На етапі Кубка світу в Рупольдингу українські біатлоністи показали кращий результат у сезоні

18.01.2023
На етапі Кубка світу в Рупольдингу українські біатлоністи показали кращий результат у сезоні

Для українських біатлоністів шосте місце в естафеті в Рупольдингу — майже як перемога. (Фото з сайту isport.ua.)

Вітчизняні біатлоністи завжди перед очима мають чіткий орієнтир.

 

Практично вся їхня підготовка підпорядковується якомога кращому виступу на щорічних чемпіонатах світу.

 

Винятком, звісно, стають Олімпійські ігри, увага до яких сягає максимального рівня.


У нинішньому сезоні українська біатлонна збірна сфокусована на «мундіалі» в Обергофі, котрий відбудеться 8—19 лютого.


Процес підготовки «синьо-жовтих» до головного старту сезону оптимальним аж ніяк не назвеш. Серед причин не тільки велика російсько-українська війна та зміна в керівництві ФБУ.

 

Від початку зимової фази сезону з табору вітчизняної збірної регулярно лунають повідомлення про хвороби її основних біатлоністів та біатлоністок.


Приміром, капітан чоловічої команди Дмитро Підручний переніс операцію на коліні. Лідерку жіночої збірної Юлію Джиму на тривалий лікарняний відправив коронавірус.

 

Загалом випробування зимовою застудою довелося пройти чи не всім нашим збірникам та збірницям.

 

Зрозуміле в цьому контексті є бажання старшого тренера жіночої збірної України Олександра Кравченка, котрий найбільше хоче, «аби не хворіли люди».


Хай там як, а заповнювати тимчасово вивільнені вакансії наставникам доводиться представниками резервної збірної.

 

При цьому очільник чоловічої команди Юрай Санітра не надто хвилюється за поточні результати, наголошуючи на тому, що нинішній сезон — це лише перший рік нового олімпійського циклу.

 

«Даємо можливість якомога більшій кількості спортсменів стартувати на Кубку світу та на Кубку IBU. А далі лише час покаже, хто з них проявить себе і скористається наданою можливістю. А от у наступному сезоні ми вже з більшою увагою будемо дивитися на якість, ніж на кількість», — пояснює словацький наставник.


Головним індикатором рівня готовності вітчизняних біатлоністів служать естафетні перегони. На етапі Кубка світу в Рупольдингу чоловіча четвірка (у складі — Прима, Насико, Цимбал і Дудченко) вперше в сезоні забігла в квіткову церемонію, ставши в підсумку шостою.

 

«Хлопці — молодці, впоралися зі своїм завданням. І хоча вони ще не в оптимальній формі, мене тішить їхній прогрес. Зараз шосте місце для нас — як перемога», — сказав Санітра.


Водночас у жіночої естафетної команди справи йдуть не так добре. Упродовж нинішнього сезону вітчизняний квартет біатлоністок завершує командні перегони на Кубку світу більшою мірою в другій десятці.


У Рупольдингу команда в складі Анастасії Меркушиної, Юлії Джими, Анни Кривонос та Олени Білосюк фінішувала на 11-й позиції, програвши першій збірній понад три хвилини.

 

Утім Олександр Кравченко зберігає оптимізм: «Зараз мені подобається, що у нас в естафетах є хоч якась боротьба. Утім нам не вистачає однієї людини, яка б могла суттєво допомогти команді. Дівчата стараються. Надалі я не обіцяю медалі, але хоч якийсь позитив, особливо в естафетах, ми побачимо».