Битва за Європу. Олексій Гончарук розпочав зйомки фільму про легендарну 30-ту бригаду імені князя Костянтина Острозького

08.02.2023
Битва за Європу. Олексій Гончарук розпочав зйомки фільму про легендарну 30-ту бригаду імені князя Костянтина Острозького

Режисер Олексій Гончарук (у центрі) перед початком зйомок фільму «Битва за Європу».

Кілька років служби у військових частинах оперативного командування «Північ» не минають дарма для режисера Олексія Гончарука, адже він створює кінолітопис військових частин та є автором 16 документальних фільмів про захисників України.


Ось і цього разу митець у піксельному однострої оголосив про початок зйомок документальної стрічки про бойові звитяги 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького, яка матиме назву «Битва за Європу».


Як повідомив сам режисер та старший лейтенант Гончарук у відео, опублікованому на сторінці легендарної бригади в соцмережах, основу творчої команди склали ті ж люди, які працювали над стрічкою «Щит з острогою», що вийшла 2020 року.

 

У ній ішлося про бойовий шлях бригади від початку антитерористичної операції. І ось — новий творчий доробок військового митця та команди його однодумців.


Відтак зйомки фільму розпочались одразу на кількох ділянках передової та в пункті постійної дислокації бригади.


«Між двома тарілками фільмів про цю бригаду минуло два з половиною роки, — говорить офіцер. — Цього разу я затягнув до виру документального кіно ще одного колегу — Анатолія Яворського, під керівництвом якого й було днями розбито тарілку, що символізує початок роботи над фільмом».


Начальник пресслужби бригади Анатолій Яворський у свою чергу каже, що у творчій групі з’явилися й друзі-однодумці «бойові композитори», які наразі пишуть пісні спеціально для фільму «Битва за Європу».

Командир батареї Андрій Свирида розбиває традиційну тарілку.


 До речі, традиційну тарілку з назвою фільму та прізвищами учасників творчої групи розбив об дуло САУ командир 30-ї батареї Андрій Свирида. За словами режисера, командир зробив це «так само ефектно, як робить боляче ворогам».


«Уламки імперії — на смітник історії», — додав пан Гончарук після того, як тарілка розлетілася на друзки.


Автори фільму кажуть, що назва фільму анітрохи не претензійна, адже те, що сьогодні героїчно роблять Сили оборони України, стримуючи східного агресора й даючи відсіч рашистській орді, є захистом не лише України, а й Європи та цивілізованого світу в цілому.


Власне, це те, що робили й наші славетні предки багато століть тому, ставши залізною стіною на шляху іншої орди, монголо-татарської — по суті, предків нинішніх кривавих завойовників.