Повоєнні «жнива»: жителі деокупованих сіл Харківщини замалим не щодня підриваються на мінах

04.01.2023
Повоєнні «жнива»: жителі деокупованих сіл Харківщини замалим не щодня підриваються на мінах

Тільки за останні дні на Харківщині постраждало від російських мін троє людей. (Фото з сайту minre.gov.ua.)

Жителі деокупованої Харківщини, які наважуються відвідувати природні куточки сільських окраїн, часто підриваються на покинутих боєприпасах.

 

У підсумку, замалим не щодня до лікарень потрапляють сміливці з численними осколковими пораненнями.

 

Напередодні Нового року батько і син із села Бугаївка Чугуївського району йшли на риболовлю до ставка, що на території місцевої бази відпочинку.

 

Дорогою семирічний хлопчина побіг до кущів, де підірвався на міні. Батько враз кинувся на допомогу, але спрацював іще один вибуховий пристрій.
  

Обох «швидка» відправила до Вовчанської лікарні, де 47-річному чоловікові ампутували палець на нозі, а дитині — стопу правої ноги. За життя хлопчика наразі вже борються харківські лікарі, оскільки він втратив багато крові й отримав численні осколкові поранення.


А вже через день сталася нова трагедія. Подружжя з села Борщова Харківського району поїхало до лісу по новорічну ялинку. Поки дружина збирала гілки, чоловік хотів розвернути автомобіль і натрапив на міну. Сталася пожежа.


До речі, за інформацією начальника Харківського гарнізону Сергія Мельника, неподалік місця вибуху є встановлений знак про мінування території. Але заклик рятувальників ходити та їздити лише перевіреними шляхами місцеві жителі вперто ігнорують.

 

Околиці деокупованих сіл регіону й надалі нагадують територію, начинену невидимими пастками. Щодня в області сапери знешкоджують по 50-60 боєприпасів, але кінця цій роботі не видно через брак мобільних груп.

 

«Наразі ми маємо 500 тисяч гектарів забруднених ви­бухонебезпечними предметами полів, — повідомив заступник голови ХОВА Євген Іванов.

 

— Дуже важливо, що ми порушуємо питання розмінування територій зараз, тому що ці заходи за можливості слід провести до початку сезонних робіт. Уже зараз потрібно складати графіки розмінувань територій, розуміти, які сили можуть бути залучені від державних підрозділів і неурядових компаній».
 

Навесні на Харківщину прибуде підкріплення у складі 40-50 піротехнічних груп, які працюватимуть у полях. Очікується також прибуття п’яти засобів механізованого розмінування.

 

І все ж, на думку Євгена Іванова, в багатьох господарствах посівна навряд чи почнеться через небезпеку вибухів.

 

Наразі сапери на території Харківщини вже знешкодили 48 тисяч боєприпасів, але це тільки початок.