Небесні війни: 2023-й розпочався масованими обстрілами міст України і «прильотами» на військові об’єкти рф

04.01.2023
Небесні війни: 2023-й розпочався масованими обстрілами міст України і «прильотами» на військові об’єкти рф

За версією міноборони росії, у Макіївці після точного влучання трьох ракет HIMARS у будівлю ПТУ №19 загинули 63 мобілізовані військові.

 

Однак реальність набагато трагічніша. Як повідомляють неофіційні джерела, у підвалі цього навчального закладу окупанти розмістили склад з БК і пальним, що в рази посилило вибух.

 

У результаті окупанти, які зібралися святкувати Новий рік, не мали жодного шансу вийти звідти неушкодженими.


За попередніми даними, рашистька армія отримала 400 «двохсотих» і близько 300 тяжко поранених, які навряд чи знову стануть у стрій.

 

Причому, як повідомив військовий експерт Defense Express Іван Киричевський в ефірі телеканала «Еспресо», корпоратив там влаштували не просто рядові «чмобіки», а військова еліта — фахівці зі зв’язку, оператори, молодші офіцери тощо.


«Вони повинні були стати скелетом угруповання військ на сході України, — каже експерт. — Це були елітні мобілізовані, які пройшли навчання... Тобто цим фактом в рф визнають, що не очікували взагалі, що ЗСУ можуть завдати удару по цьому військовому об’єкту. Знищення бази стало для них глибоким шоком».


За масовані обстріли українських міст рашисти отримали гідну відповідь і на інших об’єктах військової та критичної інфраструктури.

 

Скажімо, у ніч із 2-го на 3 січня «бавовна» традиційно спалахувала у Воронезькій, Курській та Білгородській областях, а також у кількох містах Криму.

 

А днем раніше без світла залишилися жителі Брянщини, оскільки трапився приліт на енергетичний об’єкт поблизу Климового. Значних ушкоджень зазнав також військовий аеродром «Кубінка» у Московській області, звідки не зможуть вилетіти сім винищувачів.


Той факт, що орки тепер не здатні безкарно нищити наші міста, викликає у них шалену лють. Наразі рашисти скидають з неба увесь наявний арсенал, влаштовуючи нескінченні комбіновані атаки. У хід пішли навіть боєприпаси старого зразка.


«У росіян зараз у дефіциті балістичні ракети «Іскандер», наближаються до закінчення запаси «Калібрів», зменшується кількість крилатих ракет повітряного базування Х-101, Х-555, — повідомив в ефірі національного телемарафону представник ГУР Вадим Скібіцький.

 

— Ми зараз знаходимо уламки тих, що були виготовлені в четвертому кварталі 2022 року. Значить, вони виробляються й одразу надаються у війська, щоб здійснювати обстріли наших об’єктів».


Через серйозний дефіцит артилерійських боєприпасів окупанти незабаром не зможуть підтримувати високий темп наступу і під Бахмутом.

 

Про це повідомили експерти Інституту вивчення війни (ISW), зазначивши, що у ворожому війську спостерігається ще й певний «снарядний голод».

 

Наприкінці грудня рашисти вивезли на фронт усі залишки БК навіть із білоруських складів і вже десь до березня можуть зіткнутися з шаленим дефіцитом артилерійського арсеналу.


І все ж наземні бої тривають далі. Однією з найгарячіших точок фронту протягом останніх п’яти днів стала траса Р66 поблизу Кремінної Луганської області.

 

Йдеться про ключовий маршрут постачання північної ділянки російського фронту на Донбасі з Білгородської області. Із жовтня українська артилерія пере­шкоджає його використанню, повідомляє британська розвідка.

 

Але якби Україна змогла захистити маршрут, — це, швидше за все, ще більше підірвало б російську оборону Кремінної.