Смачні страви з лаваша на всі випадки життя: топ-6 рецептів

15.02.2023
Смачні страви з лаваша на всі випадки життя: топ-6 рецептів

Трубочки з лаваша на сніданок.

Це смачні та некалорійні наїдки, що не змусять вас багато часу проводити на кухні, проте чудово підійдуть і на сніданок, і на вечерю, і просто на пікнік.

 

А приготувати можна буквально все, що завгодно, причому з мінімального набору продуктів: холодні, гарячі закуски, солодкі, дієтичні страви й навіть торти.

Трубочки з лаваша на сніданок

Ця страва з лаваша, вареного яйця і тертого сиру ідеально підійде на сніданок. Готується лічені хвилини, проте на столі довго не затримується.


Для приготування вам знадобляться:


— яйце куряче — 4 шт. (2 варені, 2 сирі);
— сир твердий — 100 г;
— лаваш (тонкий) — 1 шт.;
— сметана — 2 ст. л.;
— молоко — 6 ст. л.;
— цибуля зелена — за смаком;
— кріп — за смаком;
— олія — за смаком.


Варені яйця натерти на великій тертці, додати натертий сир і дрібно нарізану зелень. Посолити, поперчити, всипати сметану і добре перемішати. Лаваш нарізати на прямокутники.

 

На один край викласти начинку і згорнути трубочкою. Змішати сирі яйця і молоко. Кожну трубочку вмочити в суміш яйця і молока, потім обсмажити на олії з двох боків до готовності.


Подавати гарячими.

Улюблені конвертики з лаваша

Звичайно, конвертиками з лаваша мало кого здивуєш. Проте ці — хрусткі зовні і соковиті всередині, з дуже смачною, соковитою начинкою з фаршу, овочів і сиру — не залишать нікого байдужим.


Для приготування візьміть:


— лаваш — 3 шт.;
— фарш м’ясний — 300 г;
— помідор — 1 шт.;
— цибуля ріпчаста — 1 шт.;
— перець болгарський — 1 шт.;
— сир твердий — 100 г;
— сіль за смаком;
— перець чорний — за смаком;
— олія (для смаження).

Улюблені конвертики з лаваша.


Цибулю наріжте невеликими шматочками, перець — тоненькими смужками, а помідор — кубиками. Цибулю обсмажте на олії до прозорості й додайте туди фарш.

 

Смажте на середньому вогні до готовності фаршу, помішуючи і розбиваючи грудочки. Посоліть і поперчіть за смаком. За бажання додайте улюблені спеції. Тепер висипте болгарський пе­рець і смажте ще 2 хвилини.

 

Наостанок додайте помідори і смажте до випаровування рідини. Коли начинка буде готова, додайте натертий сир.


Лаваш розріжте навпіл, на середину викладіть трохи начинки (за бажанням краї лаваша, які без начинки, можна змастити майонезом для більшої соковитості) і згорніть конвертиком. Смажити з обох сторін на змащеній олією сковороді до зарум’янювання. Подавати краще теплими.

Домашня шаурма в лаваші

Ароматна та смачна шаурма вдома? Так, це легко та просто. Тим більше, що ви готуєте все самі із найсвіжіших продуктів.


Для приготування вам знадобляться:


— лаваш тонкий;
— курка — 150 г;
— капуста — 50 г;
— кетчуп — 30 г;
— огірок — 1 шт.;
— корей

ська морква — 50 г;
— сметана — 50 г (або майонез);
— помідори — 1 шт.;
— рослинна олія.

Домашня шаурма в лаваші.


Куряче м’ясо просмажте на сковорідці з додаванням олії і наріжте на смужки.
Білокачанну капусту нашинкуйте, помідор і огірок наріжте кружальцями. Тонкий лаваш змастіть сметаною, далі викладіть капусту, курку, полийте кетчупом. Далі покладіть кружечки помідора й огірка, а зверху викладіть корейську моркву. Загорніть у рулет і запечіть у духовці.

Рулет із лаваша з крабовими паличками та яйцем

Однією з найпростіших страв із лаваша є рулет. Він може бути м’яким або приємно хрустким, все залежить від начинки та способу приготування. Однак рулет завжди добре тримає форму і красивий у розрізі.
Для приготування страви знадобляться:
— лаваш;
— яйця;
— крабові палички;
— сметана;
— майонез;
— кріп.

Рулет із лаваша з крабовими паличками
та яйцем.


Щоб приготувати лаваш із крабовими паличками та яйцем, спершу потрібно зняти з крабових паличок плівку й дрібно нарізати.

 

Дуже добре, якщо є можливість використати свіжий, а не заморожений продукт. Від цього залежать майбутній смак і якість страви.


Яйця необхідно зварити круті, почистити, дрібно нарізати та додати до крабових паличок. До «крабів» і яєць додайте дрібно нарізаний кріп і майонез, усі компоненти ретельно перемішайте.


