Картопля — всьому голова: п’ять вишуканих страв із невишуканого овоча

08.02.2023
Картопля — всьому голова: п’ять вишуканих страв із невишуканого овоча

Запіканка з картоплі та фаршу.

Маючи лише цей овоч, скільки можна приготувати смачних, поживних та корисних страв! Картопля варена, смажена, тушкована, печена на багатті...

 

З неї готують і супи, і млинці, і салати, і гарніри, і, звичайно, всілякі гарячі страви на друге. Картопля-пюре, шматочками, в мундирах...

 

Вона добре поєднується з м’ясом, рибою, овочами, зеленню...


Але якщо вам уже набридли традиційні картопляні страви, ми для вас підібрали досить цікаві наїдки, що сподобаються кожному члену сім’ї.

Запіканка з картоплі і фаршу потішить всю родину

Це проста, але досить смачна і ситна страва, а її приготування не потребує багато часу та сил.


Отже, вам знадобляться:
— 800 г картоплі;
— 300 г фаршу;
— 1 солодкий перець;
— 1 яйце;
— 100 мл сметани;
— 50 мл води;
— 150 г твердого сиру;
— сіль, перець за смаком.


Візьміть фарш, додайте яйце, сіль та мелений перець і ретельно все перемішайте. Змастіть форму для випікання розтопленим вершковим маслом. Наріжте картоплю кружечками (ширина не більше 1 см) та викладіть  її у форму.


Змішайте сметану з водою, сіллю та перцем та залийте цією сумішшю картоплю, а зверху розподіліть фарш.


Солодкий перець поріжте смужками і викладіть. Зверху щедро натріть твердий сир.


Запіканка з картоплі і фаршу готується в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 50 хвилин.

Картопля в горщиках з м’ясом і грибами — вечеря буде на славу

Це воістину універсальна страва, що сподобається усім. Тож якщо ви хочете здивувати своїх близьких приємною вечерею, то така картопля в горщиках відмінно підійде, адже рецепт нескладний, а смак страви — просто чудовий.


Вам знадобляться:
— 1 кг картоплі;
— 4-5 шт. печериць;
— 300-350 г свинини;
— 2 шт. моркви;
— 1 цибулина;
— 10-15 г вершкового масла;
— 130 г твердого сиру;
— соняшникова олія для смаження;
— сіль, перець чорний мелений за смаком.


М’ясо поріжте на шматочки, цибулю — кубиками, а моркву натріть на тертці. Печериці поріжте шматочками, і чим більші вони, тим соковитішими будуть у самій страві.

 

Щоб процес приготування прискорився, ми обсмажимо на одній сковорідці м’ясо до золотистої скоринки, а на другій — цибулю, а потім додамо до неї моркву.

Картопля в горщиках з м’ясом і грибами.


Тепер необхідно покласти всі інгредієнти в горщики. На дно покладемо порізану на шматочки картоплю, а зверху — обсмажені гриби і м’ясо.

 

Після цього викладемо цибулю і моркву. Не забувайте солити і перчити. Ложкою трохи притисніть інгредієнти, які ми вже склали в горщики.


Знову поріжте шар картоплі, поверх неї викладіть трохи м’яса, потім — овочі. А зверху присипте все натертим сиром.


Для кращого смаку картоплі можна додати вершкове масло. У кожен горщик налийте трохи води, приблизно по 50 мл, і накрийте їх. Поставте в духовку на 30-40 хвилин при температурі 200 градусів.

Хрусткі деруни зі сметаною

Деруни, драники або тертюхи — оладки з тертої картоплі, яєць і борошна. Туди додають трохи цибулі, часнику, спеції і традиційно смажать на рослинній олії. Найсмачніші деруни смакують гарячими, щойно зі сковорідки, коли ще хрусткі. А якщо додати сметанки або підливки... Ммммм... Смакота.


Зазвичай для приготування дерунів картоплю труть на тертці. Той, хто робив це на великий гурт чи навіть на маленьку компанію, чудово знає, наскільки це непроста справа.

 

Однак чимало господинь перебивають  картоплю з цибулею в блендері або перекручують на м’ясорубці. Вжух — і готово! Проте, якщо ви хочете відчути справжній смак дерунів, не полінуйтеся і все ж натріть картоплю на тертці.


Для приготування вам знадобляться:
— картопля — 1 кг,
— яйця — 2 шт,
— цибуля — 2 шт,
— борошно —2 ст. л.,
— олія для смаження,
— сіль, перець мелений.


Овочі очищуємо і тремо на тертці. Доречно чергувати картоплю та цибулю, позаяк цибулеве пюре запобігає потемнінню вже натертої картоплі.

 

Зайву рідину зливаємо, можна відтиснути руками, але не дуже сильно, щоб деруни не вийшли надто сухими. До натертих овочів додаємо борошно, яйця, сіль, перець і перемішуємо до однорідної маси.

