Такий цимес — пальчики оближеш! Смачні рецепти страв єврейської кухні
Нещодавнє велелюдне святкування єврейського Нового року Рош га-Шана в Умані нагадало всім нам, що Україна — багатонаціональна країна, >>
Пляцок «Скубанець».
Різдвяні свята закінчилися, але це не привід, щоб не побалувати своїх рідних чимось смачненьким.
Ніжні, повітряні і рум’яні вироби з тіста — ось що дійсно порадує близьких у буденний день.
Рецепти випічки — на всі випадки життя. Асортимент рецептів, якими поділилась господиня із Закарпаття Магдалина Шершун, потішить любителів і здобного, й пісочного, бісквітного чи дріжджового тіста.
Це надзвичайно смачний пляцок, що називається «Скубанець». Чому така назва? Та тому, що він надзвичайно ніжний, м’якенький та пухкий, бо тісто відщипується руками, а головне — випікати його дуже просто.
Для випічки вам знадобиться форма 23х33.
Для тіста підготуйте:
6 жовтків;
250 г м’якого масла;
520-530 г борошна;
180 г цукру + ванільний цукор;
1 ст. л. какао;
2 ч. л. розпушувача.
Для білкової маси:
6 білків + 60 г цукру + 1 ст. л. крохмалю;
3-4 ст. л. густого варення (сливового або з чорної смородини);
3-4 яблука.
Інгредієнти всі зібрано, тож беремося до роботи з тістом. Спочатку відокремлюємо жовтки від білків. До жовтків висипаємо цукор, потім ванільний цукор і збиваємо міксером, допоки маса побіліє та збільшиться в об’ємі. Далі додаємо м’яке вершкове масло і знову збиваємо до однорідності. Має бути густа, світла та пишна маса. За два прийоми додаємо борошно й замішуємо м’яке еластичне тісто. Ділимо його на три частини: дві більші та одну меншу.
До однієї з більших частин світлого тіста додаємо какао і добре вимішуємо.
Усі три частини тіста необхідно загорнути в харчову плівку та поставити в холодильник на 30 хвилин.
Допоки тісто відпочиває, ми наріжемо на пластинки очищені яблука.
Тепер візьмімося за білкову масу: білки збиваємо у піну до твердих піків, поступово всипаємо цукор, а наприкінці — крохмаль. Акуратно, легенько вимішуємо лопаткою знизу до верху.
Розпочинаємо формування пляцка: виймаємо з холодильника більшу частину світлого тіста, розкачуємо на пергаментному папері, переносимо його у форму та робимо бортики.
Потім на світле тісто викладаємо кисле варення й акуратно, рівномірно розподіляємо по всій поверхні.
Далі — найцікавіше: беремо коричневе тісто і не розкачуємо його, а відщипуємо шматочками та рівномірно розподіляємо по всій поверхні. Коли варення за «щипиками» перестало виднітися, викладаємо яблучні пластинки, а зверху — білкову масу й акуратно розрівнюємо.
Потім дістаємо меншу частину білого тіста і так само відщипуємо та рівномірно розподіляємо по всій поверхні пляцка.
Випікаємо в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 градусів 45-50 хвилин.
Отже, зберігайте рецепт та готуйте з любов’ю.
Цей яблучний пиріг зі старого записника. Просто, швидко, бюджетно та неймовірно смачно. Його випікали наші мами й бабусі, тому, скуштувавши його, ніби занурюєшся у дитинство.
Отже, приготуйте форму 20х30.
Для тіста вам знадобляться:
борошно — 600 г;
смалець — 250 г (або маргарин);
цукор — 200 г;
яйця — 3 шт.;
харчова сода — 1 ч. л.;
оцет — 1 ст. л.;
кисле молоко — 50 г (або кефір).
Яблучна начинка:
яблука очищені 1,5 кг;
цукор — 150 г;
манна крупа — 4 ст. л.;
білки — 3 шт.
