Хто тренуватиме збірну України з футболу у 2023-му? Що відомо

28.12.2022
Хто тренуватиме збірну України з футболу у 2023-му? Що відомо

Сергія Реброва з нетерпінням чекають в Україні, на посаді головного тренера національної футбольної збірної. (Фото з сайту www.ua-football.com.)

Звітуючи про підсумки заключного в 2022 році засідання виконкому УАФ, пресслужба асоціації повідомила про низку прийнятих у стінах Будинку футболу кадрових рішень.


Стосувалися вони більшою мірою перепризначень на тренерські позиції очільників молодіжної U21 та юнацької U19 збірних – Руслана Ротаня та Сергія Нагорняка.


Водночас жодної інформації про майбутнє головного тренера першої футбольної збірної України не прозвучало, хоча добре відомо, що контракт Олександра Петракова з УАФ завершується наприкінці поточного року, а рішення, яке проливало б світло на персону нового керманича «синьо-жовтих», футбольна спільнота України чекала найбільше.


Можна припустити, що затримка з анонсом нового головного тренера пов’язана з відсутністю в керівників УАФ готового рішення.

 

Зовсім не секрет, що головним кандидатом на пост наставника «синьо-жовтих» уже тривалий час називають Сергія Реброва. А він, як відомо, наразі пов’язаний контрактними зобов’язаннями з клубом «Аль Айн» із ОАЕ, які діють до літа 2023 року.


Не так давно Сергій Ребров відвідував Україну. І, як свідчать обізнані джерела, під час того візиту 48-річний спеціаліст детально обговорював умови свого контракту з УАФ.


Подейкують, що приходом Реброва на тренерський місток вітчизняної збірної зацікавлені також і в офісі президента України. Там сподіваються, що під орудою Реброва «синьо-жовті» гратимуть на ЧС-2030, співгосподарем якого разом з Іспанією та Португалією може стати й Україна.


Та поки український наставник опікується справами свого клубу з ОАЕ, дехто з уболівальників не приховує бажання, аби контракт Реброва там завершився достроково.

 

Нинішні здобутки вітчизняного фахівця в «Аль Айні» не найкращі – після 12 турів його команда посідає сьоме місце в турнірній таблиці національної першості, й імовірність того, що він не допрацює контракт до кінця, досить велика.


Відтак, раніше запланованого залишивши ОАЕ, Ребров матиме можливість цілковито зосередитися на справах збірної, новий відбірковий цикл якої розпочинається наприкінці березня 2023 року.

 

Якщо ж Ребров затримається в ОАЕ до літа, тоді справами збірної, не виключено, або запропонують зайнятися Петракову, або існує варіант, що перші поєдинки в євровідборі українська збірна проводитиме під орудою тренерського штабу Реброва. При цьому яким він буде, той штаб, поки важко сказати.


У будь-якому разі такий підхід виглядає доволі неоднозначним. Навряд чи пристойно розпочинати складний відбір (проти Англії, Італії, Північної Македонії та Мальти) без повноцінного керманича. Імовірнішою виглядає ідея з Ребровим-тренером, який до завершення свого контракту в «Аль Айні» кілька місяців просто суміщатиме посаду в клубі та збірній.


Додамо, що перший офіційний поєдинок у 2023 році збірна України має провести 26 березня, відкривши відбір на ЧЄ-2024 гостьовим матчем проти Англії.


Щодо Олександра Петракова, то нещодавно він здійснив турне до США, де взяв участь у прем’єрі фільму «Пам’ятай синьо-жовтих», а також зустрічався з українськими дітьми, котрі навчаються в місцевих школах.