Різдвяні свята тривають. Водохресний Святий вечір, що відзначають 18 січня, для українців є особливим, тому й готували до нього заздалегідь.
Напередодні дотримувалися одноденного суворого посту, а ввечері, після сходу першої зірки, вся сім’я сідала за стіл вечеряти пісними стравами.
У центрі столу, як і на Різдво та старий Новий рік, — кутя, приготовлена із зерен пшениці. Проте на Водохреще вона має бути голодною, тобто без масла та вершків, лише з додаванням усякої всячини: маку, родзинок, меду, горіхів, цукатів, сухофруктів.
Узвар відварюють із сушених яблук, груш, слив, вишні, кураги, родзинок. Він символізує живу воду, що очищає душу та тіло, має не тільки неповторний смак, а й неймовірну користь.
Щоб отримати гарний колір напою, крім традиційних сухофруктів, до нього можна додати заморожені ягоди та сушену шипшину і, звісно, цукор або мед.
Борщ готують пісний, без бульйону та м’яса. Деякі господині додають до нього квасолю, гриби або так звані грибні вушка — невеликі пельмені з тіста з грибною начинкою.
Ще одна традиційна страва на Святвечір — вареники. Найчастіше їх ліплять із картоплею та грибами, капустою або солодкі варіанти — з фруктами та ягодами.
Однією з головних страв на Водохреще здавна вважалися голубці, а варіації начинок могли бути найрізноманітнішими: з овочами та рисом, грибами, з рибним філе.
Також на стіл ставили багато різних видів випічки: коржі, пироги, оладки, млинці та обрядове печиво «Хрести».
Це традиційні страви, що готували господині у переддень Водохреща. А вже на саме свято — 19 січня — стіл ломився від усіляких наїдків із м’яса та птиці. Та й без запеченого поросяти і домашніх ковбасок не обходилися.
А який же асортимент страв готують сучасні українські господині на Водохресний Святвечір?
Картопляно-грибна запіканка
Картопля і гриби — це, напевно, ті продукти, що використовують для пісної трапези найчастіше. Їх можна відварювати, запікати, смажити, а також готувати різні запіканки та інші страви.
Для приготування картопляно-грибної запіканки знадобляться:
— картопля — 8 штук;
— гриби свіжі або заморожені — 750 грамів;
— цибуля ріпчаста — 2 штуки;
— спеції та сіль — за смаком.
Гриби відварюємо, відтискаємо і перекручуємо на м’ясорубці. Картоплю також подрібнюємо за допомогою м’ясорубки. Обидві маси перемішуємо, до них додаємо дрібно порізану цибулю, сіль і спеції.
Отриману суміш перекладаємо в спеціальну форму і запікаємо близько години в розігрітій духовці.
За бажанням можна заправити страву часником і подрібненою зеленню.
Плов з овочами
Пісний варіант знаменитого плову виходить нітрохи не гірше м’ясного, гриби надають стравам пікантного смаку.
Для приготування плову знадобляться:
— рис — 1 скл.;
— грибний бульйон — 2 скл.;
— зелений горошок — 150 г;
— мариновані або заморожені опеньки — 150 грамів;
— цибуля ріпчаста — 1 шт.;
— томатна паста — 2 л.;
— зелень;
— цукор — пів ложки;
— каррі, чорний перець і сіль — за смаком.
Спочатку готується розсіл зі склянки води, в яку додаємо томатну пасту, цукор і сіль. Після закипання розсолу кладемо в нього горошок і проварюємо близько 5 хвилин.
Плов з овочами — це смачна і корисна
вегетаріанська страва, яку оцінять
навіть шанувальники м’яса.
Ріпчасту цибулю необхідно нарізати на невеликі кубики та злегка спасерувати на будь-якій олії. Тепер до цибулі можна додати опеньки та трохи обсмажити.
Перед закладанням рису в горщики його необхідно ретельно перебрати та кілька разів промити.
Розклавши рис у горщики, додаємо відвар із горошком, а також цибулю з грибами. Тепер можна страву посолити та додати приправи.
Підготовлену для приготування кашу заливаємо гарячим грибним бульйоном. Після цього всі горщики закриваємо кришками і ставимо в духовку, нагріту до 200 градусів. Готується овочевий плов близько 40 хвилин.
«Полуниці» з оселедця
«Оселедець під шубою» — одна з найулюбленіших страв, однак витонченою її ніяк не назвеш. Тож якщо в гості до вас збираються подружки, треба придумати щось таке, щоб ця закуска виглядала мило і гарно, наприклад, сформувати чарівні і спокусливі полунички.
Продуктів знадобиться небагато:
— 1 великий буряк;
— 1 картоплина;
— 1 морквина;
— оселедець.
Усі овочі ми напередодні відварюємо і остуджуємо, щоб було зручніше обробляти.
Із обробкою риби не хочеться возитися, тому господині часто купують філе у маринаді. Однак краще надати перевагу цілому оселедцю — він і смачніший, і «хімії» менше.
Позбавляємося усіх риб’ячих кісток і нарізаємо філе дрібними шматочками.
Буряк очищаємо і натираємо на дрібній тертці. Відкидаємо на друшляк, щоб сік стік. Чим сухішою буде отримана бурякова маса, тим краще.
