На Черкащині провели три трансплантації серця, 21 — нирок, 118 — стовбурових клітин

08.02.2023
На Черкащині провели три трансплантації серця, 21 — нирок, 118 — стовбурових клітин

Черкаський обласний кардіологічний центр під час повномасштабної війни не зупиняв роботи ні на день. (Фото Черкаської ОВА.)

Черкаські лікарі не відстають від столичних: у лікувальних закладах області наразі проведено 3 трансплантації серця, 21 — нирок, 118 — стовбурових клітин, а обласний кардіологічний центр узагалі названо одним з найкращих в Україні.


«Наші воїни медичного фронту вкотре показали високий рівень: обласний кардіологічний центр — серед лідерів у країні за кількістю і якістю проведених операцій при ішемічній хворобі серця, а ще 3-тє місце — за хірургічне лікування інфекційного ендокардиту», — говорить голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

 

За його словами, минулоріч у кардіологічному центрі Черкас, який від початку війни ні на день не зупинив своєї роботи, провели 977 стентувань, з них при гострому коронарному синдромі, тобто при інфаркті, — 770.

 

Очільник Черкащини каже, що три роки тому в Шевченковому краї розпочалась історія трансплантології. Далі була масштабна підготовча робота, визначення медзакладів-учасників пілотного проєкту МОЗ, ухвалення обласної програми. І ось — перші успішні операції.


«На сьогодні в області вже проведено 118 трансплантацій стовбурових клітин кісткового мозку, 21 — нирок, а також три трансплантації серця. І це не просто цифри, це врятовані життя», — наголошує Ігор Табурець.

 

І підсумовує: Черкаська область має висококласних фахівців, потрібну медичну базу для подальшого розвитку трансплантології. І, що не менш важливо, — бажання це робити.


Саме про це йшлося на проведеній спільній нараді з лікарями-практиками, керівниками медзакладів за участі голови підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантації Верховної Ради України Оксани Дмитрієвої, гендиректора Українського центру трансплант-координації Дмитра Коваля та директора Департаменту високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ Василя Стрілки, де було визначено нові завдання та необхідні управлінські рішення для майбутньої роботи.