Отож берімося до роботи. Жовтки відділяємо від білків і збиваємо з цукром до побіління, а просіяне борошно перетираємо з холодним смальцем на крихту. Обидві маси з’єднуємо, додаємо соду, погашену оцтом, та кисле молоко. Замішуємо м’яке тісто, розділяємо його на дві рівні частини, загортаємо в харчову плівку та ставимо в холодильник на 30 хвилин.
Яблучний пиріг.
Тим часом готуємо яблучну начинку. Яблука натираємо на крупній тертці, відтискаємо трішки сік, додаємо цукор та три столові ложки манної крупи.
Все перемішуємо, додаємо попередньо збиті три білки і знову акуратно вимішуємо знизу до верху.
Дістаємо з холодильника тісто, розкачуємо його першу частину, викладаємо у форму, застелену пергаментом, зверху тісто посипаємо столовою ложкою манної крупи, викладаємо яблучну начинку й акуратно, легенько розрівнюємо по всій поверхні.
Потім розкачуємо другу частину тіста і накриваємо нею яблучну начинку. Зверху рясно проколюємо виделкою по всій поверхні пирога.
Випікаємо при температурі 180 градусів 60 хвилин до готовності.
Коли пиріг вистигне, посипте зверху цукровою пудрою.
Смачного!
Це дріжджова випічка неймовірної смакоти. На Закарпатті її називають баниками, проте в кожному регіоні є своя назва.
Вони настільки смачні, що не передати словами, просто тануть у роті. Пухкенькі, м’якенькі, красиво нарізаються — неперевершені.
Для тіста вам знадобляться:
борошно — 1 кг;
сіль — 1 ч. л.;
цукор — 200 г;
ванільний цукор — 1 пакет;
яйця — 2 шт.;
сметана — 3 ст. л.;
олія без запаху — 100 г;
смалець — 50 г;
молоко — 500 мл;
дріжджі звичайні пресовані — 50 г.
Горіхова начинка:
горіхи мелені волоські — 300 г;
цукор — 100 г;
молоко — 100 г.
Сирна начинка:
сир кисломолочний — 500 г;
цукор — 100 г;
ванільний цукор — 1 пакет;
яйце — 1 шт.;
манна крупа — 2 ст. л.
А тепер, господиньки, швиденько готуємо тісто. Молоко необхідно закип’ятити, остудити до кімнатної температури та додати дріжджі.
Гарненько все вимішайте, всипте сіль, цукор, ванільний цукор. Потім додайте яйця, олію, м’який смалець та сметану і знову все вимішайте до однорідності, поступово додаючи просіяне борошно. Потрібно замісити м’яке тісто, але воно не повинно липнути до рук.
Тісто накрийте рушником і поставте в тепле місце на 1,5 години, щоб «виросло». Воно має збільшитися в об’ємі вдвічі.
Як тісто зійде, його необхідно один раз перебити — злегка перем’яти і дати ще раз підійти. І тільки тоді можна розпочинати формування баників.
А допоки тісто підходить, готуємо горіхову начинку. Волоські горіхи мелені та цукор перемішуємо. Молоко доводимо до кипіння, вливаємо у горіхову масу, уварюємо 5 хв. до загустіння і охолоджуємо до кімнатної температури.
Баники-завиванці.
А тепер робимо сирну масу. Сир, цукор, ванільний цукор, манну крупу, яйце — все вимішуємо до однорідності.
Отже, зараз уже можемо формувати баники. Тісто викладіть на робочу поверхню, посипану борошном, і розділіть його на 5 частин. Кожну частину розкачайте в коло, викладіть начинку — сирну та горіхову, розрівняйте, сформуйте у рулет, тобто баник.
І так — іще 4 частини, чергуючи начинки. Випікайте при температурі 180 градусів 30 хвилин до зарум’янення.
Ця випічка сподобається навіть найвибагливішим. Крихке пісочне тісто з ніжною сирною ноткою... Смакота!
Для випікання приготуйте форму 20х30.
Для тіста знадобляться:
борошно — 300 г;
какао — 30 г;
розпушувач — 1 ч. л.;
масло — 150 г;
цукор — 120 г;
жовтки — 3 шт.
