В очікуванні більшого: головне про виступи лідерів українського біатлону на чемпіонаті України

28.12.2022
В очікуванні більшого: головне про виступи лідерів українського біатлону на чемпіонаті України

Руслан Ткаленко після успішного виступу на чемпіонаті України повертається до заявки на етапи Кубка світу. (Фото: biathlon.com.ua.)

Перша половина сезону Кубка світу 2022/2023 пройшла для наших біатлоністів не надто вдало: найкращим результатом стало 10-те місце в гонці переслідування в Ансі Артема Прими.

 

У загальному ж заліку без травмованого чемпіона світу-2019 Дмитра Підручного його партнери по збірній розташувались за межами топ-30: Антон Дудченко поки 31-й, а Прима — на дві сходинки нижче.


А у жіночій команді А лише Анастасії Меркушиній та Олені Білосюк поки вдалося набрати залікові бали: у Меркушиної-старшої — 17 очок та проміжне 54-те місце у загальному заліку, а в капітана жіночої збірної — 12 балів і 56-та позиція.

 

Такі відверто погані результати і тренери, і самі біатлоністи пояснюють «змазаною» підготовкою через війну в Україні та позитивні COVID-тести.

 

Проте головним стартом сезону, до якого і йде цілеспрямована підготовка, все ж залишається чемпіонат світу, який пройде у лютому в німецькому Обергофі.


Свою поки не найкращу форму підтверджують і самі біатлоністи.

 

«Як я готувалася, так я і біжу взимку. Чудес не буває, принаймні у моєму віці. Коли набагато пізніше починаєш підготовку і вона проходила далеко не так, як повинна бути, то боротися з лідерами надзвичайно важко. Ми готуємося до наступних стартів. Зима довга. Ми намагаємося покращити результати й розуміємо всю серйозність ситуації: квоти, очки та наскільки це все складно. Виходячи на гонку, я викладаюсь на максимум. Але все одно цього поки замало, все одно результат далеко не той, який нам необхідний», — визнає Білосюк.


«На перших етапах Кубка світу було важко, скажу чесно. Поки, на жаль, немає ні тієї форми, ні якихось позитивних моментів. Можу себе тільки трохи похвалити за стрільбу. Але результати все одно не ті. Звісно, неприємно аж так програвати лідерам ходом, але в нас іще є час до чемпіонату світу. Важливо зараз зібратися, не падати духом, не впадати у відчай через те, що сталося.
Потрібно намагатися виправити ситуацію і піднятися з того місця, де ми є. У мене було багато у кар’єрі сезонів, коли старт був просто жахливий, а потім були непогані результати на основних стартах. У нас є цілі, є можливості. Залишилось тільки допрацювати», — додала Анастасія Меркушина.


Для покращення форми майже всі представники основних команд поїхали до Яворова на чемпіонат України. На національній першості з лідерів збірних, окрім згаданого Підручного, не стартували також Юлія Джима та Артем Прима.

 

Джима, котра пропустила низку гонок через позитивний COVID-тест, уже цього тижня виступить у традиційній комерційній Рідзвяній гонці в дуеті з Антоном Дудченком, а Прима використовує паузу в сезоні, аби залікувати старі травми.


У спринтерській жіночій гонці на ЧУ тріумфувала Анастасія Меркушина, лише п’ятьма секундами їй поступилась Олена Білосюк, якій поборотись за «золото» завадив промах на стрільбі, «бронзу» ж завоювала Дар’я Блашко.


А от у гонці переслідування «золото» здобула Анна Кривонос, іще одне «срібло» записала до свого активу Білосюк, а третьою фінішувала Меркушина-молодша — Олександра. Водночас її старша сестра Анастасія, як і Блашко та сестри Семеренко, участі у парс’юті не брали.


Натомість Віта й Валентина, а також Анна Кривонос і Поліна Пуцко перемогли в естафеті, представляючи Сумську область.


У чоловічих же змаганнях у спринті найкращим був Антон Дудченко, другим фінішував ще один наш біатлоніст команди А — Богдан Цимбал, а третім став Артем Тищенко, котрий після ЧУ готуватиметься до стартів Кубка IBU.


Водночас у гонці переслідування «золото» та місце у складі на наступний етап КС здобув Руслан Ткаленко. «Срібло» здобув Денис Насико, «бронзу» — Віталій Мандзин, які вже мають досвід виступів на рівні Кубка світу.


Загалом за підсумками національної першості до заявки на наступний етап КС, котрий пройде 5-8 січня у Поклюці, увійшли 6 біатлоністів: Антон Дудченко, Артем Прима, Богдан Цимбал, Тарас Лесюк, Руслан Ткаленко, Віталій Мандзин. Натомість до жіночої команди увійшли: Анастасія Меркушина, Олена Білосюк, Юлія Джима, Дар’я Блашко і Анна Кривонос.