залишається актуальним для московії та Угорщини й обговорювався 14 лютого з москвою через Мінськ.
Чим відрізняється зверхньо-шовіністичний угорський орбанізм від московського путінізму? Європейський комісар з питань розширення та сусідства від Угорщини Олівер Варгеї після виступу в будівлі Європарламенту забув вимкнути мікрофон і випалив: «Скільки ж тут ідіотів».


Сьогоднішня Угорщина все глибше занурюється в пітьму шовінізму, перебуваючи за крок до нацизму. Тому ЄС та НАТО слід негайно призупинити членство Угорщини в цих міжнародних організаціях як фактору дезінтеграції Унії та Альянсу.

Тарас ПРОЦЕВ’ЯТ,
народний депутат 2-го скликання,
кандидат історичних наук