Такий цимес — пальчики оближеш! Смачні рецепти страв єврейської кухні
Нещодавнє велелюдне святкування єврейського Нового року Рош га-Шана в Умані нагадало всім нам, що Україна — багатонаціональна країна, >>
Запіканка з грибів та цвітної капусти.
Минулоріч грибів вродило на славу. Просто сила-силенна! Яких тільки не було: білі, маслюки, лисички, сироїжки.
І місця навіть грибні не потрібно знати, бо капелюшки визирають з-під кожного дерева і самі просяться в кошик.
Тож, мабуть, тільки лінивий не ходив на «тихе полювання».
А страви з них вже які смачнющі можна приготувати — і на повсякдень, і для святкового столу!
Вони ситні, ароматні та завжди апетитно виглядають.
Ця апетитна страва ніжна всередині та хрустка зовні, адже готується з додаванням сметанної заливки та має рум’яну сирну скоринку.
Смажені гриби додають цвітній капусті особливого смаку, а цибулька та морква дарують соковитість і насичений аромат.
Перед подачею посипаємо свіжою зеленню і насолоджуємося корисною запашною стравою!
Запечена цвітна капуста з грибами — досить ситна страва, тому її можна подавати і самостійно, і як гарнір до м’яса чи риби. Трохи вашого часу — і обід готовий.
А для цього знадобляться:
цвітна капустина — 1 шт. ( 500-600 г);
яйце — 1 шт.;
гриби — 200 г;
рослинна олія — 3-4 ст. л.;
цибуля ріпчаста — 1 шт.;
морква — 1 шт.;
сметана — 150-200 г;
сир твердий — 3 ст. л.;
сіль за смаком;
свіжа зелень.
Суцвіття цвітної капусти опускаємо в підсолений окріп і варимо протягом 12 хвилин. Відкидаємо на друшляк та викладаємо в глибоку форму для запікання.
Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву натираємо на грубій тертці. Викладаємо овочі на розігріту сковороду, додаємо рослинну олію. Смажимо на невеликому вогні до м’якості.
Гриби ви можете узяти будь-які, чи-то шампіньйони, чи лісові. Нарізаємо їх пластинами й додаємо до овочів.
Солимо й обсмажуємо суміш 6-7 хвилин, періодично помішуючи. Підсмажені гриби з овочами викладаємо у форму на цвітну капусту.
Твердий сир натираємо на середній тертці й посипаємо овочі. У глибоку посудину розбиваємо яйце, додаємо сметану і дрібку солі. Збиваємо. Виливаємо яєчно-сметанну суміш на шар сиру.
Цвітну капусту з грибами ставимо в розігріту духовку. Запікаємо протягом 15 хвилин за температури 180 °С.
Посипаємо страву свіжою зеленню, викладаємо на тарілки і смакуємо.
Прості інгредієнти, простий рецепт, година вільного часу — і на вашому столі апетитна, ароматна і ситна страва для буденної трапези чи святкового застілля.
А м’ясний фарш, запашні гриби та овочі, присипані натертим сиром або соусом бешамель, зроблять цей наїдок іще соковитішим.
Для картопляної запіканки найкраще підходить фарш зі свинини або яловичини. Картоплю обирайте тих сортів, що добре розварюються, але гарно тримають форму при приготуванні.
Для утворення красивої рум’яної скоринки візьміть твердий або напівтвердий сир: пармезан, голландський, чедер, гауду тощо.
Для приготування вам знадобляться:
картопля — 500 г;
яловичий фарш — 400 г;
гриби — 200 г;
морква — 1-2 шт.;
цибуля — 2 шт.;
вершки — 100 г;
сметана — 100 г;
сир пармезан — 200 г;
вершкове масло — 50 г;
базилік, паприка, сіль, перець за смаком.
Чистимо картоплю, нарізаємо тонкими кружальцями. Подрібнюємо цибулю, на грубій тертці натираємо моркву та сир.
До м’ясного фаршу додаємо базилік, паприку, сіль, перець, а також вершки, і все вимішуємо.
Гриби підсмажуємо на рослинній олії з половиною цибулі до золотистого кольору, а решту цибулі пасеруємо разом із морквою на олії протягом п’яти хвилин.
Додаємо ложку сметани, солимо і знову перемішуємо. Накриваємо кришкою й тушкуємо протягом трьох хвилин на середньому вогні.
Змащуємо форму для випікання рослинною олією й викладаємо інгредієнти шарами. На дно викладаємо половину картоплі, потім м’ясний фарш.
Далі — суміш овочів та грибів, наступний шар — морквяний. Зверху викладаємо решту картоплі.
Перемішуємо сметану, вершки та натертий сир. Заливаємо страву.
Ставимо наповнену форму в розігріту до 200 °С духовку та запікаємо протягом 40-50 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
Смачного!
Відварені шматочки тіста, присмачені грибами, м’ясом, цибулею та класичними українськими спеціями, — це вони: знамениті галушки, якими частують гостей на Полтавщині.
Готують їх із пшеничного борошна, замішаного на воді або сироватці з яйцем. Далі тісто розкачують, ріжуть на смужки, відщипують невеличкі шматочки та кидають у киплячу воду, молоко чи бульйон.
Зварені борошняні грудочки викладають на тарілку та поливають розтопленим вершковим маслом. Або ставлять умлівати в духовці.
