Африканське диво: збірна Марокко побореться за медалі ЧС-2022 у Катарі

14.12.2022
Африканське диво: збірна Марокко побореться за медалі ЧС-2022 у Катарі

Збірна Марокко першою в історії Африки пробилась до півфіналу ЧС. (Фото: ВВС.)

Чемпіонат світу в Катарі невпинно наближається до фіналу: вже цього тижня визначаться володар світової корони та медалісти турніру.

 

Напередодні ж стала відомою четвірка збірних, яка найближче підібралася до титулу.


Головною несподіванкою катарського «мундіалю», безперечно, є збірна Марокко.

 

Африканська збірна на чолі з зірками топклубів Хакімі, Зієшом та Ен-Несірі на шляху до півфіналу обіграли вже трьох «грандів»: спочатку у групі бельгійців, а потім і іспанців з португальцями.

 

Окрім гучних імен в атаці, котрі ефективно реалізовують створені моменти (проти Роналду і Ко марокканці використали чи не єдиний момент), підопічні Вахіда Реграрі надзвичайно якісно грають в обороні, пропустивши за п’ять матчів лише один м’яч, та й той був автоголом.

 

Чи не головна заслуга в цьому голкіпера «Севільї» Яссіна Буну, котрий, зокрема, відбив два удари у серії пенальті проти іспанців (ще один постріл взяла на себе стійка).

 

Що цікаво, 31-річний воротар повторив рекорд Олександра Шовковського, залишивши ворота «сухими» у післяматчевій «лотереї» на ЧС.


Така гра Буну вже привернула увагу топклубів. Іспанські медіа пишуть, що мадридський «Реал» нібито хоче запропонувати «Севільї» за Яссіна 30 мільйонів євро, придбавши його на роль другого воротаря.

 

При цьому українця Андрія Луніна нібито збираються знову віддати в оренду для постійної ігрової практики.


Дещо несподіваним став вихід до 1/2 фіналу і фіналіста попереднього «мундіалю» – хорватів, особливо на тлі того, що у чвертьфіналі їм протистояли чи не головні фаворити – бразильці на чолі з Неймаром.

 

Як і на попередній стадії, підопічні Златко Даліча успішно використали серію пенальті.

 

Подібно до матчу з японцями, проти «селесао» знову феєрив перший номер хорватської збірної Домінік Лівакович.

 

Допомігши своїй команді пробитись до матчів за медалі, голкіпер загребського «Динамо» привернув увагу «Баварії», котра шукає тимчасову заміну травмованому Мануелю Нойєру.


Несподіваний програш хорватам боляче вдарив по бразильській збірній – головний тренер Тіте уже оголосив про відставку, а ветерани Тьяго Сілва і Дані Алвес підтвердили, що цей «мундіаль» для них – останній. Водночас 30-річний Неймар на емоціях сказав, що поки не визначився на 100%, чи чекати на нього на ЧС-2026.


На тлі несподіваних результатів хорватів і марокканців вихід до четвірки найкращих аргентинців і французів виглядає чимось буденним. Хоча і не обійшлось без проблем.

 

«Альбіселесте» впевнено обігрувала нідерландців зусиллями Лео Мессі, проте нідерландці в останньому матчі на посаді головного тренера Луї ван Гала зуміли «переломити» хід поєдинку, на останній хвилині основного часу перевівши його в овертайм.

 

Уже в серії пенальті аргентинці були точнішими, а два удари «помаранчевих» відбив перший номер володарів Кубка Америки Еміліано Мартінес.


Французи ж у надзвичайно видовищному матчі мінімально здолали англійців. «Три леви» зуміли мінімізувати активність головної зірки чинних чемпіонів Кіліана Мбаппе, але за його пасивності на перші ролі вийшли ветерани Антуан Грізманн (два «асисти») та Олів’є Жиру (вирішальний гол).

 

Головний же бомбардир британців Гаррі Кейн підвів свою країну, не реалізувавши ключовий пенальті, котрий міг перевести гру у додатковий час.


За таких розкладів головними претендентами на фінал вважаються аргентинці й французи, утім хорвати (до слова, віцечемпіони світу-2018) й марокканці уже не раз дивували світ.

 

Чотири останні матчі визначать і володарів індивідуальних нагород: кращого бомбардира, кращого гравця та кращого воротаря турніру.

 

Поки ж, за версією Goal.com, у рейтингу кращих футболістів «мундіалю» лідирує капітан «альбіселесте» Ліонель Мессі.