Лондонський вояж: одразу два українських збірників можуть поповнити команди топклубів Англії

04.01.2023
Лондонський вояж: одразу два українських збірників можуть поповнити команди топклубів Англії

Лідер «Шахтаря» Мудрик, за даними ЗМІ, уже погодив контракт з «Арсеналом» і чекає на завершення трансферу. (Фото з сайту shakhtar.com.)

Після «мундіалю» в Катарі європейський футбол поступово повертається до клубних змагань.

 

Як і в попередні роки, найбільш напружений графік — в Англії: представники Туманного Альбіону провели поєдинки Кубка Ліги вже через 4 дні після фіналу ЧС.


Справжньою окрасою 1\8 фіналу третього за рангом англійського турніру (після, власне, АПЛ та Кубка) стало класичне протистояння між найсильнішими командами Туманного Альбіону останніх років — «Манчестер Сіті» та «Ліверпулем».

 

Підопічні Гвардіоли виграли у надрезультативному матчі (3:2) завдяки «дублю» норвезького бомбардира Ерліна Холланда, котрий разом зі своєю збірною не кваліфікувався на світову першість.


Окрім «городян», до чвертьфіналу пробились: «Лестер», «Ньюкасл», котрий в АПЛ претендує на місце в Лізі чемпіонів, «Ноттінгем Форест», «Вулвергемптон», «МЮ», «Саутгемптон» та нижчоліговий «Чарльтон».


В англійському ж чемпіонаті клуби після понад місячної паузи та перед Новим роком встигли провести два тури. 2023 рік на чолі таблиці зустрічає лондонський «Арсенал» з Олександром Зінченком: підопічні Мікеля Артети не без проблем здолали «Вест Хем» і «Брайтон» екснаставника «Шахтаря» Роберто де Дзербі.

 

26-річний український захисник, залікувавши травму, повернувся до стартового складу «канонірів»: після 17 хвилин на полі у лондонському дербі Сашко відіграв годину в протистоянні з «Брайтоном».

Після завершення чемпіонату світу в Катарі португалець Кріштіану Роналду підписав контракт з «Аль Насром» із Саудівської Аравії.
Фото з сайту telegraf.com.ua.


До речі, з офіційним відкриттям зимового трансферного вікна, однією з найгучніших новин якого вже став перехід до саудівського «Аль-Насра» Кріштіану Роналду на два роки із зарплатою  200 мільйонів доларів за сезон, активізувались і чутки щодо майбутнього лідера «Шахтаря» Михайла Мудрика: авторитетні іноземні медіа пишуть, що він уже скоро може стати одноклубником Зінченка.


«Арсенал», якому, попри сім балів переваги над «Ман.Сіті» в таблиці, не вистачає такої глибини складу, як у «городян», цікавився Мудриком ще влітку, проте тоді донеччани навідріз відмовились відпускати свою головну зірку перед груповим етапом ЛЧ.

 

Як виявилось, це стратегічне рішення було правильним: Михайло став одним із відкриттів осінньої частини турніру з трьома голами та двома передачами. Тож тепер «гірники» роблять усе, аби не продешевити.

 

Подейкують, «Шахтар» уже відхилив першу офіційну пропозицію від лондонців на 45 мільйонів фунтів (плюс 25 мільйонів бонусами), очікуючи суми в 80-85 мільйонів.

 

Італійські журналісти Ніколо Скіра та Фабріціо Романо, які першими публікують інсайди про трансфери, повідомили, що підписання українця — пріоритет для «Арсенала», тому «каноніри» зробили другу, покращену, пропозицію.


Сам Мудрик, подейкують, уже погодив умови 5-річного контракту з лідерами АПЛ, клуби ж продовжують переговори. Утім, як пишуть ЗМІ, обидві сторони зацікавлені в успішному закритті угоди.


Перебуваючи у відпустці та очікуючи завершення трансферу, 21-річний вінгер уже щонайменше двічі натякнув в інстаграмі на можливий переїзд до Лондона.

