Через терни до зірок: українські тенісисти зіграють у кваліфікації Відкритого чемпіонату Австралії

11.01.2023
Через терни до зірок: українські тенісисти зіграють у кваліфікації Відкритого чемпіонату Австралії

Олексій Крутих із перемоги стартував на дебютному турнірі «Великого шолома». (Фото: Великий теніс України.)

Головною подією на старті нового тенісного сезону, безперечно, є Відкритий чемпіонат Австралії, на якому, до речі, у нейтральному статусі зможуть зіграти представники РФ і Білорусі.

 

Незадовго до старту турніру посол України в Австралії Василь Мірошниченко намагався переконати організаторів «АО» в тому, що неважливо, під яким прапором виступають російські спортсмени, оскільки він усе одно заплямований українською кров’ю, і просив відсторонити їх від змагань.


«Ми знаємо, як важливо для росії, щоб її спортсмени виступали. Там справді приділяють велику увагу виступам власних спортсменів, і це майже продовження їхньої зовнішньої політики. Вони не можуть брати участь у жодних міжнародних змаганнях, особливо в демократичних країнах. Я прошу, щоб Tennis Australia переглянув свою позицію і послав рішучий сигнал кремлю, заборонивши грати тенісистам з рф», — наголошував Мірошниченко.


Утім організатори «АО» залишилися зі старою думкою, й цього тижня, не змінивши турнірної сітки, на кортах у Мельбурні вже проводять матчі кваліфікації. Поєдинки ж основного раунду розпочнуться з 16 січня.


За право зіграти в «основі» австралійського «шолома» зіграють чотири представники України. У жіночому розряді до кваліфікації заявились Леся Цуренко, яка, попри перманентні проблеми з ліктем, продовжує своє повернення до топ-100 рейтингу, і Катаріна Завацька, яка, перебуваючи у четвертій сотні табеля про ранги, скористалась захищеним рейтингом.


Знову спробує пробитись до основи і Дар’я Снігур, яка торік здивувала світ, обігравши на старті US Open експершу ракетку світу і чемпіонку «шоломів» Сімону Халеп.


Підготовку до Australian Open наші «кваліфаєрки» провели по-різному. Якщо Завацька вирішила відкрити свій змагальний рік одразу на кортах «мейджора», то Леся і Дар’я зіграли на турнірі ITF W60 у Канберрі.

 

Cнігур поступилась уже в першому колі, а Цуренко дійшла до півфіналу, з якого знялась через проблеми з ліктем.


Натомість Леся успішно стартувала у кваліфікації «шолома», не залишивши жодних шансів японці Юкі Наїто: 6:2, 6:1. Далі українка зіграє проти іспанки Альони Большової.


Єдиним же представником українського тенісу в чоловічій сітці буде Олексій Крутих. 22-річний тенісист наприкінці минулого сезону виграв «челенджер» у Валенсії, завдяки чому піднявся у рейтингу на рекордну для себе 185-ту позицію, котра і дала право вперше у кар’єрі заявитися на «шолом».

 

Перед стартом Australian Open Крутих провів свої перші професійні матчі на австралійських кортах, програвши у фіналі відбору на «челенджері» у Канберрі.


А от перший поєдинок Олексія на «мейджорах» вийшов вдалим: Крутих у двох сетах на старті відбору Australian Open обіграв американця Стефана Козлова (7:5, 6:2).


Окрім «кваліфаєрів», в основній жіночій сітці гарантовано виступлять Ангеліна Калініна, Марта Костюк, Катерина Байндл і Даяна Ястремська.

 

Калініна, яка ще у грудні завдяки перебуванню у топ-40 гарантувала собі місце в основі, на старті сезону поступилась у першому колі білорусці Азаренко на турнірі WTA 500 в Аделаїді. А цього тижня Ангеліна грає на змаганнях категорії WTA 250 в Хобарті.


Марта ж в Аделаїді зіграла краще, вигравши чотири матчі поспіль: стартувавши з кваліфікації, 20-річна українка пробилась до чвертьфіналу, обігравши на шляху чинну чемпіонку Уїмблдону Єлєну Рибакіну з Казахстану.

 

Вийти до півфіналу Марті завадила друга ракетка світу, представниця Тунісу Онс Жабер. Завдяки вдалій серії Костюк піднялась у рейтингу одразу на 12 сходинок (на 57-ме місце).


А Байндл і Завацька, які перебувають на межі топ-100, до останнього чекали можливості потрапити до основи: для цього треба було, аби хтось із тенісисток із вищим рейтингом знявся з турніру.

 

Зрештою, так і сталося: останньою отримала заповітну путівку Даяна після відмови грати в Австралії титулованої Наомі Осаки.


Після надзвичайно вдалого попереднього сезону високі очікування перед австралійським «шоломом» від українсько-латвійської пари Людмила Кіченок/Альона Остапенко.

 

Люда, яка йде 9-ю у парному рейтингу, в тандемі з Альоною розпочала сезон із півфіналу в Аделаїді. На такому ж турнірі цього тижня дует встиг обіграти Марту Костюк у парі з грузинкою Калашниковою — 6:0, 6:1.


На старті сезону є в України вже і перший титул: чемпіонкою турніру ITF W40 стала Катерина Володько (до заміжжя — Бондаренко). Чемпіонка парного Australian Open-2008 була найсильнішою на турнірі в Таїланді.

 

Таким чином, українка здобула сьомий трофей у кар’єрі та п’ятий — на рівні ITF. Завдяки тріумфу Катерина піднялась у рейтингу одразу на 63 сходинки (у топ-260), що тепер дасть змогу грати у кваліфікаціях турнірів WTA та «шоломів».