Нокдаун перед нокаутом: Адміністрація Джо Байдена підтримуватиме Україну до повної перемоги

22.02.2023
Нокдаун перед нокаутом: Адміністрація Джо Байдена підтримуватиме Україну до повної перемоги

У Києві на Алеї сміливості з’явилася табличка Джозефа Байдена, яку він побачив на власні очі.

 

Ця подія в день Героїв Небесної сотні й у розпал війни з росією отримала особливий емоційний резонанс.

 

Попри суворі заходи безпеки і наказ кремлю вгамуватися зі своїми ракетами, певний ризик з огляду на психічний стан противника таки лишався.

 

Зрештою все минуло спокійно, якщо не зважати на імітований зліт літака десь в Білорусі і відповідно повітряну тривогу в Києві.

 

Словом, рашисти нагадали про себе як змогли, зайвий раз продемонструвавши свою неадекватність і безпорадну лють.


За словами радника з питань національної безпеки Джейка Саллівана, який теж приїздив до Києва, це був перший в історії США випадок, коли господар Білого дому відвідав країну, яка перебуває у стані війни і де американські військові не контролюють критичну інфраструктуру міста.


Пізніше CNN повідомили, що президент США вирушив до Києва під прикриттям темряви і за умов повної секретності.

 

Йому наполегливо радили зустрітися з Володимиром Зеленським десь на польському кордоні або, наприклад, у Львові, проте він сам наполіг на візиті до Києва. Ризик повністю виправдав себе.

 

Телевізійні сюжети про зустріч президентів біля Михайлівського Золотоверхого собору та на інших відкритих майданчиках столиці вигідно резонували з бункерами і 10-метровим столом вічно наляканого путіна. Раніше планувалося, що 20 лютого Джо Байден приїде до Польщі й саме там проведе необхідні зустрічі.


Найважливішим результатом візиту стало запевнення про подальшу підтримку України з боку президентської адміністрації і теперішнього складу Конгресу США.

 

Пан Байден також анонсував виділення нового пакета військової допомоги на 500 мільйонів доларів. Йдеться про боєприпаси до HIMARS та гаубиць, більшу кількість Javelin, протитанкові системи, системи повітряного спостереження для захисту населених пунктів від ракетних обстрілів.


Заодно Джо Байден нагадав про спільне зобов’язання партнерів поставити в Україну понад 700 танків, тисячі броньованих машин, тисячу артилерійських систем, понад 2 мільйони артснарядів та інше озброєння.

 

Приємним бонусом стала новина про введення додаткових санкцій проти еліт і компаній, які підживлюють російську військову машину.

 

«Ми знаємо, що попереду важкі дні, тижні та роки, — сказав він. — Мета путіна — стерти Україну з карти. Але він уже зазнає поразки, а Захід підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно. Через рік війни — Київ стоїть, Україна стоїть, демократія стоїть, Америка стоїть разом із вами і світ стоїть разом із вами».


За словами президента, путін, починаючи свою агресію, розраховував на слабкість України і розділеність Заходу, але він помилився.

 

«Ми зібрали коаліцію націй від Атлантики до Тихоокеанського регіону, — сказав глава Білого дому. — Путін сподівався, що ця єдність буде нетривалою. Тепер на це вже, мабуть, не сподівається. Я взагалі не знаю, на що він сподівається, але продовжує робити помилки. Наразі багато хто виїжджає з росії, оскільки не бачить майбутнього в цій країні. Російська економіка перебуває у складній ситуації».


І все ж, попри обнадійливі заяви про безпрецедентну підтримку України міжнародною коаліцією з 50 країн, у цьому стані не все так дружно, як може здатися на перший погляд.

 

Американські журналісти, зокрема, пишуть про те, що Байден прибув до Києва в переломний момент війни, як удома, так і за кордоном.

 

Адже деякі з найвідданіших союзників Америки тиснули на Володимира Зеленського пропозицією розпочати переговори щодо мирної угоди з кремлем.

 

Ті потенційні домовленості передбачають і компроміс у формі передачі росії частини окупованих нею територій. Ба більше, у Сполучених Штатах спікер Палати представників Кевін Маккарті та деякі його колеги-республіканці вимагають припинити безлімітну військову допомогу Україні.

 

Саме тому Джозеф Байден відзначив важливість своєї присутності сьогодні в Україні, яка демонструє підтримку з боку США незалежності, суверенітету й територіальної цілісності Української держави.


Чому це важливо ще?

 

«Для нас уже сам факт візиту в таких умовах — це жест підтримки. Сигнал про те, що США з нами, і вони будуть з нами надалі, — повідомив nv.ua політолог Володимир Фесенко. — Ще більш важливо — сигнал Москві перед виступом путіна, якого всі так очікують, перед річницею нападу росії на Україну. Це сигнал путіну, що Сполучені Штати і особисто президент Байден не бояться путіна, не бояться путінської росії. Фактично, це перетин ще однієї червоної лінії. І я б сказав так: у цій психологічній дуелі між США і росією (а про це, до речі, пишуть навіть американські видання) Байден виконав психологічний нокдаун путіна (на жаль, ще не нокаут). Це сигнал, що не бояться путіна, не бояться його ракетних атак і підтримуватимуть Україну надалі. От у цьому, на мій погляд, найбільший сенс цього візиту. Не враховуючи, безумовно, конкретних домовленостей і переговорів».