На традиційній «Різдвяній гонці» в Німеччині українські юніори стали третіми

04.01.2023
На традиційній «Різдвяній гонці» в Німеччині українські юніори стали третіми

Віталій Мандзин та Олександра Меркушина стали третіми на юнацькій «Різдвяній гонці» 2022 року. (Фото: Biathlon auf Schalke.)

Попри зовсім нетривалий період свого перебування на посту президента ФБУ, Івану Крульку зрозуміло, що вболівальники завжди очікуватимуть від вітчизняної біатлонної збірної перемог.

 

«А в умовах, коли країна перебуває у війні, кожен вдалий виступ наших спортсменів на біатлонних аренах додає впевненості, позитивних емоцій і мотивації для всіх шанувальників біатлону», — наголошує Крулько.


На перших трьох етапах Кубка світу-2022/2023 українські стріляючі лижники та лижниці показали не надто вражаючі результати.

 

Не здивували вони своїх фанатів і під час традиційної «Різдвяної гонки» в Гельзенкірхені.

 

За підсумками двох гонок — мас-старту та персьюту — український дует у складі Юлії Джими та Антона Дудченка показав восьмий результат.

 

Першу частину цього біатлонного шоу український тандем завершив на передостанньому, дев’ятому, місці. Проблеми зі стрільбою, котрі виникли у Джими, позбавили «синьо-жовтих» можливості боротися за високі місця.


Гонку переслідування українська команда розпочала з 45-секундним відставанням від лідера, й єдине, що їй вдалося, — це мінімально покращити свою стартову позицію, залишивши позаду себе суперників з Італії та Фінляндії (першими ж стали представники французького біатлону).


У підсумку, Джима та Дудченко повторили результат попереднього різдвяного старту в Гельзенкірхені, коли за Україну змагалися Дмитро Підручний з Джимою.


Зазначимо, що для Антона Дудченка це був перший досвід участі в «Різдвяній гонці». Звісно, вирушаючи до Гельзенкірхена, 26-річний спортсмен із Сумщини неабияк хвилювався. І водночас готувався здобути абсолютно новий для себе досвід.


«Це ж шоу-гонка, неофіційний старт від IBU. Тому просто хочу отримати задоволення від неї, подивитися, як інші спортсмени поводяться, відчути атмосферу. Але готуюся як до звичайного старту, хоч у такому форматі на Кубку світу він і не організовується і це буде щось нове для мене. І навіть не знаю, як там почуватимусь. Це десь буде як емоційна розрядка», — говорив Дудченко перед виходом на старт «Різдвяної гонки».


Без сумніву, близьке знайомство з елітою світового біатлону піде на користь талановитому спортсмену, утім наставник чоловічої збірної України Юрай Санітра наголошує, що Антону для прогресу потрібно більше працювати над стабільністю в стрільбі.

 

«У нього дуже хороша перспектива в кар’єрі», — зауважує Санітра.


Так само успішне кар’єрне майбутнє може чекати й на іншого вихованця Санітри — Віталія Мандзина. Виступаючи разом із 17-річною Олександрою Меркушиною в юніорській «Різдвяній гонці», він піднявся на третю сходинку п’єдесталу.

 

«Тут дуже круто, якщо чесно, емоції просто переповнюють. Це дуже цінний досвід — виступати перед такими трибунами, такою кількістю людей, які розміщуються не по всій трасі, а тільки на стадіоні. Тут уся увага прикута до тебе, твоєї стрільби. Вважаю, що це був дуже гарний досвід для нас двох», — розповів Мандзин. А кращими за тандем українських юніорів були лише пари з Норвегії та Чехії.