 

Спочатку він опублікував фото, де дивиться телетрансляцію матчу «Арсенала» з «Вест Хемом», а потім виставив уривок трансляції поєдинку «канонірів» з «Брайтоном», похваливши тренерів обох команд Артету і де Дзербі (саме італієць допоміг Михайлу зробити ривок уперед в основі «Шахтаря»).

 

«Два топтренери», — написав футболіст.


Поки ж Мудрик лише збирає валізи до АПЛ, уже по-спражньому закріпився в найсильнішій лізі світу ексгравець «Динамо» Віталій Миколенко.

 

Лівий захисник національної збірної, якого рік тому кияни вигідно продали «Евертону», цього сезону став «залізним» гравцем стартового складу «ірисок».

 

Утім підопічні Лемпарда поки не показують стабільної гри, чергуючи вдалі матчі (нічия з грізним «Ман. Сіті») з відверто провальними (поразка прямому конкуренту в боротьбі за виживання —  «Вулвергемптону»).


Чинні ж чемпіони з «синього» Манчестера поки поступаються «Арсеналу» в турнірній таблиці, проте наявність у складі такого бомбардира, як Холланд (22-річний форвард забив у 15 стартових турах АПЛ уже 21 гол — це лише на два м’ячі менше, ніж володарі «Золотої бутси» попереднього сезону Сон і Салах).

 

Що цікаво, зробивши «дубль» у ворота «Лідса», Ерлін перевершив бомбардирський доробок в Англії свого батька, Альфа-Інге Холланда, котрий свого часу виступав і за «Лідс», і за «Сіті» (у Холланда-старшого — 18 голів в АПЛ). При цьому, аби обігнати батька, сину знадобилось на 167 матчів менше.


Найближчим часом перебратись до Лондона може ще один представник української збірної — хавбек «Аталанти» Руслан Маліновський. Вихованцем «Шахтаря», який цього сезону втратив місце в основі «бергамасок», активно цікавиться «Тоттенхем», який може задовольнити фінансові апетити «Аталанти», та й сам Руслан, схоже, хоче приєднатись саме до складу «шпор». Ще одним, але менш очевидним претендентом на Маліновського називають французький «Марсель».


Уже не вперше західна й українська преса «продають у Європу» лідера «Динамо» Віктора Циганкова, проте далі чуток справа раніше так і не доходила. Влітку, як розповідав президент київського клубу Ігор Суркіс, була конкретна пропозиція від представника Ла Ліги «Жирони», але сума Суркіса-молодшого не влаштувала.

 

Зараз же Циганков близький як ніколи до того, аби все-таки піти до сильнішого чемпіонату. У віцекапітана «Динамо» влітку 2023 року закінчується контракт із киянами, який він вочевидь продовжувати не збирається.

 

Тож уже зараз Віктор може офіційно вести переговори з іншими клубами щодо переходу: або зараз за грошову компенсацію, або через пів року вільним агентом. Головним претендентом на українця поки називають нідерландський «ПСВ», котрий шукає заміну проданому за 37 мільйонів фунтів у «Ліверпуль» Коді Гакпо.


Ексгравець збірної Євген Левченко, котрий багато років ігрової кар’єри провів у Нідерландах і зараз є експертом з тамтешнього футболу, підтверджує інтерес «ПСВ» до Циганкова, але зауважує, що Віктор — не єдииний гравець на радарі клубу.


«У людей, які займаються трансферною політикою «ПСВ», є шорт-листи. Циганков — точно один із кандидатів, які можуть замінити Коді Гакпо. Проте я не впевнений, що Циганков є пріоритетною покупкою. Якщо ціна на нього буде висока, то, звичайно, «ПСВ» його не купить. Було б чудово, якби Віктор перейшов і зміг заграти в Європі. Я радий, що він не продовжив контракт із «Динамо», йому варто робити крок уперед», — резюмував Левченко.