Крово­спинний препарат і «розумна рука»: унікальні розробки українців для військових

15.02.2023
Крово­спинний препарат і «розумна рука»: унікальні розробки українців для військових

Сергій Штриголь є одним із розробників препарату. (suspilne.media)

Науковці з фармацевтичного університету Харкова розробили крово­спинний препарат PLANTOR для потреб Збройних сил України, який дозволяє швидко зупинити кровотечу.


Його вже випробували в лабораторних умовах і запустили у виробництво.

 

«Принцип дії полягає в тому, що при контакті з кров’ю цей засіб миттєво поглинає у ній воду, — повідомив «Суспільному» один з авторів ноу-хау Сергій Штриголь. — Кров не може текти зневоднена, тому кровотеча досить швидко зупиняється. Ми маємо документи, в тому числі висновок державної експертизи, які засвідчують, що цей засіб відповідає всім умовам і вимогам».


Препарат був винайдений ще кілька років тому для потреб військових, які перебували в зоні АТО. Але його виробництво вдалося налагодити у Дніпрі лише з початком повномасштабної війни. PLANTOR зареєстрували за спрощеною процедурою як виріб медичного призначення.


За цей час науковці відправили на фронт понад 10 тис. пакунків, урятувавши життя не одному пораненому бійцеві.

 

«Ми маємо зворотний зв’язок, — каже винахідник. — Тобто позитивну інформацію про результати клінічної апробації тих випадків, коли допомогу надавали на етапі евакуації або на етапі вже лікувального закладу».


Купити ліки в аптеці не можна — на їх упакуванні зазначено, що це препарат для ЗСУ. За словами Сергія Штриголя, винаходом харків’ян уже зацікавилися колеги з Латвії.


А розробка українського стартапу Esper Bionics узагалі потрапила на обкладинку відомого журналу Time, оскільки була визнана одним із кращих винаходів 2022 року.

 

Йдеться про інноваційний протез «розумної руки», який може функціонально замінити ампутовану кінцівку. Подібні вироби вже є на міжнародному ринку, але вони дорожчі і повільніші за український.


У своїй моделі розробники використали спеціальний нейрокомп’ютерний інтерфейс для обміну інформацією між мозком і пристроєм.

 

У складі «роборуки» також є цифровий сигнальний процесор, який забезпечує обробку сигналів, передаючи дані в хмарне сховище. З часом протез починає «розуміти» шаблони рухів конкретної людини та її звички й надалі починає їх передбачати й підлаштовуватись під них.


«Наприклад, власнику руки треба взяти зі столу чашку, — каже один з авторів ноу-хау Дмитро Газда. — Він напружує м’язи у місці ампутації. Інформацію зчитують міосенсорні датчики і надсилають сигнал руці, яка виконує необхідну дію. Раз на тиждень такі сигнали відправляються у «хмару».


Судячи з офіційного сайту компанії, Esper Hand уже зареєстрований в Управлінні з продовольства і медикаментів США. Винахід отримав дозвіл на продаж у цій країні та співпрацю з американськими страховими компаніями.

 

Хочеться вірити, що і в Україні, де протезування потребують сотні бійців, розумна рука з’явиться вже найближчим часом.