Для сирної маси:
сир кисломолочний — 1,3 кг;
жовтки — 4 шт.;
білки — 7 шт.;
масло — 150 г;
цедра з 1 лимона;
крохмаль — 65 г (або 6 ст. л.);
цукор — 250 г (180 г — у сир і 70 г — у білки);
кисіль — 90 г.
Приготуємо тісто: змішайте борошно, какао, розпушувач, масло і перетріть усе на крихту. Жовтки розітріть з цукром, з’єднайте обидві маси й замісіть м’яке еластичне тісто. Розділіть його на дві частини, обгорніть у харчову плівку та поставте в морозилку на 30 хвилин.
Тим часом готуємо сирну масу. Всі складники збити блендером до однорідності.
Білки збити з 70 грамами цукру до пишної маси, половину білків додати до сирної маси, легенько вимішати, знизу до верху.
А другу половину з’єднайте з сухим киселем і теж акуратно, легенько вимішайте.
Королівський сирник.
Форму застеліть пергаментом, натріть першу частину тіста з морозилки. Рівномірно розрівняйте по всій поверхні форми та викладіть усю сирну масу, потім викладіть білкову масу з киселем, зверху затріть другою частиною тіста.
Випікайте в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 градусів 50 хвилин.
Остудіть у формі. Охолоджений сирник притрусіть цукровою пудрою.
Якщо ви не знаєте, чим здивувати вибагливих гостей, то шоколадний кекс стане вам у пригоді. Запевняю, ваші гості з’їдять усе до крихти і попросять рецепт.
Для тіста потрібно:
яйця — 3 шт.;
цукор — 1 скл.;
молоко — 1 скл.;
олія без запаху — 0,5 скл.;
розпушувач — 1 ст. л;
ванілін — 1 пакет;
какао — 2 ст. л.;
борошно — 1,5 скл.
Для кокосових кульок:
2 білки;
2 скл. кокосової стружки;
1 ст. л. цукрової пудри;
1 плитка білого шоколаду.
Щоб приготувати кокосову масу, необхідно кокос, білки, цукрову пудру вимішати, поки не загусне. Зробити руками великі кокосові кульки й поставити їх у морозилку на 30 хвилин.
А тепер займемося приготуванням тіста. Яйця збийте з цукром до побіління, додайте молоко, олію й вимішайте. Потім додайте просіяне борошно та какао, розпушувач, ванільний цукор і знову добре вимішайте до однорідності. Маса має бути, як густа сметана.
Вилийте половину тіста у змащену маслом форму кекса, викладіть кокосові кульки, а зверху вилийте решту тіста, що залишилось, і акуратно розрівняйте.
Шоколадний кекс із кокосовими кульками.
Фото з сайту google.com.
Випікайте в попередньо розігрітій духовці при температурі 170 градусів 40-45 хвилин до сухої палички.
Охолоджений кекс полийте розтопленим білим шоколадом і посипте кокосовою стружкою.
Нехай вдається!
Нещодавнє велелюдне святкування єврейського Нового року Рош га-Шана в Умані нагадало всім нам, що Україна — багатонаціональна країна, >>
Пряну сливу я готую давно — її рецепт мені розказала одна їмость ще у 80-х, коли з консервації у магазинах були лише зелені помідори, огірки-калоші (за розміром і смаком) та кабачки кружальцями. >>
Торгові мережі сьогодні можуть задовольнити будь-який вибагливий смак, але не кожен гаманець, адже ціни стрибають наввипередки. >>
Словосполучення «галицькі пляцки» стало вже мемом, брендом, міфом, а взагалі-то просто надзвичайно смачним, вигадливим, креативним, красивим десертом, яким залюбки ласують і вдома, і в гостині, і в кав’ярнях, і в мережевих крамничках. >>
Ми настільки звикли в нашому раціоні до помідорів, що навіть не замислюємося над їх походженням і тим, яким чином вони потрапили на наш стіл і хто завіз їх на наш континент. >>
Вродило цього року і збіжжя, і городини, й особливо фруктів, та так, що й віття ламається — тільки й встигай готувати та переробляти. >>