Різдвяні свята закінчилися, але це не привід, щоб не побалувати своїх рідних чимось смачненьким.
Ніжні, повітряні і рум’яні вироби з тіста — ось що дійсно порадує близьких у буденний день.
Рецепти випічки — на всі випадки життя. Асортимент рецептів, якими поділилась господиня із Закарпаття Магдалина Шершун, потішить любителів і здобного, й пісочного, бісквітного чи дріжджового тіста.
Пляцок «Скубанець», бо не розкачується тісто, а скубеться
Це надзвичайно смачний пляцок, що називається «Скубанець». Чому така назва? Та тому, що він надзвичайно ніжний, м’якенький та пухкий, бо тісто відщипується руками, а головне — випікати його дуже просто.
Для випічки вам знадобиться форма 23х33.
Для тіста підготуйте:
6 жовтків;
250 г м’якого масла;
520-530 г борошна;
180 г цукру + ванільний цукор;
1 ст. л. какао;
2 ч. л. розпушувача.
Для білкової маси:
6 білків + 60 г цукру + 1 ст. л. крохмалю;
3-4 ст. л. густого варення (сливового або з чорної смородини);
3-4 яблука.
Інгредієнти всі зібрано, тож беремося до роботи з тістом. Спочатку відокремлюємо жовтки від білків. До жовтків висипаємо цукор, потім ванільний цукор і збиваємо міксером, допоки маса побіліє та збільшиться в об’ємі. Далі додаємо м’яке вершкове масло і знову збиваємо до однорідності. Має бути густа, світла та пишна маса. За два прийоми додаємо борошно й замішуємо м’яке еластичне тісто. Ділимо його на три частини: дві більші та одну меншу.
До однієї з більших частин світлого тіста додаємо какао і добре вимішуємо.
Усі три частини тіста необхідно загорнути в харчову плівку та поставити в холодильник на 30 хвилин.
Допоки тісто відпочиває, ми наріжемо на пластинки очищені яблука.
Тепер візьмімося за білкову масу: білки збиваємо у піну до твердих піків, поступово всипаємо цукор, а наприкінці — крохмаль. Акуратно, легенько вимішуємо лопаткою знизу до верху.
Розпочинаємо формування пляцка: виймаємо з холодильника більшу частину світлого тіста, розкачуємо на пергаментному папері, переносимо його у форму та робимо бортики.
Потім на світле тісто викладаємо кисле варення й акуратно, рівномірно розподіляємо по всій поверхні.
Далі — найцікавіше: беремо коричневе тісто і не розкачуємо його, а відщипуємо шматочками та рівномірно розподіляємо по всій поверхні. Коли варення за «щипиками» перестало виднітися, викладаємо яблучні пластинки, а зверху — білкову масу й акуратно розрівнюємо.
Потім дістаємо меншу частину білого тіста і так само відщипуємо та рівномірно розподіляємо по всій поверхні пляцка.
Випікаємо в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 градусів 45-50 хвилин.
Отже, зберігайте рецепт та готуйте з любов’ю.
Ніжний пиріг із яблук — неймовірний смак дитинства
Цей яблучний пиріг зі старого записника. Просто, швидко, бюджетно та неймовірно смачно. Його випікали наші мами й бабусі, тому, скуштувавши його, ніби занурюєшся у дитинство.
Отже, приготуйте форму 20х30.
Для тіста вам знадобляться:
борошно — 600 г;
смалець — 250 г (або маргарин);
цукор — 200 г;
яйця — 3 шт.;
харчова сода — 1 ч. л.;
оцет — 1 ст. л.;
кисле молоко — 50 г (або кефір).
Яблучна начинка:
яблука очищені 1,5 кг;
цукор — 150 г;
манна крупа — 4 ст. л.;
білки — 3 шт.
Отож берімося до роботи. Жовтки відділяємо від білків і збиваємо з цукром до побіління, а просіяне борошно перетираємо з холодним смальцем на крихту. Обидві маси з’єднуємо, додаємо соду, погашену оцтом, та кисле молоко. Замішуємо м’яке тісто, розділяємо його на дві рівні частини, загортаємо в харчову плівку та ставимо в холодильник на 30 хвилин.
![](/img/forall/image/smachne-2.jpg)
Яблучний пиріг.
Тим часом готуємо яблучну начинку. Яблука натираємо на крупній тертці, відтискаємо трішки сік, додаємо цукор та три столові ложки манної крупи.
Все перемішуємо, додаємо попередньо збиті три білки і знову акуратно вимішуємо знизу до верху.
Дістаємо з холодильника тісто, розкачуємо його першу частину, викладаємо у форму, застелену пергаментом, зверху тісто посипаємо столовою ложкою манної крупи, викладаємо яблучну начинку й акуратно, легенько розрівнюємо по всій поверхні.
Потім розкачуємо другу частину тіста і накриваємо нею яблучну начинку. Зверху рясно проколюємо виделкою по всій поверхні пирога.
Випікаємо при температурі 180 градусів 60 хвилин до готовності.
Коли пиріг вистигне, посипте зверху цукровою пудрою.
Смачного!
Баники з сирною кислинкою та ароматною горіховою начинкою
Це дріжджова випічка неймовірної смакоти. На Закарпатті її називають баниками, проте в кожному регіоні є своя назва.
Вони настільки смачні, що не передати словами, просто тануть у роті. Пухкенькі, м’якенькі, красиво нарізаються — неперевершені.
Для тіста вам знадобляться:
борошно — 1 кг;
сіль — 1 ч. л.;
цукор — 200 г;
ванільний цукор — 1 пакет;
яйця — 2 шт.;
сметана — 3 ст. л.;
олія без запаху — 100 г;
смалець — 50 г;
молоко — 500 мл;
дріжджі звичайні пресовані — 50 г.
