Нові обмеження для обмежених: США та ЄС знову переглянуть граничну ціну на російську нафту

25.01.2023
Нові обмеження для обмежених: США та ЄС знову переглянуть граничну ціну на російську нафту

росія продає та навіть нарощує продаж нафти в Азію, про що несамовито верещить на кожному розі.

Отже, це буде дві цінові стелі на нафтопродукти з рф. Одна буде встановлена для продуктів, що торгуються з премією до сирої нафти (дизельне паливо, газойль), друга — для продуктів, що продаються з дисконтом до нафти (мазут).

 

Нагадаємо, 5 грудня набуло чинності рішення щодо запровадження ембарго на постачання нафти з росії за ціною, яка має певну планку ($60 за барель).

 

Цей механізм передбачає заборону транспортування російської нафти морським шляхом, а також її страхування та брокерські послуги. Звісно, ембарго ще треба «достискати» на практиці.

 

Так, у грудні ембарго практично не спрацювало: обсяг експорту до ЄС сирої нафти з рф залишився на рівні 1 млн тонн, як і в листопаді 2022-го.

 

Починаючи з дати ембарго 5 грудня 2022 року експорт склав близько 560 тис. тонн — або 55%. Судновласниками 5 танкерів, що прибули з вантажем сирої нафти рф до країн ЄС, стали компанії Греції.

 

Ефект різдвяних канікул спрацював дивно: європейці відпочивали та ні на що не реагували, а «ліниві» греки заробляли гроші, незважаючи на  свята.

 

А от у січні санкції запрацювали на повну силу і боляче вдарили по кремлю: мінус 160 млн євро ($172 млн) у день.

 

Із 5 лютого, коли обмеження буде поширене на нафтопродукти,  втрачена вигода рф зросте до $280 млн на день — про це йдеться у звіті Центру досліджень Гельсінкі в галузі енергетики і чистого повітря (CREA).


Так, росія продає та навіть нарощує продаж нафти в Азію, про що несамовито верещить на кожному розі. Але мовчить про те, що угоди укладаються з усе більшими дисконтами.


Рф продає нафту марки Urals, ціна на яку визначається за вартістю Brent (у всьому світі еталонним сортом нафти вважається європейський Brent) мінус знижка. Російська нафта вважається «важкою» та сірчистою.

 

У грудні знижка на нафту з рф уже склала $30 за нормальних $3-4. І після введення нової цінової стелі знижуватиметься ще.

 

Ціль заходів зі зниження граничної межі — змусити росію або продавати нафту нижче за собівартість або законсервувати нафтові свердловини.


Бюджет «скаженої бензоколонки» невпинно чахне: нафтогазові доходи росії впали (рік до року) на 41,2%, зокрема доходи від продажу нафти — на 33,1%, від продажу газу — на 49,4%.

 

Так, прямого ефекту на війну це не буде мати, економічні санкції не працюють як чудодійний рубильник. Ні вмикання грошового друкарського станка, ні зниження рівня життя пересічних росіян не зможе заставити московську владу припинити війну.

 

Як вважає відомий економіст Чиказького університету Костянтин Сонін: «Якщо навіть рівень інфляції в росії з нинішніх 12% підвищиться до 25% — це не приведе до змін. Але економіка може створити підгрунтя для відповідної політичної ситуації».

 

Показово: згідно з публікацією Forbs, за рік кількість російських мільярдерів, переважно близьких до Путіна, зменшилась із 123 до 88.


А тим часом невгамовні Польща та Литва, яких жартома називають «провідними яструбами ЄС щодо росії», хочуть, щоб партнери застосували обмеження щодо ядерного сектора росії в рамках 10-го пакета європейських санкцій.

 

Ще раніше Україна закликала ЄС включити російську державну атомну енергокомпанію «Росатом» до наступного пакета санкцій, але цю ініціативу блокувала Угорщина, яка має чотири атомні реактори, побудовані в росії, (і планує збільшити їхню кількість ще на два). Та минулого тижня вже західні дипломати запропонували внести «Росатом» або його керівництво до «чорного списку».

 

Це сталося після публікації The Washihgton Post, в якій ішлося, зокрема, про те, що корпорація «Росатом» уже після повномасштабного російського нападу на Україну могла імпортувати матеріали та електроніку для виробників ракет, снарядів та бронетехніки.

 

Треба зауважити, що атомна галузь чи не єдина з високотехнологічних, де співробітництво з рф для світової спільноти є досить важливим. І не лише у виробництві компонентів ядерного пального.

 

На сьогодні росія будує по всьому світу 23 атомні електростанції. Тісні контакти також у науковій сфері, але це не завадило вченим, що працюють на відомому андронному колайдері в Женеві, відмовитися від співпраці з російськими колегами, не чекаючи на рішення про санкції.

 

І, нарешті, щодо алмазів, які друзі не тільки дівчат. Дипломати кажуть, що знову спробують покласти край торгівлі алмазами Бельгії з росією.