Лист лаваша розкладіть на стіл, змастіть начинкою і сформуйте рулет. Після цього загорніть його в харчову плівку й поставте в холодильник на кілька годин, а краще на всю ніч.


Перед подаванням на стіл зніміть плівку, наріжте невеликими шматками й викладіть на тарілці.


Рулет із лаваша з крабовими паличками та яйцем стане ідеальною смачною прикрасою як буденного, так і святкового застілля.

 

Рідні та гості, скуштувавши таку холодну закуску, будуть приємно здивовані. До речі, на приготування цієї страви потрібно зовсім небагато часу.


Солодощі у лаваші — це справді цікаві страви. Ми знайшли найцікавіші рецепти солоденького, яке легко можна приготувати вдома, не роблячи особливо багато рухів тіла. Ліниві рецепти десертів із лавашем — далі в нашій статті.

Лінивий штрудель з яблуками
в духовці

Смачними штруделями захоплюються чи не всі ласуни. Класичний варіант цієї випічки — продовгуватий пиріг із соковитою фруктовою начинкою, що готується з простого витяжного тіста.

 

Існує чимало рецептів його приготування. Однак для тих господинь, які не люблять довго возитися з тістом, лінивий штрудель з яблуками — те, що треба.


Для приготування вам знадобляться:


— тонкий лаваш — 1 лист;
— стиглі яблука — 2 шт.;
— вершкове масло — 2 ст. л.;
— цукор — 1 ст. л.;
— суміш панірувальна — 2 ст. л.;
— яйце куряче — 1 шт.;
— зерна кунжуту — 1 ч. л.

Лінивий штрудель з яблуками в духовці.


Оскільки для випічки ми використаємо готовий лаваш, одразу візьмемося за приготування начинки.


Плоди яблук очищаємо від шкірки й серцевини та нарізаємо на тонкі шматочки. Щоб запобігти потемнінню яблучної нарізки, скропіть шматочки соком лимона.


Лист тонкого лавашу розстеляємо на кухонному столі, на який за допомогою кулінарного пензля наносимо розтоплене вершкове масло. Після цього змащену заготовку посипаємо панірувальною сумішшю.


З одного краю викладаємо підготовлену яблучну нарізку та посипаємо її цукром. За бажанням можна всипати корицю, вона надасть неймовірного аромату, а пікантні нотки поліпшать смакові властивості нашого лінивого штруделя.


Підгинаємо краї лавашу до центру та згортаємо його в рулет. Викладаємо підготовлений яблучний штрудель на деко та обмазуємо поверхню збитим курячим яйцем.

 

Гострим ножем обережно робимо неглибокі надрізи та посипаємо заготовку кунжутом.


Випікаємо швидкий штрудель з яблуками в розігрітій до 170 градусів духовці протягом 15-20 хвилин.


Готову випічку нарізаємо порційними шматочками та подаємо з чаєм.

Торт «Наполеон» із лаваша

Гості на порозі, а до чаю лише суха булка? Торт із лаваша якраз стане вам у пригоді, бо готується швидко і дуже смачний.

 

Метушні біля такого тортика зовсім мало, потрібно приготувати тільки крем і підсушити лаваш.

 

А коли він просякне, дуже нагадує «наполеон». Ви можете зробити торт невеликого діаметра, але досить високий. Але й більш низький буде однаково смачним.


До речі, і з кремом також можна експериментувати: можна приготувати сметанний крем або згущене молоко з маслом.


Для приготування вам необхідні:


— лаваш — 8-9 листів;
— молоко — 500 мл;
— яйця — 2 шт.;
— цукор — 80 г;
— вершкове масло — 50 г;
— борошно — 3 ст. л.

Торт «Наполеон» із лаваша.


У цьому торті роботу починаємо навпаки: не з коржів, а з крему. Відразу ж починаємо готувати ніжний заварний. Яйця змішайте з цукром і борошном, розмішайте до однорідного стану, щоб не було грудочок у кремі, влийте молоко і знову добре розмішайте.


Поставте заготовку на повільний вогонь і, постійно помішуючи, доведіть масу до кипіння. Уварюйте її до загустіння, а в кінці додайте невеликий шматочок вершкового масла і розмішайте. Крем готовий, залиште його, щоб він охолов.


Тепер займемося коржами: із кожного листа лаваша вийде 2-3 кружечки. А щоб коржі були рівні, для зручності візьміть тарілку, яка слугуватиме вам формою. Але увага: щоб ваш тортик справді нагадував отой французький Бонапарт, з яким асоціюється назва, кожен лист потрібно злегка просушити на сухій сковороді.


Тепер збираємо торт. Кожен корж щедро змастіть заварним кремом, прикрасьте подрібненим печивом і дайте йому просякнути мінімум 1-2 години.