Горіхова начинка:
горіхи мелені волоські — 300 г;
цукор — 100 г;
молоко — 100 г.
Сирна начинка:
сир кисломолочний — 500 г;
цукор — 100 г;
ванільний цукор — 1 пакет;
яйце — 1 шт.;
манна крупа — 2 ст. л.
А тепер, господиньки, швиденько готуємо тісто. Молоко необхідно закип’ятити, остудити до кімнатної температури та додати дріжджі.
Гарненько все вимішайте, всипте сіль, цукор, ванільний цукор. Потім додайте яйця, олію, м’який смалець та сметану і знову все вимішайте до однорідності, поступово додаючи просіяне борошно. Потрібно замісити м’яке тісто, але воно не повинно липнути до рук.
Тісто накрийте рушником і поставте в тепле місце на 1,5 години, щоб «виросло». Воно має збільшитися в об’ємі вдвічі.
Як тісто зійде, його необхідно один раз перебити — злегка перем’яти і дати ще раз підійти. І тільки тоді можна розпочинати формування баників.
А допоки тісто підходить, готуємо горіхову начинку. Волоські горіхи мелені та цукор перемішуємо. Молоко доводимо до кипіння, вливаємо у горіхову масу, уварюємо 5 хв. до загустіння і охолоджуємо до кімнатної температури.
![](/img/forall/image/smachne-3.jpg)
Баники-завиванці.
А тепер робимо сирну масу. Сир, цукор, ванільний цукор, манну крупу, яйце — все вимішуємо до однорідності.
Отже, зараз уже можемо формувати баники. Тісто викладіть на робочу поверхню, посипану борошном, і розділіть його на 5 частин. Кожну частину розкачайте в коло, викладіть начинку — сирну та горіхову, розрівняйте, сформуйте у рулет, тобто баник.
І так — іще 4 частини, чергуючи начинки. Випікайте при температурі 180 градусів 30 хвилин до зарум’янення.
Сирник королівський, смак — імператорський
Ця випічка сподобається навіть найвибагливішим. Крихке пісочне тісто з ніжною сирною ноткою... Смакота!
Для випікання приготуйте форму 20х30.
Для тіста знадобляться:
борошно — 300 г;
какао — 30 г;
розпушувач — 1 ч. л.;
масло — 150 г;
цукор — 120 г;
жовтки — 3 шт.
Для сирної маси:
сир кисломолочний — 1,3 кг;
жовтки — 4 шт.;
білки — 7 шт.;
масло — 150 г;
цедра з 1 лимона;
крохмаль — 65 г (або 6 ст. л.);
цукор — 250 г (180 г — у сир і 70 г — у білки);
кисіль — 90 г.
Приготуємо тісто: змішайте борошно, какао, розпушувач, масло і перетріть усе на крихту. Жовтки розітріть з цукром, з’єднайте обидві маси й замісіть м’яке еластичне тісто. Розділіть його на дві частини, обгорніть у харчову плівку та поставте в морозилку на 30 хвилин.
Тим часом готуємо сирну масу. Всі складники збити блендером до однорідності.
Білки збити з 70 грамами цукру до пишної маси, половину білків додати до сирної маси, легенько вимішати, знизу до верху.
А другу половину з’єднайте з сухим киселем і теж акуратно, легенько вимішайте.
![](/img/forall/image/smachne-4.png)
Королівський сирник.
Форму застеліть пергаментом, натріть першу частину тіста з морозилки. Рівномірно розрівняйте по всій поверхні форми та викладіть усю сирну масу, потім викладіть білкову масу з киселем, зверху затріть другою частиною тіста.
Випікайте в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 градусів 50 хвилин.
Остудіть у формі. Охолоджений сирник притрусіть цукровою пудрою.
Шоколадний кекс із кокосовими кульками — прикраса для святкового столу
Якщо ви не знаєте, чим здивувати вибагливих гостей, то шоколадний кекс стане вам у пригоді. Запевняю, ваші гості з’їдять усе до крихти і попросять рецепт.
Для тіста потрібно:
яйця — 3 шт.;
цукор — 1 скл.;
молоко — 1 скл.;
олія без запаху — 0,5 скл.;
розпушувач — 1 ст. л;
ванілін — 1 пакет;
какао — 2 ст. л.;
борошно — 1,5 скл.
Для кокосових кульок:
2 білки;
2 скл. кокосової стружки;
1 ст. л. цукрової пудри;
1 плитка білого шоколаду.
Щоб приготувати кокосову масу, необхідно кокос, білки, цукрову пудру вимішати, поки не загусне. Зробити руками великі кокосові кульки й поставити їх у морозилку на 30 хвилин.
А тепер займемося приготуванням тіста. Яйця збийте з цукром до побіління, додайте молоко, олію й вимішайте. Потім додайте просіяне борошно та какао, розпушувач, ванільний цукор і знову добре вимішайте до однорідності. Маса має бути, як густа сметана.
Вилийте половину тіста у змащену маслом форму кекса, викладіть кокосові кульки, а зверху вилийте решту тіста, що залишилось, і акуратно розрівняйте.
![](/img/forall/image/smachne-5.jpg)
Шоколадний кекс із кокосовими кульками.
Фото з сайту google.com.
Випікайте в попередньо розігрітій духовці при температурі 170 градусів 40-45 хвилин до сухої палички.
Охолоджений кекс полийте розтопленим білим шоколадом і посипте кокосовою стружкою.
Нехай вдається!