Картоплю також натираємо на дрібній тертці, а моркву — на великій.
Оригінальний спосіб подати оселедець
під шубою так, щоб гості не здогадалися.
Буряк змішуємо з картоплею до однорідної маси — це дозволить нашим майбутнім «полуничкам» стати світлішими і наблизитися до натурального кольору дуже стиглої ягоди.
Майонез додавати не варто, оскільки це зробить масу рідкішою і вона буде погано ліпитися. А ось у натерту моркву додаємо пісний майонез.
Беремо невелику кількість буряково-картопляної маси і робимо з неї корж. Зверху кладемо моркву з майонезом, а на неї — оселедець. Краї коржів залишаємо вільними, щоб закрити ними начинку.
Для цього скачуємо кульку, з якої потім формуємо ягідку. З листочків петрушки робимо «шапочку» полуниці, зі стеблин — плодоніжку. З кунжуту — насіння.
Закуска готова! Можна прикрашати святковий стіл.
Крабовий рулет із лаваша
Ця страва добре підійде для святкових застіль, однак якщо є час та натхнення, можна приготувати і в будній день. Нічого складного та надзвичайного. Закуска не потребує навіть термічної обробки, а в розрізі виглядає просто розкішно.
Для приготування вам знадобляться:
— тонкий лаваш — 1 шт.;
— майонезний соус — за смаком;
— кукурудза десертна — 1 банка;
— крабові палички — 400 грамів;
— морква по-корейськи — 200 г;
— зелена цибуля;
— сіль за смаком.
Рулет із лаваша та крабовими паличками
не залишить нікого байдужим.
Лист лаваша розгорніть та щедро змастіть майонезом, зверху посипте посіченою зеленою цибулею та морквою по-корейськи.
Крабові палички дрібно наріжте або натріть на тертку та розподіліть по лавашу. Зверху посипте кукурудзою. За бажанням посоліть.
Акуратно, не розриваючи тонкий лаваш і не вивалюючи начинку, скрутіть його в рулет. Готову страву поставте в холодильник на 30 хвилин просочитися.
Поріжте на шматочки і подайте на стіл.
Салат із пекінської капусти та ананасів
Цей пісний салат із пекінської капусти дуже швидко готується, потрібно лишень мати необхідні інгредієнти. Оскільки всі вони не потребують попереднього приготування, то за п’ять хвилин рецепт можна втілити в життя.
Це безпрограшний варіант смачного салату в період посту, оскільки, скуштувавши його, всі залишаються задоволені.
Для приготування знадобляться:
— пекінська капуста — 1 шт.;
— ананаси — 1 банка (580 г);
— кукурудза консервована — 1 банка (300 г);
— солодкий перець — 2 шт.;
— сухарики житні — 1 пачка (100 г);
— пісний майонез — 150 г.
Салат з пекінки та сухариків завжди актуальний
— чи то в будень, чи для святкового столу.
Пекінську капусту миємо та дрібно шинкуємо. Кільця ананасів ріжемо шматочками. Перець миємо, очищаємо від серцевини та нарізаємо соломкою.
Сухарики викладаємо в салатницю до інших інгредієнтів, заправляємо пісним майонезом і все перемішуємо.
Наш салат із пекінської капусти готовий. Смачного!
Цибуляники у томатній підливі
Цибуляники — страва, що називається, «дешево і сердито». Дешево, бо для цієї закуски знадобляться лише цибуля, манка та яйця. А сердито — бо наплачетеся ви, готуючи її. І, звісно, спеції.
Але запевняю вас, що оладки з цибулі будуть смачними і без усіляких приправ.
А якщо ви цибуляники протушкуєте у томатній підливці — ваших гостей і за вуха не відтягнете від цієї страви.
Для приготування двох порцій (12 середніх оладок) знадобляться:
— 3 цибулини середнього розміру — для оладок і половинка цибулини — для засмажки (хоча засмажку робити необов’язково);
— 2 яйця;
— 4 ст. ложки манки;
— сіль, чорний перець;
— олія для смаження.
Цибуляники готуються дуже швидко і просто. Цибулю шинкуємо ножем дрібненько, солимо, перчимо, жмакаємо руками.
Додаємо до цибулі 2 яйця, 4 ст. ложки манки, перемішуємо і даємо постояти хвилин 10, щоб манка розбухла. Оце й усе — тісто на оладки з цибулі готове.
Смажимо цибуляники з обох боків на сковорідці й викладаємо в каструльку, казанок чи мультиварку, щоб іще протушкувати 10 хвилин.
Для цього можна просто додати до них трохи води і поставити на малий вогонь. Але якщо є в наявності вершкове масло і томати, то робимо цибуляники в томаті.
Для цього підсмажуємо на вершковому маслі або олії ще пів дрібно порізаної цибулини, додаємо до неї томати або воду з томатною пастою чи кетчупом і тушкуємо на малому вогні пару хвилин.
Потім заливаємо наші цибуляники цією засмажкою і протушковуємо на малому вогні ще хвилин 10. Усе.
Цибуляники за цим рецептом можна їсти як гарячими, так і холодними. Це дуже смачно!
Тож хто сказав, що піст не повинен бути смачним? Спробуйте приготувати за нашими рецептами — і ви переконаєтеся у зворотному.