Українській «молодіжці» за підсумками ЧС у дивізіоні ІВ не вдалося підвищитися в класі

28.12.2022
Українській «молодіжці» за підсумками ЧС у дивізіоні ІВ не вдалося підвищитися в класі

За підсумками ЧС у дивізіоні ІВ українській «молодіжці» не вдалося підвищитися в класі. (Фото з сайту ФХУ.)

Розуміння, що національна хокейна збірна перебуває зовсім не там, де б вона мала бути, змушує керівництво ФХУ організовувати для неї більше ігрової практики.


Зіграні Меморіал Тамаша Шаркозі в Угорщині та Кубок Трьох націй у Франції, майбутнє Турне студентської збірної Канадою, перша за десять років участь вітчизняних хокеїстів в Універсіаді — усе це, без сумніву, має надати «синьо-жовтим» більшого прискорення, аби їм максимально ефективно виступити на весняному чемпіонаті світу в дивізіоні ІВ.


Третій за силою дивізіон планети — далеко не те місце, де б українським уболівальникам хотілося бачити національну хокейну збірну. Утім шлях, який дозволить піднятися їй до еліти, не з легких.


«Вочевидь, нам ще треба попрацювати. Для початку вивчити специфіку гри японської та інших азійських збірних. Бо на чемпіонаті світу-2023 в дивізіоні 1В нам треба зіграти не лише проти японців, а й проти китайців. А збірна Китаю — то фактично клуб КХЛ «Куньлунь», перевдягнений у форму збірної. З усіма представниками інших національностей з китайським паспортом. Їх натуралізували під домашню Олімпіаду-2022, а тепер з цими хлопцями треба грати нам», — ділиться перспективами головний тренер збірної України Вадим Шахрайчук.


Наставник національної команди визнає, що двигуном прогресу для першої збірної мають стати молоді виконавці — гравці «молодіжки». І жалкує, що молодіжна збірна віком до 20 років за підсумками нещодавнього «мундіалю» не змогла підвищитися в класі.


«Шкода, що так сталося. Всі ми очікували, що сходження нашого хокею назад в елітний дивізіон почнеться з «молодіжки». У 90-ті, до речі, саме так і було. Спершу в еліту піднялася збірна U20», — зауважує Шахрайчук.


А на молодіжному ЧС-2022 в Польщі українська збірна посіла друге місце. До заключного туру «мундіалю» «синьо-жовті» підійшли в ролі лідера, й задля виграшу групи їм достатньо було не програти в основний час збірній Японії. Однак представники Країни Східного Сонця значно перевершили українських хокеїстів — 7:4.


«Наша «молодіжка» програла Японії швидкістю. Проти японців треба грати значно дисциплінованіше і бути готовим ідеально з точки зору фізичних кондицій. Наразі ж нам «щастить» грати проти Японії заключні матчі чемпіонатів. Азійці в силу своєї генетики — трохи витриваліші, і цей фактор позначається на грі. До того ж не треба забувати, що попередній матч у Битомі наша «молодіжка» теж грала проти представників Азії. І хоч корейців перемогли ніби легко (7:1), сил було витрачено чимало», — розкрив деталі невдачі юних українських хокеїстів Вадим Шахрайчук.


До слова, без позитивних емоцій завершила поточний рік і перша українська збірна. Із французького Марселя, де «синьо-жовті» проводили Турнір трьох націй, підопічні Шахрайчука повернулися з трьома поразками.

 

Двох невдач українські хокеїсти зазнали в рамках цього турніру, програвши французам (0:3) та полякам (3:4). Іще одне фіаско — 1:2 — підсумок товариського протистояння з господарями льоду.

 

За словами Шахрайчука, це була найкраща гра української команди під час французького вояжу. За її підсумками наставник української збірної сподівався на хороший виступ своєї команди на марсельському турнірі. Проте хлопці тренера не потішили.

 

«До самовіддачі гравців претензій не маю, але потрібна ще й якість гри», — підсумував Шахрайчук.