Робот біля пацієнта: у Черкасах запрацювала віртуальна операційна система Epiqar

25.01.2023
Робот біля пацієнта: у Черкасах запрацювала віртуальна операційна система Epiqar

Триває операція за допомогою телемедичної платформи Epiqar. (Фото з ФБ-сторінки Черкаського обласного онкодиспансеру.)

У Черкасах в обласному онкологічному диспансері провели планову лапароскопічну операцію за допомогою телемедичної платформи Epiqar, котра об’єднує в єдину мережу камери, встановлені в операційних, та надає медикам у будь-якій точці світу можливість бачити всю операцію і вести консультації.


Як розповідають у цьому лікувальному закладі, згадана система дає абсолютний ефект присутності в операційній — відеоряд, звук, розширення 4К. Усе це дозволяє до найменших деталей спостерігати за перебігом операції.


«Наші лікарі тепер зможуть віртуально залучати до складних операцій своїх колег з будь-якої точки світу. Відтак шанси на порятунок пацієнтів лише множитимуться. Також наші лікарі мають можливість входити до мережі закладів, підключених до системи медичних консультацій Teledoc Health», — зазначають у Черкаському обласному онкодиспансері.


Лікувальний заклад активно проводить трансплантації кісткового мозку, тож через телемедичну платформу запитує консультації з колегами з Національного інституту раку та НДСЛ «Охматдит».

 

Консультант, який може перебувати в будь-якому місці, має змогу повертати в різні боки камеру, відповідно й екран, змінювати кут нахилу, збільшувати ділянку, яку йому треба детально оглянути.


Також робот Litev3 може бути розміщений біля пацієнта, котрий готується до трансплантації, аби можна було дистанційно вести за ним спостереження і спілкування, адже в цей час хвора людина перебуває в спеціальній палаті з очисткою повітря, води й контакт із нею необхідно мінімізувати.


За словами Ігоря Гайдая, завідувача організаційно-методичним відділом Черкаського обласного онкологічного диспансеру, це була перевірка роботи віртуальної операційної Epiqar, і вона показала, які можливості відкриваються для лікарів у перспективі.


Пан Ігор каже, що це була планова звичайна операція, для її успішного проведення консультативних послуг його колег було достатньо. Але наразі є можливість за допомогою Epiqar запитувати консультації колег з інших профільних медичних закладів при складних оперативних втручаннях.