Від скіфського золота до дзвона Івана Мазепи: як росія століттями культурні артефакти України

14.12.2022
Від скіфського золота до дзвона Івана Мазепи: як росія століттями культурні артефакти України

Кінокомпанія 435 FILMS разом із командою експертів дослідили вкрадене росіянами з часів російської імперії й до сьогодні.

«Чому вони крадуть?» — це наративний документальний подкаст, який розповідає про вкрадені та присвоєні росіянами здобутки культурної спадщини України.

 

Кінокомпанія 435 FILMS разом із командою експертів дослідили вкрадене росіянами з часів російської імперії й до сьогодні.

 

Йдеться, зокрема, про ціннісні артефакти: від скіфського золота до дзвону Івана Мазепи та мозаїк Михайлівського Золотоверхого собору.


Команда проєкту — Анна Паленчук і Корній Грицюк — прагне не лише розказати про те, що вже було втрачено, а й нагадати, що все це ми повинні повернути.

 

Адже саме культурна спадщина — інструмент ідентифікації народів та націй. До команди проєкту приєднався Юрій Марченко, український ведучий та журналіст, автор відомого подкасту «Дикі мандри».

 

Юрій став голосом подкасту «Чому вони крадуть?» та його співсценаристом.


Усього 5 епізодів подкасту. У фінальному випуску автори спробували заглянути в майбутнє, щоб зрозуміти, в який спосіб можливо повернути вкрадені цінності.

 

Відповідатимуть на ці питання Антон Дробович — директор Інституту національної пам’яті; Ельміра Аблялімова — кримськотатарська активістка, колишня директорка Бахчисарайського історико-культурного заповідника; Іван Сидор — священник у Михайлівському Золотоверхому монастирі; Андрій Карнаухов — провідний юрист у сфері культури та учасник судового процесу в Амстердамі; Діана Клочко — мистецтвознавиця, спеціалістка з давньоруського мистецтва, редакторка, перекладачка; Юрій Болтрик — археолог, скіфолог; а також Євгенія Кулеба — громадська діячка, депутатка Київської міської ради, засновниця громадської організації «Місто-сад».


Подкаст створено в партнерстві з DW Akademie та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie/Програми Медіафіт для Південної та Східної України й не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Тетяна ПОЛІЩУК