У Черкаській філармонії відкрили пам’ятну дошку композитору Анатолію Пашкевичу

15.02.2023
У Черкаській філармонії відкрили пам’ятну дошку композитору Анатолію Пашкевичу

Відкриття пам’ятної дошки композитору Анатолію Пашкевичу в Черкаській філармонії. (Фото управління культури Черкаської ОВА.)

У Черкаській обласній філармонії відкрили пам’ятну дошку — присвяту народному артисту України, автору пісні «Степом, степом» Анатолію Пашкевичу.

 

11 лютого відомому композитору, художньому керівнику та диригентуЧеркаського народного хору з 1965 року по 1973-й виповнилося б 85 років.


Дошку відкрила донька композитора Оксана Анатоліївна на стіні біля колишнього кабінету батька,в якому й тепер зберігаються його ноти, книги та записи.


Як зазначив на відкритті директор Черкаської філармонії Юрій Федоряка, Анатолій Пашкевич написав на Черкащині понад 80 пісень, які нерідко називають народними. Серед його творів — «Степом, степом», «Мамина вишня», «Їхав козак з України», «Синові», «Україна кохана».


До речі, ці пісні заспівали на відкриття Черкаський народний хор та ансамбль «Росава».


«Композитор віддав свою душу Україні. І це відчутно в його піснях. Великою честю для нашого колективу є можливість виконувати його твори», — говорить Юрій Федоряка.

 

І підсумовує, що колектив філармонії планує у квітні провести вечір пам’яті та концерт, присвячений композитору Анатолію Пашкевичу, видати збірку його творів.

 

Уже влітку є задумка організувати фестиваль пам’яті Пашкевича, на який запросити Волинський народний хор, київський ансамбль «Дарничанка», житомирський хор «Льонок», Чернігівський народний хор, з якими свого часу працював Анатолій Пашкевич.