Смакувати готові галушки можна самостійно, як гарнір чи замість хліба з борщем чи супом. Вони надзвичайно апетитні та ситні, адже, окрім грибів чи м’яса, їх заправляють ще й сметанкою, а зверху посипають тертим сиром і зеленню.
Відварені галушки зазвичай подають зі шкварками чи сметанним соусом. Та найсмачніші галушки — запечені в горщиках із додаванням смажених грибів та ніжної курятини.
Для приготування вам знадобляться:
борошно — 3,5 скл.;
гриби — 300 г;
куряча грудка — 400 г;
цибуля ріпчаста — 2 шт.;
кефір — 0,5л;
яйця — 2 шт.;
сода — 1 ч. л.;
сметана — 180 г;
вершкове масло — 30 г;
сіль, перець за смаком.
Полтавські галушки.
У глибоку посудину наливаємо кефір, додаємо соду, яйця та сіль і перемішуємо вінчиком. Далі просіюємо борошно та висипаємо до кефіру невеличкими порціями, щоб уникнути грудочок.
Викладаємо тісто на присипаний борошном стіл та вимішуємо, додаючи необхідну кількість борошна. Тісто має вийти еластичним, але не надто тугим.
Готове тісто перекладаємо в миску, накриваємо рушником та даємо йому відпочити.
Цибулю нарізаємо кільцями та обсмажуємо до золотистого кольору. Курячу грудку нарізаємо маленькими шматочками та додаємо до цибулі разом із грибами. Солимо, перчимо та смажимо до готовності.
Із тіста скачуємо товсті ковбаски, нарізаємо порційними шматочками та відварюємо в підсоленому окропі, доки вони не піднімуться на поверхню води. Виймаємо, даємо стекти рідині.
Перекладаємо галушки в горщики, зверху викладаємо гриби та м’ясо. Додаємо вершкове масло, сметану та столову ложку води. Розігріваємо духовку до 200 °C та запікаємо протягом 20 хвилин.
Готові галушки подаємо на стіл гарячими та смакуємо всією родиною!
Як ніжно парує домашня картопелька, присмачена грибами, шкварками та овочами!
Цю колоритну і неймовірно смачну українську страву традиційно заправляють сметаною, а потім тушкують під закритою кришкою, лишаючи овочі мліти від жару.
Підсмажені до золотистого кольору гриби дарують гарніру насичений пряний аромат. А свіженька сметана зі спеціями у процесі готування перетворюється на найсмачніший соус.
Тушковані овочі з грибами рідко готують точно за рецептом. Більшість інгредієнтів страви легко замінити чи доповнити.
Замість картоплі ви можете використати квасолю, кабачки та солодкий перець, а до грибів — додати бекон або шматочки яловичини.
Яскравими доповненнями до страви стануть кукурудза, горошок та морква. Тож сміливо експериментуйте.
Смачний мікс тушкованих овочів та шампіньйонів у сметані — поживний обід для всієї родини. Страва виходить дуже ніжною, ситною та запашною. Подавайте з легкими салатами та свіжою зеленню.
Для приготування знадобляться:
картопля — 7 шт.;
гриби — 400 г;
цибуля ріпчаста — 2 шт.;
морква — 1 шт.;
крохмаль — 1 ч. л.;
овочева суміш;
масло — 50 г;
рослинна олія, зелень, лавровий лист, сіль, перець.
Тушковані овочі з грибами в сметанному соусі.
Чистимо та подрібнюємо цибулю, пасеруємо в глибокій вогнетривкій сковороді до прозорості. Моркву нарізаємо кружальцями, додаємо до цибулі та смажимо ще три хвилини.
До овочів додаємо гриби і ще обсмажуємо протягом семи хвилин.
Тим часом чистимо та нарізаємо кубиками картоплю, викладаємо в сковороду разом з овочевою сумішшю. Перемішуємо та смажимо чотири-п’ять хвилин.
Наливаємо в сковороду склянку води, додаємо три ложки сметани, спеції та шматочок вершкового масла. Накриваємо кришкою, тушкуємо на повільному вогні 15 хвилин.
У половині склянки холодної води розводимо крохмаль, додаємо до рагу. Перемішуємо та залишаємо тушкуватися ще п’ять-сім хвилин.
За кілька хвилин до готовності додаємо часник та зелень.
Викладаємо тушковані овочі з грибами на тарілки та подаємо гарячими.
Смачного!
Нещодавнє велелюдне святкування єврейського Нового року Рош га-Шана в Умані нагадало всім нам, що Україна — багатонаціональна країна, >>
Пряну сливу я готую давно — її рецепт мені розказала одна їмость ще у 80-х, коли з консервації у магазинах були лише зелені помідори, огірки-калоші (за розміром і смаком) та кабачки кружальцями. >>
Торгові мережі сьогодні можуть задовольнити будь-який вибагливий смак, але не кожен гаманець, адже ціни стрибають наввипередки. >>
Словосполучення «галицькі пляцки» стало вже мемом, брендом, міфом, а взагалі-то просто надзвичайно смачним, вигадливим, креативним, красивим десертом, яким залюбки ласують і вдома, і в гостині, і в кав’ярнях, і в мережевих крамничках. >>
Ми настільки звикли в нашому раціоні до помідорів, що навіть не замислюємося над їх походженням і тим, яким чином вони потрапили на наш стіл і хто завіз їх на наш континент. >>
Вродило цього року і збіжжя, і городини, й особливо фруктів, та так, що й віття ламається — тільки й встигай готувати та переробляти. >>