Пекельний схід. Як захисники України тримають оборону Бахмута і Соледара

11.01.2023
Пекельний схід. Як захисники України тримають оборону Бахмута і Соледара

Мішень у нас незмінна - окупанти, пише телеграм-канал https://t.me/operativnoZSU .

Неймовірний випадок стався днями на бахмутській лінії фронту.

 

Четверо бійців Сил спецоперацій ЗСУ, атакуючи позиції окупантів, знищили 15 «чмобіків» і ще шістьох захопили у полон.

 

«Завдяки якісному плануванню та управлінню дуже повчальний бій провела тактична група «Адам», — повідомив у фейсбуці Юрій Бутусов. — Результати операції зафіксовано на відео. Хотілося б, щоб такі бої ставали прикладом вдалої тактики малих груп у сучасній війні і такий досвід системно запроваджувався у військах».


Загалом ситуація в Бахмуті наразі нагадує справжнє пекло. За даними Юрія Бутусова, з початку нового року тут триває безперервний контактний бій на ближніх дистанціях, який веде 46-та бригада у складі десантно-штурмових військ ЗСУ.

 

«Соледар — морозний, але тут не помічаєш холоду, життя проходить або в теплих підвалах, або перебіжками до позицій та укриттів, — пише він. — Тут кипить адреналін війни, і тільки братерство та повага дозволяють долати страх. Постійно чути або розриви, або стрілецьку зброю. В розбитому місті штурмові групи ведуть бої на дистанціях 20-30 метрів, усі пересуваються від будинку до будинку зі зброєю напоготові, бо ворог постійно намагається знайти шпарини та вклинитися».


Російські окупанти кинули на Бахмутський напрямок найбільшу кількість своїх сил, військової техніки та озброєння. Особливо тут активні групи ЧВК «Вагнер».

 

На думку аналітиків, провідник цих терористів Євген Пригожин у такий спосіб намагається довести ефективність своїх військ і вибити у кремля якісь особливі для себе преференції.


Активізувалися окупанти також на інших ділянках східного фронту.

 

«Наразі дуже тяжко у Соледарі, — повідомив політолог і офіцер бригади спецпризначення ім. Івана Богуна Тарас Березовець. — Ситуація там навіть гостріша, аніж у Бахмуті. Противник атакує малими групами, як правило, до восьми осіб, озброєних стрілецькою, РПГ та «джмелями». Атаки на наші позиції йдуть нескінченними хвилями».


У свою чергу, голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив про запеклі бої в районі Кремінної. Російські війська перекинули сюди кілька десантно-штурмових батальйонів та важку техніку для утримання лінії оборони.

 

За даними росЗМІ, ЗСУ готуються до відновлення наступу на Лиманській ділянці на захід від Кремінної і концентрують техніку в районі Терного.

 

Бойові кадри з геолокацією показують дуель між російськими та українськими танками біля Діброви, що вказує на успіхи наших захисників на  лісовому масиві на захід від Кремінної.


Не менш вражаючих успіхів досягли і українська артилерія та авіація. За даними Генштабу, лише 8 січня ці підрозділи ЗСУ завдали 12 ударів по зосередженню ворога, двох позиціях ЗРК та  складу боєприпасів.

 

З початку року горіли також склади пально-мастильних матеріалів окупантів, зенітно-ракетні комплекси та два райони зосередження живої сили. Наразі підрозділи Сил оборони відбивають атаки окупантів у районах населених пунктів Білогорівка, Червонопопівка, Кузьміне Луганської області та Соледар, Білогорівка, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Водяне, Курдюмівка, Майорськ, Мар’їнка і Побєда Донецької області.