Українці масово міняють старі лампочки на енергоощадні: як програма ЄС працює у Полтаві

08.02.2023
Українці масово міняють старі лампочки на енергоощадні: як програма ЄС працює у Полтаві

У черзі на обмін лампочок люди стоять годинами.

31 січня в Україні задля зменшення навантаження на енергосистему країни стартувала програма безкоштовного обміну старих ламп на енергоощадні.

 

Всі українці можуть обміняти п’ять ламп розжарювання на таку ж кількість світлодіодних (LED) двох типів з цоколями Е27 та Е14. Укрпошта вже видала перший мільйон енергозберігаючих ламп.


Позначка Е27 вказує на те, що лампочка має широкий цоколь, а Е14 — що вузенький. На четвертий день акції у Полтаві «економки» з широкими цоколями виявилися в дефіциті.

 

Тому я, наприклад, на обмін лампочок витратила цілих два дні, шукаючи відділення, де були і такі, й інші.

 

Та ще так сталося, що якраз за тиждень до цього, у четвер та п’ятницю, в Україні оголошували тривалі повітряні тривоги. А під час тривог відділення Укрпошти не працюють.

 

Далеко не в кожного є час і бажання чекати відбою, тому люди зазвичай розходяться, а потім хто повертається, а хто вже й ні.  


Зате, доки стояла у кількох чергах, наслухалася багато чого.

На один паспорт — не більше п’яти штук

...За кілька осіб переді мною в 11-му відділенні Укрпошти, що по вулиці Пушкіна, 43 у Полтаві, чоловік пенсійного віку виставляє перед оператором торбу з 25 (!) лампочками.


— Це на мене, тещу, дружину, доньку і внучку, — пояснює.


Операторка не дивується, але просить паспорти та ідентифікаційні коди кожного члена родини. Їх у чоловіка не виявилося, відтак у нього взяли на заміну лише п’ять старих лампочок.

 

Бо, за умовами проєкту, одна людина може обміняти не більше п’яти штук. При цьому не обов’язково приходити самому на пошту — достатньо довірити комусь свій паспорт і код. Адже всі дані для обліку вносяться в комп’ютерну базу, щоб другий раз ніхто не скористався наданою можливістю.

До отримання пропонується два види лампочок: з вузьким
та широким цоколем.


Так, звіряючись із комп’ютером, операторка відмовляє в обміні молодій дівчині, яка лише намагалася зареєструватися в «Дії».


— Вам прийде смс про підтвердження реєстрації, і після цього через п’ять днів зможете забрати свої лампочки у відділенні, адресу якого вказали в застосунку.


У дівчини легкий шок, бо відстояла в черзі хвилин сорок. Але, на її щастя,  реєстрація в електронному сервісі державних послуг не пройшла обробки, тому операторка поштового зв’язку таки видає їй заповітні лампочки, наголошуючи, що тепер її заявка через  «Дію» буде анульована.


— А в мене лише три старі лампочки. Я можу прийти іншим разом і обміняти ще дві? — цікавиться чоловік середніх років.


— Ні. Але якщо ви зараз згодні обміняти меншу кількість лампочок, то  додаткової можливості у вас уже не буде. Факт обміну перевіряється за реєстраційним номером облікової картки платника податків.


Чоловік, подумавши, виходить від віконця.   

У старих лампах розжарювання обов’язково має бути цілою
вольфрамова нитка.


Поки стоїмо, запитую у чоловіка поважного віку, який зайняв чергу за мною, наскільки все це нам потрібно.


— Ну, дивіться. У мене чотирикімнатна квартира, скрізь стоять «економки», і за світло у нас щомісяця лічильник накручує 80-90 Ват. Не в останню чергу завдяки LED-лампам. Я давно вже замінив звичайні лампи на енергозберігаючі, але не викидав їх, ось і долежали вони до слушного моменту. Тепер лежатимуть новенькі, будуть на заміну тим, які згорять.


Нарешті доходить моя черга. Зі мною мамині паспорт і код, тому без проблем отримую п’ять лампочок з широким цоколем фірми Philips на 10 Ват, зроблених у Китаї, і стільки ж фірми Mazda на 4,5 Вата.

 

Вже вдома, відкривши інтернет, дізналася, що ціна однієї лампочки Philips в «Епіцентрі» такого класу, як видає «Укрпошта»,  44 гривні, а ціна звичайної лампи розжарювання — від 10 до 16.

 

Тобто споживачі виграють навіть на простому обміні, не говорячи вже про економію електроенергії в майбутньому. Про лампочки від Mazda (також китайського виробництва) інформації не знайшла.

