Криза жанру. Українські біатлоністи вперше за багато років їдуть із чемпіонату світу без нагород

22.02.2023
Криза жанру. Українські біатлоністи вперше за багато років їдуть із чемпіонату світу без нагород

Результат Підручного в спринті так і став найкращим для всієї збірної в Оберхофі.  (Фото: Getty Images.)

Після успішного старту на чемпіонаті світу з п’ятим місцем Дмитра Підручного в спринті українські фанати сподівалися, що завершення турніру принесе нам бодай одну медаль.

 

Утім результат капітана чоловічої збірної в першій особистій гонці на світовому рівні після важкої травми коліна та операції так і залишився найкращим на дві команди, а ставки на естафети не спрацювали.


Підручний після двох поспіль фінішів у топ-10 (у коронній для себе гонці переслідування він став 8-м) пропустив «індивідуалку» на 20 кілометрів, аби підготуватись до естафет і масстарту. Але проблеми з ногою завадили йому поборотись за високі місця і в особистих гонках, і в командних.


Якщо у сингл-міксті, на який тренери робили чи не найбільші ставки у контексті потенційних нагород, Дмитро відпрацював на максимумі, але команда не змогла навіть фінішувати у топ-10 через три штрафні кола від Анастасії Меркушиної, то у класичній естафеті та у масстарті у нашого капітана виникли проблеми й зі стрільбою, і з лижним ходом.


Саме провальна стрільба Підручного (одразу чотири штрафні кола) завадила чоловічій команді боротись за топ-6 (лише 14-те місце, це антирекорд). А в останній особистій гонці Дмитро став лише 23-м.


Не справдились надії й на лідерок жіночої збірної. Після медалі Юлії Джими в «індивідуалці» на європейському рівні українська біатлонна спільнота розраховувала на високе місце Юлії й на світовій першості.

 

Але через невдалу стрільбу Джима фінішувала лише 40-ю. А у класичній жіночій естафеті, яка приносила Україні медалі на чотирьох світових чемпіонатах поспіль, найсильніша наша біатлоністка не змогла виступити через застуду. До масстарту Юлія також не встиг­ла відновитись.


Саме естафета стала апогеєм невдач нашої колись грізної та титулованої жіночої команди. До не зовсім вдалої, а місцями і провальної стрільби (Білосюк пішла на три кола штрафу) додались і катастрофічні проблеми зі швидкістю — як наслідок, лише 13-те місце з відставанням на сім хвилин від італійок, які вперше ви­грали «золото» ЧС в естафеті.


На тлі таких відверто провальних результатів дещо дивною виглядає перепалка в соцмережах із фанатами Анастасії Меркушиної та її молодшої сестри Олександри: біатлоністки заявили, зокрема, що вболівальники мають «уболівати, а не критикувати» і що вони змагаються «для власного розвитку, а не для фанатів».


На тлі розбалансованої жіночої команди доволі стабільно, хоч і не без топрезультатів, виступила чоловіча частина збірної під керівництвом Юрая Санітри.

 

Підручний здивував світ фінішем у квітковій церемонії в спринті, Дудченко і Цимбал оновили кілька особистих рекордів, а Антон навіть відібрався до масстарту.

 

Використав свій єдиний шанс і Артем Тищенко, який із чотирма «нулями» у стрільбі фінішував на рекордній для себе 12-й позиції в «індивідуалці».


Проте Україна вперше з 2009 року та лише вп’яте в історії завершила ЧС без жодної нагороди. І Юрай Санітра, і голов­ний тренер жіночої збірної Олександр Кравченко визнали, що турнір пройшов, м’яко кажучи, не зовсім так, як планували.

 

Натомість новий очільник біатлонної федерації Іван Крулько не вважає результати провальними.


«Почали дуже гарно, вважаю. Результати Дмитра Підручного — п’яте місце в спринті, восьме — у персьюті, три біатлоністи відібралися в мас-старт, один із них запасний, Артем Тищенко показав прекрасний результат в індивідуальній гонці, його особистий рекорд. Тому не можна сказати, що чемпіонат світу був зовсім провальним. Хоча, безумовно, від кожної гонки хочеться кращих результатів», — визнав Крулько.


«Очікували цього від естафет, але вони пройшли під акомпанемент «лотереї»: пориви вітру, в когось закривалися мішені, а хтось робив багато кіл навіть із додатковим патроном. Але головне — маємо закінчити успішно цей сезон і спробувати створювати нові підходи, щоб у нас підростала зміна, молодь команди», — наголосив президент федерації.


Крулько також оцінив роботу обох тренерських штабів.

 

«Із чоловічою збірною в нас ситуація гарна склалася, хоча історично в українському біатлоні було навпаки — жінки краще виступали. Вважаю, що Санітра добре доклався до того, що у нас з’явилася плеяда молодих біатлоністів в основну команду. Що стосується жінок, у нас є криза і зміна поколінь, яку видно неозброєним оком. Як буде далі — поживемо-побачимо, після сезону озвучимо все для вболівальників і ЗМІ», — резюмував функціонер.