Ювілейне «Весілля Фігаро»: театр імені Франка зіграє популярну виставу вже 150-й раз

14.12.2022
Ювілейне «Весілля Фігаро»: театр імені Франка зіграє популярну виставу вже 150-й раз

Легендарне «весілля Фігаро». (Фото надане театром.)

Сценічну версію за мотивами однойменної п’єси П. К. де Бомарше «Весілля Фігаро» в Києві, у Національному драматичному театрі імені Івана Франка поставили: режисер Юрій Одинокий, художник Андрій Александрович-Дочевський, художниця по костюмах Наталія Рудюк, балетмейстер Павло Івлюшкін, сценічний рух — Лев Сомов, музичне оформлення — Олексій Кітель та Ігор Мамушев.

 

Прем’єра відбулася в грудні 2007 року, але й досі ця вистава, яка була присвячена ювілею фундатора франківців Гнату Петровичу Юрі, прикрашає афішу театру з понад 100-літньою історією.


Нагадаємо, «Весілля Фігаро» — одна зі знакових п’єс в історії українського театру.

 

Франківцями першопрочитання цього твору Бомарше відбулося ще в далекому 1920 році в м. Вінниця.

 

Згодом, через 13 років, із невеликими перервами театр ставив цю комедію, постановка якої підпадала змінам у залежності від часу та розвитку колективу.

 

В цьому спектаклі Гнат Юра виступив як режисер, виконавець головної ролі, а також перекладач.


Для багатьох засновників Театру імені І. Франка участь у цій виставі стала доленосною...

 

Режисер Юрій Одинокий переніс дію вистави «Весілля Фігаро» з ХVIII століття у сьогодення, і вийшла вистава-феєрверк, шоу-дивертисмент.

 

Утім різні хореографічні «па», трюки і переодягання в розкішні костюми, сатиричне зерно та смислові акценти Бомарше лишилися...


— У житті кожного мистецького колективу є постановки, які є знаковими. Для нашого театру одна з таких вистав — «Весілля Фігаро», прем’єра якої відбулася 27 серпня 1920-го, — нагадала керівниця літературної частини Національного театру ім. І. Франка Наталія Пономаренко.

 

— Та постановка стала своєрідним талісманом і колективу франківців, й особисто Гната Петровича Юри (засновника і корифея Театру ім. І. Франка). Сучасну версію здійснив Юрій Одинокий, і її ми присвятили 120-річчю від дня народження Г. Юри. Для нас було принциповим зіграти її в перекладі саме Гната Петровича, створити яскраве театральне дійство, в якому б вирувало життя, а минуле зустрілося з майбутнім. Головну роль виконав Остап Ступка.


З перших показів завдяки філігранній акторській майстерності, легкості імпровізації вистава завоювала прихильність серед глядачів і театральної громадськості не лише Києва, а й багатьох міст України.

 

І це цілком закономірно, оскільки тут що не роль, то бенефіс, кожен з учасників створює атмосферу неймовірного життєдайного свята мистецтва.


Досі «Весілля Фігаро» підкоряє серця нових і нових шанувальників, які з насолодою і безпосередністю сприймають веселі дотепи та колізії цього яскравого театрального дійства.


У ролі Сюзанни 17 грудня — коли виставу покажуть 150-й раз, уперше глядачі побачать Дар’ю Легейду, а потужну компанію їй складуть актори, більшість з яких грають у «Весіллі Фігаро» з першого дня прем’єри: Остап Ступка (Фігаро), Олексій Богданович (Граф Альмавіва), Ірина Дорошенко ( Марселіна), Анастасія Добриніна (Фаншетта), Олександр Печериця (Керубіно), Арсеній Тимошенко (Базиль), Олег Стальчук (Дон Гусман Брідуазон), Дмитро Завадський (Гріпсолейль), Ярослав Гуревич (Діджей) та інші.

Тетяна ПОЛІЩУК