 

Але мушу сказати, що дві такі у моєму бра над ліжком, куди я їх вкрутила, досить добре освітлюють спальню, навіть люстру включати не треба. Головне — щоб довго служили.

 

Щоправда, судячи з маркування, не такі вони вже, мабуть, й енергоощадні, оскільки на упаковках указано, що відповідають класу F, а це передостанній рядок у семирівневому класифікаторі енергоефективності електротоварів. Ефективність таких лампочок — не більш як 10 відсотків.

 

«Аутсайдером» рейтингу, звісно ж, є лампи розжарювання, які у багатьох європейських країнах взагалі заборонені до продажу.   

Вигребли з усього Євросоюзу: і з магазинів, і з заводів

— А чому потрібно приносити справні лампочки? — поцікавилась я у директорки відділення.


— Важливо, щоб у них була цілою вольфрамова нитка, —  сказала вона, не давши прямої відповіді на моє запитання.  


Тому можна припустити, що вольфрам — хімічний елемент, який має найвищу серед усіх металів температуру плавлення і кипіння — під час вторинної переробки будуть відокремлювати.   


Наразі Полтавщина отримала більш як 100 тисяч лампочок, а загалом на область їх буде виділено 1,5 мільйона. Уже проведено обмін приблизно десятої частини. У поштові відділення їх привозили лише один раз.


Як відомо, програма заміни ламп розжарювання на світлодіодні здійснюється Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації та Укрпоштою за підтримки Європейського Союзу, який профінансував 30 млн LED-ламп. Ще 5 млн ламп надасть уряд Франції.

 

Загалом програма розрахована на заміну 50 мільйонів звичайних ламп на світлодіодні. На першому етапі заплановано обміняти 25 мільйонів ламп розжарювання на LED-лампи. Наразі у відділення Укрпошти доставлено 4 мільйони ламп, а до кінця лютого в Україну надійде ще 20-мільйонна партія.

Спецвікно


Енергоощадні лампи за гроші благодійників купували у всіх країнах ЄС: десь у магазині, десь на виробництві.


Найближчим часом «опція» обміну буде доступною не лише для мешканців великих міст, а й малих та селянам. Якщо у якомусь селі немає стаціонарного відділення Укрпошти, лампи привезе мобільне (пересувне) відділення.


Важливо пам’ятати: якщо одна чи кілька з отриманих діодних ламп не працюють, то їх можна замінити (головне, несправні лампочки мають бути в упаковці від виробника) у відділенні Укрпошти на інші. Такий обмін можна здійснити один раз.


«LED-лампа споживає у вісім разів менше електроенергії, ніж розжарювальна. Тому перехід на них допоможе скоротити дефіцит електроенергії на 7-10 відсотків під час пікових навантажень. І так кожен може зробити свій внесок у посилення енергетичної безпеки України», — говорять у Міністерстві цифрової трансформації України.


Між тим у соціальних мережах киплять пристрасті з приводу цієї унікальної акції. Наші ж люди в усьому звикли бачити зраду.

 

«Чергова афера, суть якої я ще повністю не зрозумів, — пише один чоловік в обговореннях. — Але здогадуюсь: хочуть остаточно знищити виробництво ламп розжарювання або завезуть якийсь 90-відсотковий брак, який накопичився у якогось впливового виробника. А ще можна припустити, що ці лампочки зовсім не безкоштовні для держави. Просто про це ніхто не дізнається. Ну і замінять їх всього кілька тисяч українців, бо основною умовою є те, щоб лампочка розжарювання була справною. У кого, скажіть, лежать десять чи навіть п’ять старих робочих ламп? А купити п’ять нових, які вже коштують більше десяти гривень і обміняти на отой утиль, що, може, місяць погорить, яка вигода?».

Ящик «економії».
Фото автора.


Якусь полтавку насторожує те, що на упаковках не вказана дата виробництва товару.

 

«Не всім дано яйця по 17 гривень продавати», — жартує інший учасник обговорення.


«У нових лампах установлено камери спостереження, прослушка та система опромінення мозку!!! Страшилки про вакцину від ковіду в минулому» — з сарказмом апелює до них ще один «диванний експерт».     


Жарти жартами, а я справді чула, доки стояла в черзі, що дехто купує дещо дешевші лампи розжарювання, щоб обміняти їх на «економки»...



P.S. Четвертого лютого в Укрпошті повідомили, що менш ніж за тиждень українці отримали вже 1 мільйон енергоекономних ламп. У найближчі місяць-півтора ця цифра зросте до 20 мільйонів, прогнозують у відомстві.