 

На добре розігріту сковорідку наливаємо олію і столовою ложкою викладаємо картопляне тісто, дотримуючись відстані між млинцями. Обсмажуємо на середньому вогні з двох боків до золотавої скоринки.

Деруни зі сметаною.


Готові деруни викладаємо на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.


Проте деруни люблять експерименти. Тому часто господині кладуть ще й начинку. Яку? А то вже що забажаєте — м’ясний чи рибний фарш, капусту тушковану або гриби. Експериментуйте. У вас усе вдасться.

Картопля фарширована — чудова страва для недільного столу

Вона легка у приготуванні, містить прості і доступні інгредієнти, але попри це виходить невимовно красивою, ароматною та апетитною. Ви досить швидко її зможете приготувати. Спробуйте, і ви переконаєтеся в тому, що вона варта вашої уваги.


Для приготування вам знадобляться:
— картопля —10 шт.;
— фарш свинячо-яловичий 600 г;
— цибуля — 1 шт.;
— сметана — 200 мл;
— кетчуп — 1 ч. л.;
— аджика — 1 ч. л.;
— вода — 150 мл;
— сіль, перець чорний мелений за смаком.


Картоплю необхідно почистити, а потім вирізати у серединці отвори за допомогою звичайного кухонного ножа. Після цього варто приготувати фарш для нашої картоплі.

 

До м’яса додаємо кубики попередньо підсмаженої до золотистості цибулі, сіль, перець, а також інші спеції за смаком. Гарненько все перемішуємо.


Інгредієнти підготовлені, тому можемо формувати нашу страву. В отвори кожної картоплини накладаємо фарш.

 

Чим більше фаршу ви додасте, тим смачнішою вийде страва. Тепер беремо форму для випікання і викладаємо в неї фаршировану картоплю.

Фарширована картопля.


Далі нам потрібно приготувати соус. В окремій тарілці змішуємо сметану, трішки солі, кетчуп, а також гостру аджику.


Отриманий соус виливаємо на картоплю й додаємо сюди трішки води. Накриваємо ємність фольгою і ставимо нашу страву в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 80 хвилин. За 10 хвилин до закінчення приготування з картоплі потрібно зняти фольгу.


Приготовлену фаршировану картоплю викладаємо на тарілку, посипаємо подрібненим кропом, а потім подаємо до столу. Смачного вам та вашим рідним!

Кульки з картоплі та сиру

З картоплі виходять цікаві закуски, що прийдуться вам до вподоби. Домашні картопляні кульки — ніжні й хрусткі, це неймовірно смачний варіант для швидкого перекусу. Рецепт надзвичайно простий, а інгредієнти дешеві й доступні. Такі кульки можна подавати й до вечері.


Для приготування необхідно:
— відварена картопля — 500 г;
— пшеничне борошно — 80 г;
— картопляний крохмаль — 2 ст. л. з гіркою;
— сир твердий — 20 г;
— середнє яйце — 1 шт.;
— панірувальні сухарі — 2 ст. л.;
— олія — 500 мл;
— спеції, сіль, часник за смаком.


Вам знадобиться 500 г картопляного сухого пюре без молока і без масла. Додайте приблизно 0,5 склянки пшеничного борошна, тобто 80 г борошна.

 

Також додайте 2 ст. л. з гіркою картопляного крохмалю. Вбийте 1 яйце середнього розміру і натріть на тертці близько 20 г твердого сиру. Також додайте в миску спеції.


Замісіть картопляне тісто, однак вимішуйте недовго, лише до тих пір, поки всі інгредієнти з’єднаються в щільну масу. Якщо тісто здається занадто рихлим, значить, у цю масу потрібно додати більше борошна.

Кульки з картоплі та сиру


Висипте близько 2 ст. л. панірувальних сухарів на невелику тарілку. Картопляне тісто поріжте на величенькі смужки, поріжте їх на кубики і з кожного сформуйте маленькі кульки з волоський горіх.

 

Усередину можна покласти невеликий шматочок сиру, але це за бажанням. Обваляйте їх у панірувальних сухарях і викладіть одна поруч з іншою на тарілку або дерев’яну дошку.


Підготуйте каструлю або сковороду маленького або середнього розміру з високими бортами. Налийте близько 500 мл олії, почніть нагрівати. Встановіть конфорку на середню потужність і терпляче чекайте.

 

Як тільки олія нагріється до 165 градусів, можна починати смажити картопляні кульки. Помістіть у каструлю досить кульок, щоб вони могли вільно смажитися поруч одна з одною.

 

Приблизно через 5 хвилин вони повинні бути готові. Зберіть готові картопляні кульки за допомогою друшляка і викладіть їх на паперовий рушник. Одразу ж смажте наступну партію.


Таким способом обсмажте всі кульки. Вони ідеально хрумтять зовні, а всередині ароматні і м’які. Найкраще подавати їх одразу після смаження. Їх можна занурити в кетчуп або у ваш улюблений соус.