Еней ще хоч куди козак: Анатолій Хостікоєв відзначає творчий ювілей

15.02.2023
Еней ще хоч куди козак: Анатолій Хостікоєв відзначає творчий ювілей

Анатолій Хостікоєв і Наталія Сумська у виставі «Грек Зорба». (Фото з сайту ft.org.ua.)

Народний артист, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Анатолій Хостікоєв 15 лютого відзначає черговий ювілей.

 

Творча діяльність народженого в Києві актора розпочалася 1974 року на сцені Львівського академічного драматичного театру імені Марії Заньковецької. І вже понад 40 років Анатолій Георгійович відданий сцені Національного драматичного театру імені Франка у столиці.


Його Еней із легендарної «Енеїди» Івана Котляревського підкорив серця багатьох глядачів, примусив задовго до прийняття незалежності України відчути істину гідності, пробуджував відчуття національної свідомості у кожного громадянина.

 

Йшов на Голгофу совісті зіграний Анатолієм Хостікоєвим Анарх із «Санаторійної зони» за Миколою Хвильовим, відстоював своє кохання Дон Філіппе з «Благочестивої Марти» Тірсо де Моліно… Багаторічна творча дружба Анатолія Хостікоєва з Богданом Бенюком віддзеркалилася в неймовірній, вже культовій виставі «Швейк», у якій актор виконував аж п’ять ролей, за секунду перевтілюючись в іншого персонажа.


Величезний досвід та абсолютне відчуття природи театру надали можливість акторові зайнятися режисерською роботою. Під час постановки легендарної рок-опери «Біла ворона» Геннадія Татарченка та Юрія Рибчинського актор не лише створив поліфонічний образ Жульєна, а й придумав і втілив окремі мізансцени.

 

Режисерське обдарування Анатолія Хостікоєва ствердилося в роботі над виставою «Кін IV», у якій він же зіграв головну роль. Ця постановка була удостоєна премії «Київська пектораль» за кращий режисерський дебют.

 

Згодом у співавторстві з режисером Віталієм Малаховим Анатолій Хостікоєв познайомив глядачів із глибоко-трагічним прочитанням славнозвісної п’єси Шекспіра «Отелло» («Київська пектораль» за кращу чоловічу роль).


Пізніше тандем із режисером Віталієм Малаховим створив добру, сповнену віри у життя та справедливість виставу «Грек Зорба» за романом класика грецької літератури Нікоса Казантзакіса («Київська пектораль» за кращу чоловічу роль та Гран-прі на Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії»).

 

Захоплення Анатолія Хостікоєва режисурою продовжилося постановками вистав «Моя професія — синьйор із вищого світу» та «Незрівнянна». Це вистави, в яких актор розкрився у грі разом із дружиною — народною артисткою Наталією Сумською.


І далі буде в театрі і кіно. Бо глядачі прагнуть бачити своїх кумирів. Навіть якщо виконавцю ролі султана Сулеймана з вітчизняного серіалу «Роксолана» додалося років.